Sakal görselliğe önem veren erkeklerde önemli bir aksesuardır.Her gün traş olmak bazen erkeklere zor gelse de olmamaması durumunda ciddi sosyal sıkıntılar yaşamaktadırlar.Hiç olmaması yada normalden az olması durumunda kişi yaşından çok daha küçük adeta çocuksu görünür.Erkeksi görünemediğinden şikayet eder,bu durum bazı kişilerde saplantı haline bile gelebilir. Bunun yanı sıra kısmi olmaması da görsel olarak sıkıntı yaratabilir.
Sakal Ektirmeye hangi durumda ihtiyaç duyulur?
* Sakalın hiç olmamasının (köse olmak) yada çok az olmasının (kısmi köse olmak) sebebi kılların sıklığını ve kalitesini artıran hormon eksikliği ve o bölgede gelişebilecek sakal kökünün eksik olmasıdır.Köselik durumunda hormon tedavisi ile sakal çıkarma ihtimali vardır fakat her zaman başarılı olmaz kılın kökü yoksa hiçbir ilaç tedavisi işe yaramaz.Piyasada bu amaçla satılan ürünler kandırmadan öte gitmez.Köselik tedavisinde en etkili ve nedeyse tek çözüm ekimdir.
*Yara,ameliyat ve yanık izinde tek çözüm ekim yapmaktır.Bu sebepten yapılan ekimlerde kökler enseden değil sakalın gereksiz alanlarından yapılmalıdır.
*Kılların seyrek olması,
*Kıllar arasında yapısal olarak boş alanlar olması,
*Şekil değişikliğinin istenmesi,yeni bir imaj isteği,
*Saçkıran hastalığında tedavi sonrası ekim yapılabilir.
Sakal Ekiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Ekim işlemi bir ameliyat gibi düşünülmelidir.Titizlik ve uzmanlık gerektiren bir iştir. Kesinlikle yardımcı personel ve ekibe yaptırılmamalı,bu işin uzmanı doktor tarafından ekilmelidir.
En sık uygulama sebebi bıyıkla sakalın birleşme alanının boş olmasıdır.Bunun dışında 2.sırada köselik ve seyrek olması nedeniyle ekim yapılmaktadır.
*Öncelikle eğer uygunsa kökler boyunun alt kısımlarındaki gereksiz kısımlardan alınmalıdır. Çünkü kıl yapısı aynıdır.Boyun bölgesi uygun değilse enseden alınır.
*Alım 0,6-0,7 mm.lik uçlarla yapılmalıdır.Daha kalın uçlarla alınırsa ensede nedbe dokusu ve izler oluşur,ekildiği bölgede kılın etrafındaki deri parçacıkları nedeniyle kötü bir görünüm olur.
*Ekilen tüm kökler tekli olmalıdır.Çünkü doğal sakalların tamamı teklidir.Gruplar halinde ekilirse yapay bir görünüm olur.
*Ekim kanal açılmadan iğne ile delinerek yapılmalıdır.Yoksa kanallara bağlı olarak iz kalır.Nedbe dokusundan dolayı sakallar dik çıkar.
*Kökler ekilecek alandaki tüylerin doğal eğimi ve yönüyle ekilmelidir.30-40 derece açı ile ve var olan kıllara paralel ekilmelidir.
*Çene ve favori bölgesinde aşağıya doğru, çene yanlarında aşağı ve yanlara(omuzlara) doğru ekim yapılmalıdır.
Sakal Bölgesine Kaç Kök Ekilebilir?
Ortalama olarak:
*1000 kök kişiyi köse görünümden kurtarır.Ancak makul bir görünüm için 2000-6000 kök gerekebilir.Köselik tedavisinde tek seçenek enseden alınan kıllar olduğundan ensede seyrekliğe sebep olmamak için 4000-6000 den fazla ekilmemelidir.
*Yara,yanık izi gibi, durumlarda yada dar alanlardaki ekimlerde, varsa sakalın gereksiz boyun kısımlarından kök alınıp ekilmelidir.
Uygulama tecrübeli ellerde yapıldığında gerçeğinden ayırım yapılamayacak doğallıkta sakal sahibi olunabilir.
Merhabalar ben genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher Şirin, Antalya’da bulunan kliniğimde hasta kabul ediyorum. Bana ulaşmak için 0242 312 22 22 arayabilir ya da aşağıda yer alan WhatsApp butonuna tıklayarak yazabilirsiniz.