NASIR NEDİR? TEDAVİSİ NASILDIR?
Nasır Nedir?
Nasırın tarifi kısaca derinin kalınlaşması ve sertleşmesi olarak yapılabilir. Cilde yapılan bir takım zedelenme, darbelerden ve travmalardan korumak için reaksiyon olarak vücut o bölgenin cildini üst tabakadan başlayarak tüm katmanlarını kalınlaştırır. Cilt kalınlaştıkça alttaki dokulara bası yapacağından ağrı oluşturur. Aslında ağrı vücuttaki her bölgede olduğu gibi burada da bir savunma mekanizmasıdır. Hem teşhis ve tedavi gerektiğini hatırlatır, hem de travmanın devamını engellemeye yarar. Örneğin nasırı ağrıtan ayakkabıyı giymez ya da üstüne basmamaya çalışır.
Çok değişik boyutlarda görülebilir. En sık ayaklarda sonra ellerde görülür. Ayaklarda daha çok tabanda, 5. parmak dış yanda, bazen iki parmak arasında görülebilir. Vücudun bası gören her yerinde oluşabilir. Örneğin devamlı keman çalan bir kişide çenede bile görülmüştür.
İyi huylu bir hastalıktır. Bir zararı yoktur fakat ağrı sebebiyle hastaya oldukça fazla sıkıntı yaratan bir hastalıktır.
Nasırın Sebebi Nedir?
Tek sebebi devamlı aynı bölgeye gelen travmadır. Yanlış ayakkabı kullanma önemli bir faktördür. Dar ayakkabı giyildiğinde aynı alana devamlı ayakkabı sürtecektir. Hastaların bildiğinin aksine bol ayakkabı giymek de nasır oluşmasını tetikler. Bol gelen ayakkabının içinde her adımda ayak ayakkabıya vuracak ve travma oluşturacaktır. Vücut bu travmalardan korumak için cildi kalınlaştırmaya başlayacaktır. Erken dönemde bu sebep ortadan kaldırılırsa, doğru ayakkabı giyilirse ve kalınlaşmaya başlayan cilde ayak bakımı uygulanırsa kalınlaşma derinlere ilerlemeden engellenmiş olur.
Nasır sebeplerini ve yapılan hataları şöyle sıralayabiliriz:
*Ayağı çok sıkan, ayakta devamlı bir sürünme oluşturan ayakkabılar,
*Ayağa bol gelen, her adımda ayağın bir bölgesinin devamlı ayakkabıya vurmasına sebep olan ayakkabılar,
*Sert, çakıllı, kumlu zeminlerde uzun süre yalın ayak basmak, yürümek,
*Yüksek topuklu ayakkabılar dururken dahil devamlı ayakta basıya neden olur.
*Ortopedik bozukluklar nasır sebebi olabilir. Ayaktaki deformasyonlar kadar beldeki, bacaktaki hastalıklar da yanlış basma sebebi olabileceğinden nasıra yol açacaktır. Bu hastalarda öncelik ayaktaki ortopedik bozukluğu düzeltmektir. Aksi takdirde hangi yöntemle tedavi edilirse edilsin sebep devam ettiği için tekrarlama olacaktır.
*Ellerdeki nasırda ise yanlış kalem tutma şekli, parmaklara devamlı bası yapacak ev ve tamir aletlerini devamlı kullanma, ağır spor aletlerini tutma, müzik aleti çalarken ellere devamlı bası olması gibi sebeplerden oluşabilir.
Nasır Belirtileri Nelerdir?
*Ciltte bir alanda kurumuş, kalınlaşmış, sert bir cilt vardır.
* Bu alanda renk hafif soluk, sarımsı bir renktedir.
*Ağrı ve basınca hassasiyet vardır. Basmayınca, uzanıldığında ağrı yoktur. Çok derin ve altta enfeksiyon oluşması durumunda istirahatte de ağrı olabilir.
*Nasır bazı durumlarda siğille karışabilir. Siğil daha hızlı büyür, daha az ağrı yapar ve etraf dokularda birden çok alana yayılabilir.
