Sebase Kist (Yağ Kisti) Tedavisi

SEBASE KİST (YAĞ KİSTİ)TEDAVİSİ

Sebase kist nedir?

Kist genel anlamda içi sıvı dolu olan etrafı zarla çevrili kesec.niklerdir. Epidermoid kistler yani kist sebase derinin oldukça yaygın görülen lezyonlarıdır. Halk arasında yağ kistleri olarak da bilinir. Kistin etrafında bir zar vardır ve içeriği koyu kıvamlı, yağlı,kötü kokulu sıvıdan ibarettir.

Hayatı tehdit eden bir hastalık değildir. Cildin iyi huylu yumrularıdır. Çok çok nadir olarak kötü huylu olabilmektedir. Çok yavaş büyürler .

 

Yağ Kisti Neden Olur?

Saç ve cildi kaplayan yağı ciltteki bazı bezler salgılar. Ciltteki yağa sebum adı verilir. Sebum yağ bezlerinden kanallarla cilt yüzeyine gelir.Bu kanalların tıkanması sonucu kistler oluşur. Tıkanmalar akne (sivilce), ameliyat yarası, küçük bir çizik ya da ezilme gibi travmalarla oluşur. Travma kist sebase oluşmadan aylar yıllar önce bile oluşmuş olabilir. Kist çok yavaş büyüdüğünden travma olduğunda hemen farkedilmez.

Bazı sebase kistler doğumdan itibaren de bulunabilir.

Gardner Sendromunda ,bazal hücrelerden oluşan nevüslerden kistler oluşabilir.

 

Kist Sebasenin Belirtileri:

  • Dokunulunca yumuşak kıvamlıdır. Yağ bezesine göre nisbeten hafif sertir.
  • Dokunulduğunda hafifçe hareketlidir
  • Cilt altında,yuvarlak,küre ya da misket şeklindedir.
  • Tek bir tane olabileceği gibi tüm vücutta ya da bir bölgede çok sayıda olabilir.
  • Ciltte kızarıklık,ödem enfeksiyon eklendiğinde görülür.

Her şişlik yağ kisti zannedilmemelidir. Saçlı deride sert kitleler kemiğe ait bir şişlik ya da yapısal bozukluk olabilir. Boyundaki şişlikte  lenf bezesi ile yağ kisti karıştırılabilir. Bu şekilde şüphe olduğu durumlarda tetkik yapılmalıdır.

Yağ kisti ağrı yapar mı? Epidermoid kistler çoğunlukla ağrı yapmazlar. Bazı büyük kistler yaptıkları basınç nedeniyle ağrı yapabilir. Enfeksiyon olduğunda kisr sebaseler ağrılıdırlar.

Yağ kistlerinin en sık bulunduğu yerler:  

  • Saçlı deri,
  • Yüz bölgesi,
  • Sırt,
  • Boyun

Bulunduğu yerlerin görünen yerler olması dolayısıyla erkenden fark edilebilir. Görüntü olarak rahatsızlık verebilir. Özellikle yüzdeki sebase kistler dikkat çektiği için çirkin görülebilir. Saçlı deridekiler tarama sırasında rahatsızlık verir, saçlar kısa kesilirse görüntü olarak rahatsız eder.

Epidermal kistler zararlı mı?

5 cm. den büyük yağ kistinde kötü huylu olma ihtimali vardır. Yine çıkarıldığı yerde kısa sürede tekrarlarsa şüphelenilmelidir

Yağ kisti iltihaplanırsa , apseleşirse  üzerinde kızarma, zonklama tarzında ağrı olur. Ağrı ciddi rahatsızlık verir. Küçük bir müdahaleyle boşaltmak gerekir. Peki yağ kisti patlatılır mı? Hastaların çoğunluğunun yaptığı bir hatadır. Bu kistleri patlatmaya çalışmak itihaplanmasına sebep olabilir.

Kist Sebasenin Tanınması

Yağ kistleri muayenede oldukça kolay tanınabilir. Kistin görüntüsü muayenede değişiklik gösteriyorsa olası bir kanser şüphesiyle bazı testler istenebilir. Ameliyatla çıkarılacaksa da bu testleri yapmak faydalı olabilir.

Kist sebase tanısında kullanılan testler:En yaygın kullanılan test ultrasondur. Büyük kistlerde, farklı yerde bulunan kistlerde,kanser şüphesi olanlarda Bilgisayarlı Tomografi çektirmek gerekebilir. Alınan kistlerde şüphe görülürse patolojiye gönderilmelidir. Bu şüphe çıkarmadan önce oluşursa punch biyopsi denilen küçük doku parçaları alınmalıdır.

Saçlı deride olan bazı kitleler kist sebase zannedilebilir. Kitle sert ise kemiğe ait bir patoloji olabilir. Bu nedenle kafa grafisi çektirmek gerekebilir.

Yağ kistinin iltihaplanması

Hiçbir zararı olmayan hatta çoğu zaman fark edilmeyen yağ kistleri iltihaplanınca sıkıntı yaratırlar. Kapsülden bir şekilde kist içine giren mikroorganizmalar (mikroplar) kisti iltihaplandırırlar. Bu durumda ağrı oluşur. İltihap apseye dönerse ağrı artar. Kistin üzeri kızarıktır, sıcaktır. Antibiyotik tedavisi ve soğuk uygulama verilir. Enfeksiyon geçmezse iltihap boşaltılmalıdır. İltihap boşaltılıp geçtikten sonra tekrarlama olasılığı % 100 dür. Çünkü kist tedavi edilmemiştir, kapsülü çıkarılmamıştır. Yalnızca apse ve iltihap tedavisi yapılmıştır. Enfeksiyon tekrarladığında kist etrafında bağ dokusu yapışıklıkları olacağından sonraki cerrahi müdahale güçleşir ve iz bırakma ihtimali artar. Bu nedenle kist sebaseler büyümeden ve iltihaplanmadan çıkarmak en uygun davranıştır.

Sebase Kist (Yaş kisti) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi gerekliliği genellikle estetik amaçlıdır. Ciddi sağlık sorunu oluşturmadığından görsel sorunlardan dolayı çıkarılması istenir. Tedavide beklenti önemlidir. Görsel olarak çirkin olduğundan kist istenmezken kötü bir yara izine mahkum kalınabilir.

Cerrahi Tedavi (Sebase Kistin Ameliyatla Tedavisi)

Yağ kistlerinin en iyi tedavisi cerrahi olarak kistin tamamını çıkarmaktır. Estetik amaçlı olduğundan mümkün olduğu kadar küçük kesi yapılmalıdır. Ayrıca cilt kıvrımlarına uygun olacak şekilde paralel kesi yapılmalıdır. Küçük de olsa yara izi oluşur. Hastalar kisti istemedikleri gibi yara izini de istemezler. Ancak tam olarak çıkarılacaksa yara izi mutlaka oluşur.

Cerrahi yöntemle kistin tamamen alınması durumunda nüks oranı çok azdır. Yara izi olmaması için diğer yöntemler tercih edilirse de tekrarlama ihtimali de göze alınmalıdır, çok büyük oranda tekrarlayacaktır.

Her cerrahi yara gibi ameliyat yerinin enfeksiyonu, dikişin açılması gibi komplikasyonlar olabilir. Yara uzunluğu çok büyük olmadığından ciddi bir sorun teşkil etmez. Antibiyotiklerle, enfeksiyonun boşaltılması gibi işlemlerle tedavi edilebilir. Enfeksiyon oluşursa yara izi daha bariz olacaktır.

Kafadaki yağ kistinin tedavisi için hangi bölüme gidilmelidir? Gerek apse boşaltılması, gerekse ameliyatla tedavi için  genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır.

İğne ile boşaltma:

Kesin bir tedavi değildir. Çıkarılması uygun olmayan  ve yara izi istenmeyen bölgelerde uygulanabilir. Kistin içerisinin boşaltılması demektir. Çoğu zaman kistin içindeki sıvı koyu kıvamlı yağ olduğundan enjektöre çekilemez ve  işlem başarısız olur. İşlem başarılı olsa bile kapsül (kistin zarı) yerinde kaldığından tekrarlama ihtimali çok yüksektir.

Mini Eksizyon:

Kist üzerinden çok minik kesi ile ,istenirse laserle kist içerisi boşaltılır. 1 ay sonra kistin zarı alınır. Cerrahi yönteme göre biraz daha küçük bir kesi olacağından tercih sebebi olabilir. Ama pratikte fazla kullanılan bir yöntem değildir.

Kafada (Saçlı Deride ve Yüzde) Yağ Kisti Tedavisi:

Kafa (saçlı deri)  yağ kistlerinin en sık görüldüğü bölgelerdendir. En uygun tedavi cerrahi olarak tamamen kistin çıkarılmasıdır. Genellikle kistten daha küçük bir kesi ile çıkarılabilir Kist kapsülü ile çıkarılmalıdır. Yoksa tekrarlama ihtimali yüksektir.

Saçlı deriden yağ kisti çıkarılırken saçı tıraş etmek gerekir mi? Cerrahın tecrübe ve alışkanlığına göre değişmekle birlikte saçı tıraş etmek gerekmez. Geçmiş yıllarda kistin 2 cm etrafı da dahil tıraş edilirdi ,böylece çok dikkat çeken bir görünüm oluşurdu.  Dikkatli bir şekilde kesilecek alan açılırsa sorun teşkil etmez. Böylece ameliyat sonrasında dikiş saçların arasında kaldığından dikkat çeken bir görüntü oluşturmaz. Pansumanla ,gaz bezi ile kapatmak da gerekmez. Kapatılırsa da çirkin bir görüntü oluşur.

Saçlı derinin kan dolaşımı çok iyidir. Bu nedenle enfeksiyon oranı çok düşüktür.

Ameliyattan sonra günlerce yıkanmama gibi yanlış bir uygulama vardır. Ameliyattan 1 gün sonra yıkanılabilir. Günlük yaşama dönebilir.

Yağ kisti hakkında merak edilenler:

Kafadaki yağ kistleri tekrarlar mı? Eğer tam olarak kapsülü ile birlikte çıkarıldıysa aynı yerde tekrarlama oranı çok düşüktür. Kapsülün çıkarılamadığı durumlarda tekrarlayabilir. Çıkarılan kistin yakınlarında yeni kistler oluşabilir. Yeni oluşan kist zaten ameliyat olmasa da çıkacaktır. Çoğu zaman nüks etti zannedilir ama oluşan kitle yeni bir kisttir.

Yüz Bölgesinde Kist Sebase Olur mu?

Kafa denince genellikle saçlı deri akla gelse de yüz bölgesinde de azımsanmayacak oranda bulunur. Yüz görülen bir alan olduğundan iz kalma ya da kalacak olan izin fark edilmesi daha fazladır. Uygun olduğu durumlarda  ağız içinden alınabilir. Bu durumlarda oluşan iz ağız içinde kaldığından farkedilmez.

Sakal, bıyık gibi bölgelerdeki yağ kisti çıkarıldığında dikiş izi boyunda kıl çıkmaz. Dolayısıyla iz daha bariz olarak fark edilir. Böyle bir durumda kılsız bölgelere sakal ve bıyık ekimi yapılarak kamufle edilebilir.

Sırtta yağ bezesi: Sık görülür. Çoğunlukla büyüdüğünde ya da iltihaplandığında fark edilir. Tedavi prensipleri aynıdır.