Nasırın Tedavisi Nasıl Yapılır?
Nasırı keserek yok etmeye çalışmak yanlış bir davranıştır. Kesi derin olursa bakteriler cilde kolaylıkla girer ve enfeksiyon sebebi olabilir.
Ayak Bakımı: Erken evrede önemlidir. Cilt ilk zamanlarda basıya bağlı kızarır, ağrı oluşur. Bu dönemde ayak bakım kremleri, ayağa masaj faydalıdır. Ciltte hafif sertleşme oluşmaya başladığında banyo sonrasında ya da 5 dakika ılık suya tuttuktan sonra topuk törpüleriyle kalınlaşan cilt ve ölü dokular uzaklaştırılır. Ayaktaki bası olan yere minik petler koymak basıyı engelleyebilir, nasırın derinleşmesini önler.
İlaç Tedavisi: Cildin üstündeki dokuları içerisindeki asitli maddelerle yakarak uzaklaştırır. Bu amaçla hazırlanmış nasır bantları vardır. Kalınlaşma derine indiğinde yani nasırlı alan derinleştiğinde pek fazla işe yaramaz. Diğer müdahalelerle yapılamayacak geniş alanları tutan nasırlarda kullanılabilir. Ancak bu kremleri doğru kullanmak gerekir, sağlam alanlarda da yanıklara sebebiyet verebilir. Her ilaçta olduğu gibi bu ilaçlar da allerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Yine her ilaçta olması gerektiği gibi doktor kontrolünde (cildiye uzmanı) kullanılmalıdır. Rastgele eczaneden alınıp kullanılması doğru değildir.
Cerrahi Tedavi: Nasırlı alan cerrahi yöntemle çıkarılıp dikiş atılır. Lokal anesteziyle hastaneye yatmadan yapılabilir. Fakat geniş nasırlarda eğer parmaktaysa dikiş atıldığında parmakta daralma yaparak dolaşım bozukluğu yapabilir. Tabanda ise cildin esneme özelliği hemen hemen hiç olmadığından genellikle dikiş cildi keser ve yara açılabilir. Tekrar dikiş atılamaz, yaranın kendiliğinden kapanması beklenir.
Radyofrekans Yöntemi ile Çıkarılması:
Nasır tedavisinde hemen hemen en kesin yoldur. İlerlemiş, derinleşmiş nasırlarda diğer yöntemler işe yaramadığından radyofrekans tercih edilmelidir. Lokal anestezi ile yapılabilir. Yaklaşık 5 dakika kadar sürer. Aynı gün yürüyerek evine gidebilir. Lokal anestezi sonrasında nasır etrafındaki ve alttaki sağlam dokulara kadar radyofrekansla yakarak kökündeki sert doku ile birlikte çıkarılır. Kanama kontrolü sonrasında pansuman yaparak gaz bezi ile kapatılır. Açık alanı vücut kendiliğinden kapatır (dikiş atıldığında da çoğunlukla dikiş açıldığından aynı durum cerrahi çıkarmada da vardır). Kapanması için süre gerekir. Ağrı fazla olmaz. Bu süre içinde ayağını yıkamasına izin verilir. Serum fizyolojikle ve bazı iyileşmeyi hızlandırıcı kremlerle pansuman önerilir. Ayakta ve bastığı zaman yaranın kapatılması, yatarken açık bırakılması tavsiye edilir.
Yaranın kapanması için gereken süre hastanın işine, vücudunun genel durumuna, ek hastalıklarına, damar hastalığı olup olmamasına, beslenmesine ve sigara içip içmemesine göre değişir. Örneğin çok fazla ayakta duran işi olanlarda iyileşme gecikebilir. İleri yaşlarda damar ve şeker hastalığı olanlarda süre uzayabilir. Sigara her yara iyileşmesini geciktirdiği gibi burada da iyileşmeyi geciktiren en önemli faktördür.
Nasırdan Korunmak İçin Neler Yapılmalı?