Epidermoid kist için hangi bölüme (doktora) gidilir?

Bu şikayet ciltte olduğundan hastalar genellikle cildiye polikliniğine giderler. Oysa tanı ve tedaviyi genel cerrahi uzmanı yapmalıdır. Şüpheli vakalarda beyin cerrahi görüşü ya da ultrason istemiyle radyolojiye gönderilebilir.

Yağ kisti tedavisinde bitkisel ilaçlar işe yarar mı? Hiçbir ilaç tedavisi yoktur. Yukarıda bahsedilen cerrahi tekniklerle tedavi edilmelidir.

Saçlı derideki yağ kistleri saçta dökülmeye sebep olur mu?  Genellikle saçın dökülmesine sebep olmaz.Çok nadir,hasta eliyle devamlı oynarsa,kitle hızlı büyürse saç dökülmesine sebep olabilir.

Sebase kist tekrar edermi?  Kist kapsülüyle çıkarıldığında tekrarlama beklenmez. Yanında ya da başka bir yerinde yeni, başka yağ kistleri çıkabilir. Aynı yerde tekrar kısa sürede tekrarlama olursa kanser olabileceği şüphesiyle incelenilmelidir.

Yağ kisti sıkılır mı? Sıkarak boşaltmaya çalışmak  tedavi etmeyeceği gibi enfeksiyon kapıp daha da kötü olmasına sebep olabilir. Yani kesinlikle sıkmamak gerekir.

Yağ bezesi kendiliğinden patlarsa ne olur? Çok kurcalanıp üzerindeki cildin iyice incelmesi ya da enfeksiyon olması durumunda kendiliğinden patlayabilir. Patlaması tedavi olduğunu göstermez. Akıntı bitince yine de cerrahi yöntemlerle tedavi etmek gerekir.

 

 

224 Yorum

  1. hocam merhabalar benim doğuştan beridir saçımın sol üstt bölgesinde 2 cm büyüklüğünde saçsız bölge var . doktora gittiğimde sebase nevüs oldugunu söyledi. ameliyat olduktan sonra saç çıkmayan bölgede saç çıkabilir mi ? .

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Eğer doktorunuzun dediği gibi seboraik keratoz ise ve altında saç kökü varsa, ameliyatla değil de radyofrekansla alınırsa saç kökleri hasar görmez. ameliyatta dikiş yerinde saç çıkmaz. Altında saç kökü yoksa yeni kıllar hangi yöntemle alınırsa alınsın çıkmaz.

  2. Kıymetli doktorum benim iki tane sebase kistim vardı. Ikiside daha önce patladığı için baya zor oldu alımı. Bugun 2. gunu digerinde bir agrı sizi yok ama ense tarafinda olanda bir şişlik oluştu. Doktor bugun pansumanı cikarabilirsin demisti ama bu şislik neyin nesi anlayamadım. Randevu alip cuma gunune kadar beklemem lazım. Sizden kiymetli yorumunuzu bekliyorum. Arastirdim ama bu kisim makalenizde yazmiyordu. Bunun icin rahatsizlik verdim. Cevaplarsaniz cok minnetar olurum. Yardimlariniz icin tesekkurler.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Her kist sebase ameliyatında enfeksiyon riski vardır. Ama 2. gün çok fazla enfeksiyon beklemeyiz (enfeksiyon 4-5. günden sonra daha fazla görülür). Zor alındıysa alınan yerde kan toplanması (hematom) olma ihtimali vardır. Kontrole gittiğinizde böyle bir durum varsa küçük bir müdahaleyle boşaltılabilir.

  3. Size teşekkür etmek istedim. Bütün sorulara içtenlikle cevap verdiğiniz için. Ülkemizin böyle nadide doktorları olması gurur verici. Tekrardan teşekkür ederim.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Merhabalar. Çok naziksiniz. Ben de güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Sağlıklı günler dilerim.

  4. Merhaba hocam babam sebaste kist ameliyatı oldu daha önce kist evde sıkılmıştı baya ağrılı dönem geçirdi antibiyotikle tedavi oldu daha sonra ameliyat oldu ameliyet esnasında da kist patlamis tekrar ameliyattan sonra yaklaşık 2 gün gecti fakat ağrısı devam ediyor üzerine yatamıyor
    Doktor sadece arveles verdi napmamiz gerek sizce
    Ağrı olması normal mi

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Bazen ağrı birkaç gün olabilir, enfeksiyon ilk ameliyat edildiğinde de varsa bu ihtimal daha fazladır. Çoğunlukla enfeksiyon yoksa ağrı olmaz. Yeni bir enfeksiyon eklendiyse ağrı yapabilir Bu nedenle doktorunuza kontrole gitmenizde fayda var.

  5. Merhabalar Dr. Hanım iki kaşım arasında daha çok sol kaşıma doğru nohut kadar deri altında bir sertlik vardı epeydir ve bir darbe aldım o bölgeye ve son bir aydır giderek büyüdü ve kızardı ve dışa doğru çıkmaya başladı kapsül patladı sanırım kalıcı olarak alınma ihtimali varmı acaba ayrıca enfekte olmuş bir kistin iz bırakma durumu nasıl olur
    Şimdiden çok teşekkür ederim.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Muhtemelen o bölgede bir yağ kisti vardı ve o iltihap oldu. Bu gibi kistler patladığı zaman haliyle düzensiz bir yara şeklinde patlar. Enfeksiyon olmadan alınması çok daha iyi sonuçlar verir, daha küçük kesiyle ve kamufle edilebilecek şekilde alınırsa çok daha az iz kalır. Enfeksiyon geriledikten sonra alınmasında fayda var. Şu haliyle enfeksiyon varken alınması sonuç açısından daha olumsuz etki yapar.

  6. Merhabalar hocam soruları tek tek cevapladığınız ilgilendiğiniz için teşekkürler öncelikle. Benim kafamda 2 adet yağ kisti var biri büyük biri biraz daha küçüktü ve küçğk olan birden kendiliğinden neredeyse yok olacak kadar küçüldü mercimek tanesi kadar ufak bir nokta kaldı sadece diğeri ise aynı şekilde duruyor. Bu kistlerin böyle kendiliğinden küçülmesi mümkün müdür acaba çok şaşırdım ve anlam veremedim. İlginiz için teşekkür ederim.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Güzel sözleriniz için teşekkür ederim, elimden geleni yapmaya çalışıyorum.
      Kist sebase çok nadiren kendiliğinden küçülebilir. Belki siz büyük hissettiğiniz zaman enfeksiyon oldu, ona bağlı büyüdü. Enfeksiyon gerileyince küçülmüş olabilir. Normalde zararlı bir hastalık değildir. Zaman zaman enfeksiyon yapabilir, büyürse üzerindeki saçlar dökülebilir. Estetik olarak rahatsız edebilir. Rahatsızlık duyuyorsanız eğer küçük bir kesiden lokal anestezi ile aldırabilirsiniz.

  7. Seher Hanım Merhaba,

    Öncelikle herkesin sorularını itina ile cevapladığını için çok teşekkür ederim , istanbulda yaşıyorun 10 gün önce gittiğim cerrah sebase kistin apse yaptığını söyledi ve drenaj yaptı ama kisti çıkarmadı antibiyotik tedavisi verdi , hatta 5 gün öncesinden de yine antibiyotik tedavime farklı bir hekim başlamıştır, 7.gün yaram kabuk tuttu fakat 9 gün biraz şişip kabuk patladık ve iltihap aktı , 10 gün oldu cipro ve biteral 2 sini aynı anda kullandım , ama bu akıntı devam ediyor .. bu normal midir ne yapmayalım , teşekkürler

    Saygılar, Sevgiler

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Merhaba. Elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Ama sitemde sıkıntı olduğu için sorunuza geç yanıt verebiliyorum.
      Apse varken mümkün olduğu kadar kisti çıkarmamaya çalışıyoruz. Çünkü yara enfeksiyonu, dikiş açılması gibi yan etkileri fazla oluyor. İltihap geçtikten yaklaşık bir ay sonra kisti çıkarmak çok daha iyi sonuçlar verir. Alttaki enfeksiyon bitinceye kadar akıntı olması normal. Yine de doktorunuzun önerdiği süreler içerisinde kontrole gitmenizde fayda var

  8. Merhaba Seher Hanım, boynumun altında göğüs kafesimde epidermal kist oluştu ve temizlendi cerrahi müdahale ile fakat yeri bir türlü kapanmadı ne önerirsiniz?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Epidermal kist muhtemelen apse oldu, temizlendikten sonra açık bırakıldı. İltihap olmadan alınsaydı küçük bir kesiyle kapatılabilirdi. Şu anda açık bırakılan yer hemen kapanmaz, kapanmasını da istemeyiz zaten. Çünkü içerideki enfeksiyon iyice temizlenebilmesi için akması gerekiyor, dolayısıyla açık kalması gerekir bir süre. Aşağıdaki enfeksiyon temizlendikten sonra kendiliğinden kapanacaktır. Ekstra bir işleme gerek yok. Tabii ki doktorunuza Zaman zaman kontrole gitmenizde fayda var.

  9. Merhaba hocam ben yüzüme sol kaşımla gözüme darbe aldım şişti 2 3 gun sonra şişlik inmediği için hastaneye gittim doktor baktı birşey olmadığını söyledi 2 hafta da anca geçer dedi krem yazdı kullanıyorum fakat diğer gözümde morardı sol gözümdeki şişlik biraz indi ama 8 gün oldu geçmedi tam kaşımın hemen altı nohuttan biraz büyük internetten araştırdım pek fazla ağrımıyor zaten dokunduğumda yumuşak dokusu var sebase kist olduğunu düşünüyorum kendiliğinden geçer mi yoksa alınması mı gerekiyor

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Merhabalar Öncelikle Antalya’ya taşınma nedeniyle sorularınıza bir süre cevap veremedim kusura bakmayın. Kaş, alın ve kafa gibi bölgelere darbe alındığı zaman göz etrafında morarma, şişme çok kolay meydana gelir. Elinize gelen şişlik kan pıhtılaşması(hematom) olabilir. Alınmasına gerek yok, zaman içerisinde geçecektir. Geçmezse muayene ile değerlendirmek gerekir.

  10. Selahattin TEKİN

    Merhabalar hocam kulağımın arkasında yağ bezesi gibi bişey çıktı bende oynadım sıktım ucu olmadığı için vücut dışına değilde içinde patladı kapsül oluyormuş galiba bı sıkıntı olurmu kana falan karışma olabilirmi çok teşekkürler şimdiden kolay gelsin

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Yağ bezesi oluştuğu zaman oynamak, sıkmak enfeksiyonu davet eder. O durumda sıkıntı yaratabilir. Yağ kisti zaten etrafında kapsüllü olan bir bezedir. Sık sık enfeksiyon oluyorsa cerrahi olarak çıkarmak gerekir. Enfeksiyon anında da önce enfeksiyonun, apsenin tedavisi gerekir. lİtihap geçtikten sonra cerrahi müdahale ile alınabilir. Enfeksiyon olmadan durduğu yerde kana karışma gibi bir tehlikesi yoktur.

    • Merhaba 2 yas bebekte göz kaş arasındaki sebase kist için ne yapılabilir?