*Basınç yapan sebep ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin çok dar, bol, yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınmalıdır. Zannedildiğinin aksine bol ayakkabılar da nasır sebebi olabilir. Ayakkabı derisi yumuşak olmalıdır.
*Ayakkabılar değiştirilerek kullanılmalıdır.
* Bir süre ılık suda tutulduktan sonra ya da banyodan sonra ponza taşıyla veya rende şeklindeki ayak törpüleriyle ölü deriler uzaklaştırılmalıdır.
*Eller ve ayaklar temiz tutulmalı, düzenli olarak temizlenmelidir. Yumuşatıcı keremler sürülmelidir.
*Uzun süre çıplak ayakla, sert ya da pürtüklü, kumlu, çakıllı alanlarda yürümemek gerekir.
*Devamlı ayakta duranlar uygun aralıklarla ayaklarını dinlendirmeleri gerekir. Fırsat yoksa evde ayağını uzatarak kan dolaşımını düzenleyebilirler.
Merhabalar ben genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher Şirin, Antalya’da bulunan kliniğimde hasta kabul ediyorum. Bana ulaşmak için 0242 312 22 22 arayabilir ya da aşağıda yer alan WhatsApp butonuna tıklayarak yazabilirsiniz.
Merhaba hocam ben ayağımda nasır ameliyatı oldum 2 ay oldu iyileştim fakat sanki içinde halen var gibi içi sert sizce ne yapmam gerekiyor çok korkuyorum aynı yerde bir daha çıkar diye çok acı çektim çünkü
Nasır alındığı zaman kökü ile birlikte alındıysa altta herhangi bir şey kalmış olma ihtimali daha düşüktür. Nasır iyileştikten sonra nasır yapan sebepler, dar ve vuran ya da yüksek topuklu ayakkabı giyiyorsanız tekrarlama olabilir. Ayak bakımını da iyi yapmanız gerekir. sertleşmeye başladığında yumuşatıcı kremler ve törpü yapmamız gerekir. Çünkü ameliyat da olsa hangi yöntemle alınırsa alınsın sebep devam ettiği sürece hastalık tekrarlar.
Çözüm bulabildin mi Aslı hn aynı sorun bendede var çaresizim
Nasır kökü oluştuysa kökü ile birlikte alınması gerekir. Tedavi hem cerrahi olarak dikişli, hem de radyofrekansla yapılabilir. Cerrahi olarak yapılırsa daha büyük kesmek gerekir ve dikişlierin açılma ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle radyofrekansla almayı daha çok öneriyorum ve ben bu yöntemle alıyorum.Radyofrekansla aldığımda altta herhangi bir nasır dokusu bırakmıyorum, sağlam dokuya kadar iniyorum. Sonra dikiş atmıyorum, vücut orayı zaman içinde doldurarak iyileştiriyor. Nasır iyileştikten sonra nasır yapan sebepler, dar ve vuran ya da yüksek topuklu ayakkabı giymek tekrarlama sebebi olabilir. Ayak bakımını da iyi yapmanız gerekir. Sertleşmeye başladığında yumuşatıcı kremler ve törpü yapmamız gerekir.
merhaba hocam. topuğumda bir nasır çıkmıştı, genel cerrahi o bölgeye iğne vurarak nasırı aldı. 10 gün boyunca hiç ayağımın üzerine basmadım. sonrasında yavaş yavaş basmaya başladım. bugün nasırı aldıralı 1 ay oldu ama hala tam olarak basamıyorum, ağrı ve acı oluyor. hafif tümsek şeklinde duruyor. sizce tekrarlıyor mu? yoksa iyileşme sürecinde midir?
Nasır alındığında dikiş atmadıysa yerinde oluşan boşluğun kapanma süresi hastanın yaşına, sigara içip içmemesine, şeker hastalığı gibi ek hastalıklarına, sağlıklı beslenmesine ve yarının büyüklüğüne göre değişir. Aslında açık yara ise dikiş atmadı ise çok fazla ağrı yapmamalı, dikiş atıldıysa ağrı olabilir. Bir ay sonra hala ağrı varsa bence doktorunuza kontrol olmanızda fayda var
Merhaba hocam ayak tabanım da 2 adet nasır var ,tedavi sonrasın da günlük hayatıma devam edebilir miyim ?