      • Op. Dr. Seher Şirin

        2 yaş bebekte sebase kist sebase çok nadirdir. Farklı bir hastalık olup olmadığı açısından çocuk cerrahisi, plastik cerrahi ve göz kapak hastalıkları ile ilgili göz uzmanı değerlendirmesi gerekir

  11. Merhaba Seher abla benim yanağımda bi kist vadi cildiyeye gittim ve 3 ay boyunca antibiyotik ve krem tedavisi uygulandı en son plastik cerrahiye ameliyatla alınması için gönderdi. İlk önce özel bi klinikte iltihabı alındı ve 1 ay sonra yani 20 ağustos cuma günü ameliyat oldum. Ameliyattan 3 gün sonra yani bugün ameliyatlı yere dokunduğumda hala bi sertlik olduğunu fark ettim neden olabilir? Amleliyat olmadan önce de sertlik vardı ve doktor onu masaj yaparak dağıtmamı istemişti sizce ne yapmalıyım? cevaplarsanız çok sevinirim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Cilt altından kist gibi dokular çıkarıldığında vücut onun yerine yeni bir doku ile doldurmaya başlar. Bu ilk zamanlarda sert olarak ele gelebilir. Bu doku zamanla yumuşar, normal haline gelir. Üç günde kitle gelmesi ve ağrı da eşlik ediyorsa kan toplayabileceği, hematom dediğimiz durum olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle doktorunuza kontrole gitmelisiniz

      • bugün ameliyat olalı 11 gün oluyor hala sert bi kitle var fakat ağrısı yok 4 gün önce cildiye doktoruna gösterdim kist olduğundan korktum fakat o geçer bu normal dedi ama hala sertlik duruyor çok korkuyorum napmaliyim siz uzmansınız bilirsiniz endişelenmeli miyim

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Ameliyattan sonra çıkarılan bölgede granülasyon dokusu dediğimiz yeni bir doku oluşur. Bu ilk zamanlarda sert bir şekilde ele gelir, giderek azalır. Endişelenecek bir durum olduğunu zannetmiyorum. 11 gün daha henüz çok erken. 15-20 gün içerisinde gerilemeye başlamazsa, ağrı akıntı gibi başka şikayetler eklenirse tekrar doktorunuza başvurmalısınız

        • Merhaba hocam eşimin kolu da bacağında deri altında nohut büyüklüğünde oynayan bezeler var yıllardır ama bitanede kafasında var sert hareketsiz ağrısız ve kızarık bazen küçülüyor amabuyume yok ne olabilir çok korkuyorum eşimin ailesindede var onlardayag bezesi veya yağ kisti diolar ikna edemiyorum eşimi doktora gitmesi için ne olabilir sizce cevaplarsanız sevinirim

          • Op. Dr. Seher Şirin

            Eğer doktora gitmeden yağ bezesi ya da yağ kisti diyorlarsa yanılma payları yüksek. Çoğunlukla bahsettiğiniz şey gerçekten gövdedekiler yağ bezesi, saçlı derideki ise yağ kisti olmakla beraber tarifinizdeki hareketsiz lafı şüphe uyandırıyor. Bu nedenle eşinizi ikna edin genel cerrahi uzmanına gidin kesin teşhisi o koysun

          • Teşekkür ederim hocam öncelikle cevapladiginiz için korkulacak bi durum varmı acaba ben çok panigim bu konularda

          • Op. Dr. Seher Şirin

            Rica ederim, elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Ancak görmeden, muayene etmeden kesin bir şey söylemek mümkün değil. Vücuttaki her yumru görülmesi gereken lezyonlardır. Bahsettiğiniz lezyonlar yağ bezesi gibi görünse de rahatlamanız için bir genel cerrahi uzmanının görmesi şart. Görmeden kötü bir şey yoktur dersem (böyle bir şey demem fala bakmaktan öte gitmez), rahatlarsınız, muayeneyi geciktirirsiniz, eğer varsa bu da size kötülük etmek olur

      • Hocam 6 ay önce kaşımın üzerinde kistik apse çıktı dermatoloğa gitmiştim eliyle sıkmıştı kapsülü yırttı sanırım emin değilim . Şu an şiştiği için aldırmam gerekiyor aldırmazsam geçmezmiş sanırım . Kaşımın üzerinde olduğu için kaşım havaya kalkarmış aldırmak istemiyorum bu yüzden iki kaşım farklı görünürmüş ne yapmam gerekiyor

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Anlan. dığım kadarıyla kist yerinde granülom oluştu. Ameliyatla alındığında doku da çıkarılacağından kaş asimetrisi oluşabilir. Eğer uygunsa radyofrekansla alınabilir. Dilerseniz 0 532 4596900 ya da 0542 6210888 numaralı telefonlara WhatsApp dan fotoğraf atın radyofrekansla uygunluğunu değerlendirmeye çalışalım.

  12. Merhaba 6 aylık bir kızım var doğuştan sol kaşının bitişinde şişlik var rapormuzda “sol orbita süperior letral duvarında cilt altı yumuşak dokuda 10×6 mm boyutunda anekoik basit kist izlendi “ yazıyor Çocuk doktorum enjektörle içindeki sıvı alınabileceğini söyledi siz nasıl bir tedavi uygun görürsünüz?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Muayene bulgusu da ultrason bulgusu gibi kist düşündürüyorsa enjektörle çekilebilir. Bence o yaşta çekilen sıvı patolojik incelemeye gitmelidir. Normalde erişkinde kist olduğundan eminsek pek fazla patolojiye göndermeye gerek yok. Fakatçocuğun yaşı nedeniyle mutlaka çocuk cerrahi uzmanı görmelidir. Çocuk Cerrahi uzmanının önerileri doğrultusunda davranmamız gerekir

    • Selin Sude Akcan

      Merhaba hocam benim yanağımda epidermoid kist çıkmıştı ve 4 yıl önce ufak bir operasyonla aldırdım fakat 1 hafta oldu aldırdığım yerin altında tekrar aynı şeye benzeyen bir şey çıktı ? Bunun kesin bir tedavisi yok mu sürekli böyle çıkıcak ve aldırırsam yüzümde kesik izlerinden geçilmez ne önerirsiniz?

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Yağ kisti, epidermoid kist gibi hastalıklar maalesef ki tekrarlayabiliyor. Kapsülü ile aldığında zaman tekrarlama ihtimali daha az ama hemen yanından yeni bir kist oluşması da bazen tekrarlamış zannedilebiliyor. Yüzünüzün başka yerinde olabileceği gibi aynı yerde de olma ihtimali her zaman var. Eğer küçükse, büyümüyorsa ve sık sık enfeksiyon olmuyorsa alınması şart olan bir hastalık değildir. Tabii ki bu durum muayene ile kesinleştirilmedir

  13. Hocam iyi günler bir sorum olacaktı. Geçen hafta sabah uyandığımda alnımda bir şişlik vardı bir yerede çarpmadım 2 gün sonra biraz indi ve şu anda 1 haftadır tırnak boyutu gibi ufak bir şekilde duruyor. Doktora gittiğimde kistleştiğini ve alınması gerektiğini söylediler ama biraz daha indi Normal kendi kendine kaybolur mu yoksa tedavi ile mi düzelir?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Cilt altında bir kist oluştuysa kendiliğinden geçmez, fakat iltihap ya da travma etkisiyle ödem varsa o giderek daha da küçülecektir. Belki de fark edilmeyecek kadar küçülecek.Eğer geçmezse kesin teşhis ve tedavi önerisi için görmek gerekiyor

  14. Merhaba hocam sirtimda koltuk altı ve sol kurek kemigimin arasında şişliği olmayan sadece elimde bastirdigimda hissettiğim sert küçücük bi yumru hissediyorum agirmiyorda sebebi nedir bilgi verirseniz çok sevinirim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Gözle görülmeyecek kadar küçük ya da ancak elle hissedilen sertlikler kaslarda fibromiyozit dediğimiz durumlar olabilir, fizik tedavi doktoru bu konuda yardımcı olabilir. Eğer bir kitle varsa cerrahi uzmanı muayene etmeli ve gerekirse bazı tetkikler yapılmalıdır. Muayenede hareketli olup olmaması, büyüklüğü, düzgün sınırlı olması, sertliği yani kıvamı önemlidir. Görmeden yağ kisti başka bir kitle olup olmadığı hakkında fikir vermek doğru değildir

      • Merhaba hocam, öncelikle ilk olarak 13-14 yaşlarında koltuk altımda ve yüzümde kist çıktı. Doktora gidene kadar kendiliğinden patladı ve zamanla geçti. 19 yaşına kadar bir daha böyle bir sorun yaşamadım. 19 yaşında yüzümde çıktı ve 3 aylık tedavi işe yaramadığı için ameliyatla aldırdım. Şuan 27 yaşındayım ve düzenli olarak yüzümde sırtımda göğsümde sürekli sebase kisti çıkıyor. Kendiliğinden geçiyor ama süre uzun sürdüğü için sosyal hayatını etkiliyor. En son kasıkta çıktı ve kan tahlilim temiz olduğu için hap yerine krem verdiler kitle biraz inse de hala hissediliyor ve dokununca acıyor. Detaylı bir inceleme için hangi departmana gitmeliyim ve sizce sürekli tekrarlamasının altında başka nedenler olabilir mi ? Teşekkürler

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Eğer ciltteki şişlikleriniz yağ kisti ise zaman zaman enfeksiyon olabilir. Enfeksiyon geçtikten sonra yağ kistini kapsülü ile birlikte çıkarmak gerekir. İltihaplıyken apse boşaltmak kesin tedavisi değildir, önemli olan iltihap geçtikten sonra kistin çıkarılmasıdır. Çıkarılmazsa sık sık enfeksiyon yapar. Eğer ki yağ kisti olduğu şüpheli ise ultrasonografi yapılabilir ya da çıkarıldıktan sonra patolojik inceleme yapılmalıdır. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için Genel Cerrahi Uzmanı muayene etmelidir

  15. Hocam ben 2 yıl önce lokal anestezi ile aldırdım .Doktor tam alamadı ve kapsülün dağıldığını söyledi ilerleyen zamanlarda tekrar gelmemi istedi .Aradan 2 yıl geçti bu aylarda kendini daha çok belli etti ve 2 3 gün önce enfekte oldu bayağı şişti ve kızardı. Acaba kapsül oluşmuş mudur çünkü gidersem eğer kapsülün tekrar alınamamasından korkuyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kapsül alınamadıysa tekrarlama ihtimali daha yüksektir. Fakat bazı durumlarda çok sık enfeksiyon olduysa, cilde çok yapışıksa kapsülü çıkarmak zor olabilir, biraz uğraştırıcı olabilir. Şu anda da yeniden şişlik oluştuysa yeniden kist sebase oluştu denilebilir. Bazen de aynı yerin hemen yanında yenisi çıkabilir, eski ile alakasız olarak. Biz bazen alırken bir tane aldığımız yerde 2-3 tane küçük yavrular görebiliyoruz. Yani aynı alanlarda yeniden oluşan kistler de tekrarlama zannedilebilmektedir. Enfeksiyon varsa önce enfeksiyon tedavi edilir, sonra tekrar dilerseniz aldırabilirsiniz