Tedaviden sonra günlük yaşamınıza devam etmenizde bir mahsur yok. Ancak o bölgede açık yara kalacak, vücut orayı kendi haline kendi kendine dolduracak. Açık yara çok ağrı yapmaz ancak bastığınız zaman hissettirir. Bazı hastalarımız ağrıdan şikayet etse de çoğu zaman fazla ciddi bir ağrı görülmez. İyileşme sürecini hızlandırmak için sigara içmemelisiniz, sağlıklı beslenmelisiniz.
Merhabalar nasorım topuğumun hemen altında iyileşme süreci en fazla ne kadar olur denize girmek bu süreçte zarar görür mü
Nasırın iyileşme süresi lezyonun ve açılan yaranın büyüklüğüne,derinliğine, hastanın ek hastalıklarına, sigara içmesine, sağlıklı beslenmesine göre değişir. Bu nedenle kesin bir süre vermek yanlış olur. Denize yara kapanmamış olsa bile 1 hafta kadar sonra girebilirsiniz. Sonra temiz duş ve kapatmak şartıyla. Ayrıca kum ve yabancı cisim girmemeli.
hocam merhaba serçe parmağımda 5 yıldır bir nasır var hiç canımı acıtmıyordu ama son 1 aydır çok fena aldırmak istiyorum ama tekrar çıkar mı ?
Radyofrekansla alındığında köküyle beraber alıyoruz. Altındaki boşluğu vücut yavaş yavaş dolduruyor. Kesin bir tedavi yöntemidir. Fakat travma aynı yere devam ederse örneğin dar, sert ayakkabı giyme gibi sebepler devam ederse tekrarlayabilir. Tekrarlamaz garantisi verebilecek hiç bir yöntem yoktur. İyi bir ayak bakımı ve nasır sebeplerinden uzak durmak gerekir.
Hocam nasır tedavisi tek seferde bitiyor mu
Nasırı radyofrekansla alıyoruz. Tek seferde en alttaki sağlam dokuya kadar iniyoruz. iyileştikten sonra bası, yanlış ayakkabı gibi sebepler devam ederse ve ayak bakımı iyi olmazsa tekrarlama olabilir.Tekrarlama her yöntemde olabilir. En kesin tedavi yine de radyofrekansla çıkarmaktır.
Hocam merhaba serçe parmagımda nasır olustu. Dahada ilerlememesi icin ne yapmalıyım
Nasırda birkaç çeşit tedavi yöntemi var. Ben en etkili tedavinin radyofrekans ile alınması olduğunu düşünüyorum. Yeni başladığında bazen nasır ilaçlarının ve iy bir bakımın faydası oluyor. Derinleştiyse onlar işe yaramıyor. dilerseniz önce cildiyeye ilaç tedavisi için gidebilirsiniz. Geçmezse radyofrekansla aldırmak için fazla beklemeyin.
Merhaba agir iste calisiyorum ve isyerinin belirledigi ayakkabilar var ucu demirli nasır oldu hep ayaklarim calismak zorundayim ne yapmaliyim öneriniz nedir
Nasır olmadan önce uygun ayakkabı giymek ve ayak bakımı yapmak önemli. Sabah akşam yumuşatıcı kremler sürebilirsiniz. Akşamları 10 dakika ılık suda tutup nasırlı alanları törpülemek işe yarayabilir. Nasırı radyofrekansla alıyorum fakat sebep devam ederse yani uzun süre uygun olmayan ayakkabı giyerseniz bir süre sonra tekrar edecektir.
Aldırınca nasırın tekrar etmesin diye ne yapmalı
Tekrar oluşmaması için dar ya da çok bol ayakkabı giymemek,ucu sivi ayakkabı giymemek,basma kusurunuz varsa onu düzeltmek, basıya uğrayan kısımları kremliemek, ara sıra ılık suda tutarak törpülemek gibi önlemler alabilirsiniz.