  16. hocam iyi günler.yüzümde yaklaşık 5 senedir ortalama 3 cm çapında deri altında oynayan(deriye yapışık)kitle vardı.2 kez farklı cildiye uzmanına gittim istersem estetik cerrahına kisti aldırabileceğimi söylediler.zararı yok demişlerdi ben de sonra aldırırım diye pek önemsemedim.ancak son 1 ayda hemen altına sanki onunla bağlantılı birkaç küçük beze daha oluşuyor gibi.elimle çok oynuyorum kapsül yırtılmış olma ihtimali var mı?sebase kistler yan yana birkaç tane olabilir mi?sanki birbiriyle bağlantılı gibi.cerrahi yöntemden başka seçenek yok mu? saygılar.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Cildiye uzmanlarının söylediği gibi büyük bir ihtimalle sebase kist. Sebase kistler bir kaç tanesi yan yana olabilir. Birkaç tanesi bir arada olabilir. Kapsül yırtılması gibi bir durum bu şekilde yeni kitleler oluşturmaz. Maalesef cerrahi yöntemden başka da bir yöntem yok. Biz genel cerrahlar da alıyoruz ama sonrasında iz kalırsa aklınızda soru işareti kalmaması açısından, yüzde olduğu için plastik cerrahi yaptırmanızda fayda var.

  17. Hocam merhabalar
    Sağ kasık bölgesinde bulunan kitleye geçen hafta epidermoid kist teşhisi koyuldu ve enfeksiyon var. Tanı cildiye doktoru tarafından koyuldu… 1 hafta boyunca antibiyotik hap ve krem kullanmam söylendi. Kontrole gittiğimde iltihap boşalmamıştı sıkarak çıkarttı ve tekrar antibiyotik hap ve krem verdi. 2 hafta süreyle bunun kullanılması doğru mu? Müdahale ile aldırılmalı mı? Genel cerrahiye görünmeli miyim? Teşekkürler

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Iltihabı boşalttığını göre doğru tanı olduğunu düşünüyorum, cerrahiye gitseydiniz belki küçük bir müdahaleyle o da boşaltırdı. Apse boşaltılması yani iltihabın boşaltılması ve antibiyotikle tedavi dışında iltihaplı iken kitle alınmaz. İltihap geçtikten 1 ay sonra alınabilir. 2 hafta antibiyotik kullanmanızda mahsur yok. Doktorunuz mahsuru olsaydı vermezdi zaten.

    • Merhaba, vajinada dudakların dış kısmında içten gelen bir sertlik var kist midir acaba? Aynı zamanda tek dudakta sarkma var

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Kist olma ihtimali yüksek. Fakat bu konu kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının ilgi alanına girer, benim yorum yapmam doğru değildir. Kadın hastalıkları doğum uzmanına muayene olmalısınız. Dudaktaki sarkma, asimetri gibi durumları da değerlendirirler, tedavisi varsa önerirler

  18. Dr hanım merhabalar
    Göz altlarımda kirpik diplerine yakın bölgede yağ kistleri oluştu ve zamana yayıldı aynı anda gözlerimde kuruluk oluştu bfarklı şikayetlerimle gittiğim dr da haşimato oldugumu öğrendim.cildiy dr u göz altlarımdaki kistleritemizleifakat tekrar oluşmaya başladı ne yapmamı önerirsiniz haşimato ile bir bağlantısı var mıdır acaba önerniz nedri bana şmdiden tsşekkür ederim.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Haşimatoda cilt kuruluğu olabilir. Yağ kistlerinin onunla ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Yağ kistleri temizlendikten sonra tekrarlayabilen, cildin yaptığı bir durumdur. Rahatsızlık verdiği zaman çeşitli yöntemlerle temizlenebilir. Biz radyofrekansla temizlemeyi daha uygun görüyoruz. Haşimoto için endokrinoloji uzmanının takibine girmelisiniz

    • Merhaba, benim anladığım ve bildiğim kadarıyla her nevi yağ kistleri Hashimoto ile ilişkili bu da insülin direnci ile ilişkili. Tiroid ve insulin rahatsızlıkların metabolik rahatsızlıklardır ( Metabolik hastalıklar; protein, karbonhidrat ve yağ asitlerinin sentezi ya da yıkımı ile ilgili bozukluklar sonucu gelişen patolojik tablolardır.) vücudun yağları metabolize etmesi de anormallikler gösteriyor. sizde insülin direnci de varsa bunu doğrulayabilirsiniz. Şifalar dilerim..

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Bu bahsettiğiniz metabolik hastalıklarda yağ dokusu birikimi genel olarak yaygın, tüm vücutta ya da ense, sırt, karın gibi bölgelerde olur. Kist ve beze şeklinde olmaz. Bahsettiğimiz hastalıklar kist sebase ve lipomdan çok daha önemli hastalıklardır, mutlaka tedavisi gerekir. Obezlerde lipom daha fazladır. Yağ kistlerinde ise çoğunlukla yağ metabolizması ile ilgili hastalık bulunmaz

  19. Merhabalar sol tiroid bölgemde cilt altı sebase kist oluştu 2 farklı doktora göründüm biriisi alınmasına gerek yok yara izi kalır dedi diğeri ise alırız hmen dedii alındıktan sonra tekrarlamasından ve başka hastalıklara yol açmasından korkuyorum.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Boyun bölgesinde basit bir kist sebase mi yoksa başka bir lenf bezi mi, tiroide bağlı bir kitle mi, paratiroid dediğimiz bir organa mı, yoksa parotis dediğimiz tükrük bezi ne mi bağlı bir kitle ya da lenf bezi mi olduğunun kesin ayrımını yapmak gerekiyor. Çünkü boyun bölgesi önemli sayılabilecek hastalıkların belirtisini kitle şeklinde gösteren bir bölgedir. Basit bir kist sebase olduğu muayene de ve tetkiklerde kesin ise bence hemen almaya gerek yok. Sık sık iltihap şeklinde tekrarlıyorsa, iltihap geçtikten sonra alınabilir. Sık tekrarlama dışında herhangi bir hastalığa sebep olmaz. Büyüyor ise o zaman alınabilir ama önce tetkikle kesin o kitlenin ne olduğu anlaşılmalı

    • Kuyruk sokumumda yağ kisti varmış doktorum antibiyotik ve krem verdi iltihabın bitmesi için ama sürekli kanama oluyor ve endişeleniyorum

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Kuyruk sokumunda yağ kistine çok sık karşılaşılmaz. Devamlı akıntı yapıyorsa, kanama şeklinde akıntı varsa kıl dönmesi olma ihtimali daha yüksektir. Fakat görmeden böyle bir şey demek mümkün değildir. Bu nedenle bu konuda deneyimli biri başka genel cerrahi uzmanına muayene olmanızda fayda var

  20. hocam merhabalar, sol kasığımda 2 sene evvel yağ kisti teshisi konulmus bir yumru vardı bu zaman iicnde cok az buyudu 3 gun önce de enfeksiyon oldu, simdi antibiyotik kullanıyorum, doktorum verdi ancak bu kist tekrar eder mi ? ve neden olur? bir de kşstşn üzerinde kıl kökü gibi bir siyahlık var hic agısı yok sadece yürürken zorlanıyorum su an, tehlikeli bir sey degildir degil mi ? tesekkür ederim

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Enfeksiyon tedavisi geçtikten sonra tekrar değerlendirilir. Sık sık enfeksiyon olan kistler çıkarılabilir. Çok sık enfeksiyon olmuyorsa alınmasına gerek yok. Yürürken rahatsızlık veriyorsa, enfeksiyon yokken rahatsızlık vermiyorsa yine alınmasına gerek yok. Kitlenin kist mi yoksa başka bir kitlemi yoksa lenf bezi mi olduğunu tespit etmek gerekir.

      • Hocam yağ kisti teşhisi konmuş idi ancak hiç bir doktor ultrason veya başka bir şey istemedi teşhis için , badem büyüklüğünde ve hafif hareket eden bir kitleydi rengi beyaZa yakındı enfeksiyondan önce , yine de enfeksiyon geçtikten sonra ayrıntılı tetkik istemeli miyim ? Teşekkür ederim

        • Op. Dr. Seher Şirin

          Doktorunuz yağ kisti teşhisi koyduysa bu teşhis yanlış diyemem görmeden. Yağ kisti teşhisi koymak zor bir teşhis değildir. Zaten lenf bezi gibi farklı bir şey düşünselerdi onlar da ultrasonografi isterlerdi. Enfeksiyon geçtikten sonra yeniden kontrol muayenesi olun gerekirse doktorlarınız ister.

          • hocam cevaplarınız ve sabrınız için çok teşekkür ederim, Allah razı olsun, tüm içten dileklerimle iyi günler dilerim.

          • Op. Dr. Seher Şirin

            Rica ederim. Çok geçmiş olsun.

          • Hocam iyi günler ,sağ dirseğimin 4 cm altında 2014 ten beri nohut tanesi büyüklüğünde hemen deri altında bir kitle var. Yaklaşık 1.5 cm büyüklüğünde .İstediğim gibi oynayabiliyorum hareket ettirebiliyorum ,yani kasla herhangi bir bağlantısı yok ,ağrı sızı herhangi bir rahatsızlık vermiyor ama eşim çok titiz bu konularda . Bir kaç defa farklı aile hekimliğine gittim eliyle kontrol edip yağ kisti olduğunu ve sıkıntı vermeyeceğini belirtti . birde size danışmak istedim .Herhangi.bir rahatsızlığım yok

          • Op. Dr. Seher Şirin

            Bahsettiğiniz bulgulara göre ve doktor da gördüğüne göre yağ kisti olma ihtimali çok yüksek. Yağ kistleri eğer sık sık enfeksiyon olmuyorsa, büyümüyorsa, kolunuzun ya da bulunduğu yerin çalışmasına engel olmuyorsa, rahatlıkla hareket edilebiliyorsa, kıvamı sertleşmemişse alınması şart olan lezyonlar değildir. Sizi rahatsız ediyorsa ya da bahsettiğim durumlar varsa alınabilir.

          • hocam benim sakal bölgesinde şişlik oluştu ve acile gittim bana apse sivilce dediler bu şişlik 1 hafta içinde çok aza indi ama sakalımda o bolgede dökülme oldu sakal tekrar çıkarmi hocam?

          • Op. Dr. Seher Şirin

            Çok büyük ihtimalle çıkar. Ama bazen enfeksiyonun şiddetine göre kıl kökleri harap olmuş olabilir. Bu durumda şimdiden bir şey söylenemez. Bekleyip görmek gerekir

    • Merhaba serap hanım bana yardimci olurmusunuz kızım 17 yasinda ve 6 ay oldu yuzunde bir küçük sivilce çıkarmıştı o sivilceyi iğne ile batırmış şimdi tedavi oluyor 6 ay oldu hiç bir sonuç alamıyoruz tedavilerden plastik cerahiye cilt cerahiye hepsine başvurduk ama olmuyor 2 ml diyorlar doku var deri altinda kist diyor cilt uzmanı plastik cerahi ameliyat yapmıyor antibiotic ile geçecek diyor ne yapmamız gerekiyor bize ne önerirsiniz

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Merhaba, Serap hanım doktor değil, o da bizden bilgi isteyen hastalardan biridir. Doktor haricinde öneri almanız size zarar verebilir. 2 ml yağ kisti tıbben tedavi gerektirmez. Ameliyat olması daha kötü bir görüntü oluşturabilir. Bu nedenle plastik cerrah arkadaşlar almamış olabilirler. Daha güzel olsun diye yapılan müdahalenin daha kötü sonuçlanmasını hiç bir doktor istemez. Belki radyofrekansla küçük açılıp boşaltılabilir. Daha az iz kalır. Ama tabii ki görmeden kesin bir tedavi önerilemez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri