Genellikle doğurganlık çağında ve emzirmeye bağlı olarak meydana gelir. 18 – 50 yaş arasındaki kadınlarda sık görülür. Emzirme dönemi dışında da görülebilir. Genellikle hasta teşhisi kendi koyar.
MEMEDE APSE BELİRTİLERİ
Ciltte kızarıklık: Memenin iltihaplı alanının cildinde kızarıklık vardır.
Dokunmakla hassasiyet ve ağrı: Enfeksiyon başladığında memede bir hassasiyet vardır. Enfeksiyon arttıkça ağrı da artar. Önceleri künt başlayan ağrı giderek zonklayan bir karakter alır. Apse oluştuğunda şiddetli, zonklayan, devamlı bir ağrı vardır.
Isı artışı: İltihaplı alanın cildi diğer bölgelere göre sıcaktır.
Ateş: Üşüme, titremeyle gelen bir ateş vardır. Hastalar ‘sıtma tuttu’ diye tarif ederler.
Memede şişlik: Önceleri sert ağrılı bir şişliktir. Apse biriktiyse yumuşama gösterir.
Akıntı: Apse cerrahi yöntemlerle boşaltıldıysa boşaltılan yerde akıntı bir süre devam eder. Memenin bazı iltihapları kendiliğinden bir ya da bir kaç yerden boşalabilir (fistülize olur). Apsenin oluşmasından sonra kendiliğinden boşalmasına fırsat verilmemelidir. Cerrahi olarak boşaltmak ideal olan tedavidir.
MEMEDE APSE ÇEŞİTLERİ
EMZİRMEYE BAĞLI OLAN İLTİHAPLAR
Süt (laktasyon) mastiti ve apsesi : (Emzirme döneminde görülen iltihaplar)
Bu iltihaplar memenin başındaki çatlaklardan ve meme ucundaki yaralardan içeri süt kanalları boyunca genellikle cilde ait bakterilerin bulaşması sonucunda oluşur. Bu tür apseler ve iltihaplar genellikle uca uzak bölgelerdedir. En sık doğumdan 5 ile 10 hafta sonra görülür. İlk doğumlarda daha sıktır. Belirtiler ilk çıktığında antibiyotik tedavisi verilir. Verilen antibiyotik süte geçmemeli ya da geçse bile bebek için zararlı olmamalıdır. Bu durumda da emzirmeye devam edilmelidir. Süt kanallarının iyice boşalması sağlanmalıdır. Emzirme sırasında sıcak kompres uygulayarak memedeki süt iyice sağılarak ya da pompa ile boşaltılır. Sağma dışındaki dönemde soğuk uygulaması yapılır. Bu iltihaplar erken dönemde tedaviye başlanırsa apseye dönüşmeden iyileşmesi sağlanabilir. Bazen enfeksiyon, mastit antibiyotiğe ve diğer tedavilere cevap vermez, apseye dönüşebilir. Apsenin cilde yakın olması durumunda kolay tespit edilir, derinde ise ultrasonla iltihabın birikip birikmediği anlaşılır. Bu dönemde mutlaka iltihap cerrahi müdahale ile boşaltılmalıdır. Lokal anestezi ile yapılabilse de iltihabın çeşidine veya apsenin büyüklüğüne göre genel anestezi gerekebilir. Bu dönemde de genel anestezi almadıysa, bebeğe zararlı antibiyotik kullanılmıyorsa ve enfeksiyon çok ciddi değilse emzirmeye devam edilebilir. Sütteki bakteriler bebeğe zarar vermez. Emzirmeye bağlı apseler tedaviye iyi cevap verir. Cevap vermeyen durumlarda mutlaka memeden parça alınarak tetkik edilmelidir. Laktasyon apsesinde ise boşaltıldıktan sonra süt fistülü (kesi yerinden devamlı süt gelmesi) gelişebilir.
EMZİRMEYE BAĞLI OLMAYAN İLTİHAPLAR
Emzirme dönemi dışındaki iltihaplar en sık meme ucu altında olmakla birlikte meme ucu çevresi veya meme ucuna uzak bölgelerde de olabilirler. Meme başına uzak apseler daha ileri yaşlardaki kadınlarda görülür. %25-35 oranında ciltte delikler olarak iltihap akabilir (cilt fistülleri).
Emzirmeye bağlı olmayan iltihaplarda risk faktörleri: Genellikle şeker hastalığı, romatizmal hastalıklar, kortizon kullanımı, şişmanlık, sigara kullanımı ve travma riski artıran faktörlerdir. Sigara içen genç kadınlarda meme ucu civarlarında görülür. İki memede de aynı anda görülebilir. Tedavide sigaranın bırakılması da gerekir. Şeker hastalığı ve romatizma gibi hastalıklarla beraberdir.
Emzirmeye bağlı olmayan iltihaplarda mutlaka parça alınması ve kesin teşhis edilmesi gerekir. Çünkü bu iltihaplar kanserle sıklıkla karışır. Apselerin mutlaka boşaltılması gerekir, boşaltılma sırasında o bölgeden patoloji için doku alınmalıdır.
ÖZEL (SPESİFİK) İLTİHAPLAR ,GRANÜLOMATÖZ MASTİTLER
Tüberküloz, sarkoidoz, tifo, brucella (çiğ süt hastalığı), mantar gibi enfeksiyonlarda görülür. Bazı bu cins iltihaplarda enfeksiyondan kültür yapıldığında hiçbir etken bulunamaz yani mikrop üretilemez. Bu nedenle antibiyotik tedavisine cevap vermez, tedaviye dirençlidir.
*Mutlaka kanserle ayırıcı tanısı gerekir, yani kanser olmadığı biyopsiyle kanıtlanmalıdır. Memede sıklıkla deformasyona sebep olur.
ERKEKLERDE MEME İLTİHAPLARI
Çok seyrektir. Meme başı çevresinde bulunur. HIV pozitif erkeklerde sıktır. Mutlaka patoloji ile kanserden ayrılması gerekir. Tedavi aynı şekilde yapılır.
İLTİHABİ KANSERLER (ENFLAMATUAR MEME KANSERİ)
Bazı kanser türleri memede iltihap şeklinde ortaya çıkar. Özellikle emzirmeyen ve yaşlı kadınlarda ultrason gibi tetkiklerde apsenin görülmemesi, iltihabın yaygın olması ilk olarak iltihabi kanseri akla getirmelidir. Bu çeşit iltihaplar tedaviye cevap vermezler. Aksine ilerlemeye devam eder. Tedaviye cevap vermeyen iltihaplarda zaman kaybetmeden patoloji için parça alınmalıdır. Çünkü bu tip kanserler agresif seyreder zaman çok önemlidir.
MEMEDE APSE TEDAVİSİ
Antibiyotik başlanır. Antibiyotiğin iltihaplı boşluğa geçmediği bilinse de başka enfeksiyonlar eklenmemesi için verilmelidir. Emziren annelerde bebeğe yan etkisi açısından dikkatli olmalıdır.
Süt birikmesini engellemek için süt sağılarak boşaltılır yada bebek emzirilir. Bu dönemde bebeğin emzirmesinin sakıncası yoktur. Çok büyük apselerde emzirilemiyorsa mutlaka sağılarak iyice boşaltılmalıdır.
Soğuk kompres uygulanarak enflamasyon azaltılır. Hasta soğuk uygulayınca rahatladığını ifade eder.
Apse tedavisinin olmazsa olmazı apseyi boşaltmaktır (drenaj). Yani nerede olursa olsun apsenin yegane tedavisi cerahatı boşaltmaktır. Memede de apse tedavisi mutlaka ameliyatla boşaltılarak yapılır. Lokal anestezi ile ciltte kesi yapılarak iltihap boşaltılır. Apse büyükse genel anestezi tercih edilir. Kesinin hemen kapanmaması için kesi yeterince büyük olmalıdır. Kesi alttaki boşluk tamamen temizlenmeden kendiliğinden kapanırsa cerahat yeniden birikir. Apse boşluğu iyileşinceye kadar kesinin kapanmaması için önlem alınmalıdır..
Emzirmeyen kadındaki apselerde mutlaka doku biyopsisi alınmalıdır. Bazen kanserler iltihapla kendini gösterir. Burada teşhis için vakit kaybedilmemelidir. Enfeksiyon şeklinde belirti veren kanserler (enflamatuar kanser) oldukça agresiftir, hızla yayılır.
Granülamatöz mastit tedavisi: Emzirmeyen kadınlardaki iltihaplardaki biyopsi sonucu granolamatöz mastit denilen tip görüldüyse tedavi oldukça zor ve uzun sürelidir. Romatizmal çeşitte (otoimmün) bir iltihaptır. Kortizon kullanmak gerekir. Kortizonun önemli yan etkileri vardır. Hasta doz ayarlaması, iltihabın gerilemesi ve yan etkiler açısından takipte olmalıdır. Tedaviden önce hasta yüksek tansiyon, şeker hastalığı, mide ülseri, tüberküloz gibi enfeksiyon varlığı açısından sorgulanmalıdır. İltihap geriledikten sonra kalan odak cerrahi olarak çıkarılır. Nüks edebilir.
Tüberküloz mastitlerde enfeksiyon hastalıkları uzmanı ve genel cerrahi uzmanı birlikte tedavi etmelidir. İlaç tedavisi enfeksiyon uzmanı tarafından verilir. Apsenin ve iltihabın gerilemesi açısından da genel cerrahi uzmanı takip eder.
Periduktal (süt kanallarının atrafında oluşan) mastitte sigara en önemli faktördür. Diğer tedavilerin yanı sıra sigarayı bırakması gerekir.
https://www.ideaklinik.com/kadinlarda-meme-apsesi.html
Merhabalar ben genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher Şirin, Antalya’da bulunan kliniğimde hasta kabul ediyorum. Bana ulaşmak için 0242 312 22 22 arayabilir ya da aşağıda yer alan WhatsApp butonuna tıklayarak yazabilirsiniz.
Merhaba hocam bebeğim meme ucumu ısırdı ve derin yara açtı . tek meme emdiği için de sürekli vermek zorundayım o yüzden maalesef yara iyileşmiyor . Tam sararma oluyor doku kendini toparlıyor ki bi sonra ki emme saati geliyor . Acısı dayanılacak gibi değil hızlı iyileşmesi için ve bebeğe zarar vermemesi için ne yapabilirim . 3 4 gündür aynı döngüde ilerliyoruz artık ağlayarak emziriyorum
Neden tek meme anlayamadım. Doktorunuz görmeli ve ona göre yara iyileşmesi kremi verebilir. Emzirmediğiniz zamanlarda kremleri uygulayın. Bir süre ara sıra sağarak verebilirsiniz.
Merhaba hocam 6 aylik bebeğim var doğumdan 1 hafta sonra memede apse oluştu küçük kesi ile boşaltıldı 4 ay sürdü ve kapandi daha sonra yan tarafından tekrar olustu iğne ile boşaltıldı ancak şimdi tekrar üst tarafında sislik ve kizariklik oldu ara sıra ağrım oluyor bebeği emzirmeye devam ediyorum ultrason yapıldı galaktosel apse ve mastit olduğu yazıyor ve kategori 3 bulgular yazıyor ne yapmam gerekir teşekkür ederim
Emzirirken bu kadar sık apse olmaması için meme ucu emzirmeden önce ve sonra temizlenmelidir. Çatlak olursa kremlerle tedavi olmalısınız. Memede süt birikmemesi için her emzirmede iki tarafı da emzirin, iyice boşalmasını sağlayın. Meme ultrasonunda apse diyorsa tekrar boşaltılmalı. Mümkünse önce enjektörle, mümkün olmazsa cerrahi olarak, kesiyle boşaltılmalıdır. Bu kararı verirken muayene bulguları da önemlidir. Ultrasonografinin yanı sıra muayenede de apse düşünülürse mutlaka boşaltılır. Kesin tedavi önerisi için muayene olmalısınız. Giysi üzerinden buz uygulaması da boşaltma işlemine ek olarak yapılabilir.
Merhaba ben emzirmeyi birakali 2 yil oldu göğüsumden sari akinti geliyodu biraktigimdan beri sıkınca irin seklinde geliyordu 1 ay once gögsüm sisip kizarmaya basladi kan tahlili ultrason ve en son ilacli mr cektirdim mastit oldugumu ve sol memede tüberküloz oldugumu soyledi doktor once apseyi temizleyip sonra 6 ay tüberküloz tedavisi olacagimi soyledi ilacli emarda tüberküloz teşhisi koyulurmu hocam ben aklimda bu soru isareti kaldi
Meme ucunu sıkmak akıntıyı fazlalaştırır, salgıyı artırır. Emzirmeyen kadında nonspesifik mastit dediğimiz yani bilinen mikroplar dışında iltihaplar olabilir. Bunların biri de tüberküloz mastit tir. MR da tüberküloza has belirtiler gösterebilir ama direkt tüberküloz diyemez. Tüberküloz diyebilmek ve tedavi başlayabilmek için o bölgeden tru-cut biyopsi almak ve kültür-antibiyogram yaptırmak gerekir. Bunun için de enfeksiyon hastalıklarının görüşü gerekir. Kesin tanı konunca da tedaviyi bu uzmanlar yapar.
Merhaba hocam 16 yaşındayım aynı sütyeni uzun 2 hafta kadar kullandım ve bugün sağ göğüs ucumun hemen altında görseldekinne benzer ama çok daha küçük emzirmeye bağlı olmayan iltihap oldu. Uzun süre aynı sütyeni takmaktan mıdır yoksa başks bir şeyden mi bilemiyorum ciddi bir durum mu size sormak istedim. Biraz kızardı ve dokununca acıyor o kadar.
Görsellerde hafif kızarıklık değil, apse var. Bu şekilde apse normalde emzirmiyorsanız çamaşır kirliliğinden olmaz. Kanal uçları enfeksiyona açık değildir. Ancak meme ucunda yara varsa olabilir. Emzirmeyen kadınlarda mastit eğer mikrobik olmayam bir mastitse (granülamatöz mastit gibi) daha zor tedavi edilebilir. Yayılabilir. Bu nedenle meme hastalıklarında uzman genel cerraha muayene olun ve önerdiği, gereken tedaviyi olun.
Merhaba lar hocam emzikli değilim sağ göğsümde mastit olduğu söylendi çok ağrım vardı bugün boşalttırmak için hastaneye gittim ultrason dan falan bakarak değil dedirek iğne sokularak apse alınmaya çalışıldı akışkan kısım az olduğu için bir kısmı çekildi ama şuan çok ağrım var normal mi ne yapmam gerekiyor bundan sonra teşekkür ediyorum
Muayenede ve ultrasonografide apse tespit edildiyse iğneyle boşaltmak (ponksiyon) yetmez. Cerrahi olarak boşaltmak gerekir. Emzirmediğiniz için boşaltırken ertaf dokulardan biyopsi için parça lamak doğru olur. Tabii son kararı muayene eden, sizin bulgularınızı ve özelliklerinizi bilen cerrah vermelidir.
Hocam merhaba ben 15 yaşındayım sol meme ucumun hemen altında nohut kadar bir dikdörtgen şeklinde şişlik var 2-3 haftadan beri iltihaplı dün iltihapı patladı ve kanadı bu durumda ne yapmam lazım lütfen cevap
Muhtemelen cile ait akne(sivilce) gibi bir durum oldu ya da cide yakın bir meme kisti vardı, o iltihaplandı. Kendisi aktıysa geçecektir. Geçmez ve uzun sürerse kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmanız şart.
Merhaba hocam emzirme bitikten sonra mastite yakalandım daha sonra apseye cevırdı kesı atılarak boşaltıldı bır hafta oldu fakat göğüsümün ıcınde sertlıkler var bunların olması normal mı?
Emzirmeden hemen sonra ise süt birikimine bağlı apse görülebilir. Apse bşaltıldıktan sonra yerinde bir süre sertlik kalması normaldir. Fakat yine de muayene etmeden hatta bazı tetkikleri yapmadan kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Mutlaka velli aralıklarla doktorunuza kontrol olun.
Merhaba hocam ben 6ay önce enfeksiyon amaliyati olmuştum. Dentacontril ve pardolel kullanıyorum. Şimdi göğsümde kist oluştu bu normal mi bunun için ne yapmalıyım?
Kist oluşumuyla kullandığınız ilaçların bir ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Kistler çoğunlukla önemsizdir. Müdahale gerektirmez. Fakat muayene etmeden, tetkiklerinizi ve hastaya ait özellikleri bilmeden bir şey demek mümkün değil. Zaten geçirdiğiniz mastit ve kullandığınız ilaçlar nedeniyle takip olmak zorundasınız. Takip eden doktorunuz kistlerle ilgili bilgiyi daha net verebilir.
Hocam merhaba bndede aynı rahatsızlık var 2senedir kortizon kulaniyodum bıraktım ilaçlar hiç bi etki gostermiyo boşuna iciyorum suanda agri kizarliklik var ve 1kere ameliyat oldum boşalttılar intap bnm vücudumda yayılmış ellerim ayaklarim çok şükür suan iyim ama gogusumde var kizarliklik ve morluk arada zonkluyo bide sağ elimde
Meme iltihabı kısmında tam olarak tedavi kararı vermek için tru-cut biyopsi yapılmalıydı. Kortizon başlandığına göre size yapıldı sanırım (siz biyopsiden bahsetrmemişsiniz). Kortizon tedavisinde hiç iyileşme yoksa kesilip başka ilaçlara geçilmeli. İyileşip tekrar başladıysa tekrar kortizon kullanılabilir. Bunlara sizi takip eden meme cerrahı karar vermeli. Ellerinizde, ayaklarınızda da şikayetleriniz varsa memeyle birlikte romatolojik durumlar araştırılmalı. Çünkü bazı tip mastitler de oto immün hastalık dediğimiz romatolojik hastalıklar gurubuna girer. Bunun için de romatoloji uzmanı görmeli.
Merhaba benim iki meme ucum farklı bunun meme kanseri ile alakası olabilir mi diğeri düzgün iken biri ortasında çizik var gibi neden olabilir acaba yardımcı olursanız sevirinm şimdiden teşekkür ederim
Eğer genç kızlığınızdan beri, memelerin ilk oluştuğu zamandan beri aynı durumdaysa önemli bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Fakat sonradan gelişen bir yara, çatlak dolayısıyla ortası çizik gibi bir durum varsa mutlaka muayene ve tetkik gerekir.Kesin teşhis için görmek ve muayene etmek her durumda şarttır.
Merhaba hocam meme başında sivilce büyüklüğünde şişlikler var kızardı ve acıyor ne önerirsiniz ne olabilir ( bu arada emzirıyorum bebeklerim 2 aylık ve ağızlarıda pamukçuk olmuş)
Emziren kadınlarda enfeksiyon sık görülür. Meme ucunu sık sık temizleyin ve eğer yara varsa onlar için krem kullanın. Meme ucunda kızarıklık ve acıma enfeksiyon olabileceğini gösteriyor. İlerlemeden tedavi olmanız gerekir, tabii ki önce kesin teşhis için muayene olmalısınız.
Merhabalar hocam, 2 gündür meme başımın yanında nohut büyüklüğünde bi şişlik oluştu ve dokununca acıyo, nasıl bi yöntemle bu durumdan kurtulabilirim, yardımcı olursanız çok memnun olurum
Muhtemelen meme içerisinde bir kist vardı ya da kanal genişlemesi vardı. O biraz iltihaplandıysa ağrı yapıyor olabilir. Öncelikle bu kitlenin ne olduğunu kesin belirlemek için muayene muayene, ek olarak gerekirse ultrasonografi yapılmalıdır. Şimdilik soğuk uygulama yapabilirsiniz. İlk fırsatta Genel Cerrahi Uzmanı görmeli.
Genel cerrahinin meme polikliniğine mi gitmem gerekiyor peki hocam?
Evet, genel cerrahinin meme polikliniğine gitmelisiniz.
Evet. Genel cerrahinin meme polikliniğinde meme ile ilgilenen, bilgili ve deneyimli genel cerrahlar vardır.
İyi akşamlar hocam 11 aylik bebegim var emerken ısırmaya basladi en son ısırdiginda bıçak acısı gibi bir aci oldi kanama yarik yok ama uc kisminda morarma ve şişme var ara ara sızlıyor ne yapmalıyım
Isırdıktan sonra olduğundan eminseniz travmaya bağlı olarak kızarma ve şişme olabilir. Bir kaç günde gerileme olacaktır. Gerileme olmamek doğru değil. zsa genel cerragi uzmanı görmeli. Bazı ilaçlar kullanmanız gerekebilir. Fakat görmeden ilaç önermek doğru değildir.
Granül matoz mastit tedavisi görüyorum yani Steroid ama şu iki üç haftadır gogusum kizradi morardı gibi tam ucuna yakın yerde gün gectite daha fazla kizariyo morariyor nedeni nedir acaba bide çok ağrıyı acıyo zonklama yapıyor kontrol gunumede var daha endişelenmeye başladım tedavi işe yarıyor gogusumdeki kitle küçüldü ama kızariklik ve morariklik çıktı şimdide nedeni nedri acaba korkmalimiyim
Çok büyük ihtimalle biyopsi olmuşsunuzdur ve grandomatöz mastit tanısı almışsınızdır. Bu nedenle çok endişelenecek bir durum olduğunu düşünmüyorum grandmatöz mastit ara sıra nükseden, meme cildinde delikler açarak, akıntılar yapan bir hastalıktır. Her ne kadar tedavi altındaysanız da zaman zaman tedavide uygulanan dozun arttırılması ya da azaltılması gerekebilir. Başka ilaçlar ilave edilmesi gerekebilir. Bu nedenle kontrol gününüzü beklemeyin Doktorunuz bu durumdan haberdar olsun
Birde bugün akmaya başladı kanlı Sarı akıntı geldi normalmi yani
Akıntının hiçbir şekli normal değildir. Fakat hastalık süreci içerisinde olabilen akıntıysa ekstra bir müdahale gerekmeyebilir, zaten tedavi altında olduğunuz için. Daha önce kontrol önermiştim. Mutlaka kontrollerinizi ihmal etmeyiniz. Uzaktan böylesine önemli bir hastalığı takip etmek, tedavi etmek, ilaç dozunuzu değiştirmek mümkün değil. Muayene bulguları da çok önemli. O nedenle sizi takip eden Doktora kontrole gitmelisiniz
Kanlı akıntı geliyor biyopsi yapılan delikten bugün itibaren normalmi acaba çok tegirgin oluyorum hocam
Merhabalar hocam bugün memedeki apse boşaltıldı ameliyatsız neşter ile ufak bı çizik atılıp memedeki apse boşaltıldı bebeğim 3 aylık ne zaman emzirmeye basliyabilirim
Meme apsesi iltihabın yeteri kadar rahat akabileceği bir kesiyle keserek boşaltılır. Muhtemelen uygun bir kesiyle yapılmış. Ben Meme iltihaplarında emzirmeye izin veriyorum. Ama bu konuyu doktorunuzla konuşmanızda fayda var
İyi günler hocam, 3 aylık anneyim. Bebegimi emziriyorum. Son 4-5 gündür göğüs ucuma yakın bir yerse kızarıklık var ve dokununca sertlik var, yağ bezesi gibi ele geliyor. Ne yapmam gerekir?
Memeyi her emzirmede iyice boşaltın. Emmediği zaman olursa gerekirse sağın. Meme ucunu temiz tutun. Giysi üzerinden dondurmadan o bölgeyi soğutun. 1-2 günde geçmezse ya da şikayetiniz artarsa mutlaka cerrahi uzmanına muayene olun.
Merhaba bende 10 yılı geçkindir meme başı apsesı oluyor emzirmeye bağlı değil genel cerrah doktorlarına gidiyorum sadece antibiyotik veriyolar v3 geçmiyor kalıcı olarak bu süreç artık beni çok yordu kalıcı tedavi olmak istiyorum süt kanallarının alınması bu hastalığı kalıcı olarak geçirir mi birde sülük ve ozon tedavisi iyi geliyor iyi bi doktor bu tedavi ileri uygulasa kalıcı iyileşme söz konusu olur mu artık psikolojimi bozdu bu hastalık lütfen dönüş bekliyorum tşk ederim şimdiden.
Sanırım size daha önce başka kanallardan cevap verdim, tekrar vermeye çalışayım. Bu kadar uzun süre iltihap olduğu zaman ileri tetkik yapılması gerekir. Trucut biyopsi dediğimiz biyopsi yapıldığında iltihabın hangi cins iltihap olduğu belirlenir, ona göre tedavi uygulanır. Tedavi uzun süreli ve takip gerektiren bir tedavidir. Tedavi sonrasında kanallarda az iltihap kalıntısı olursa o çıkarılabilir ama yaygın iltihaplı iken apse boşaltılması dışında ameliyat önerilmez. Granülomatöz iltihaplarda daha kesin olmamakla birlikte ozon tedavisi hakkında olumlu görüşler vardır. Fakat sülük tedavisi hakkında iyi olacağına dair hiçbir bilimsel çalışma yoktur, ben önermem. Öncelikle meme iltihapları ile ilgilenen bir birime, genel cerrahi uzmanına gitmelisiniz ve orada biyopsiniz yapılmalı. Tıbbi tedavi ve gereğinde belki ozon tedavisi önerilebilir
Çok tşk ederim ilginiz için iyiki varsınız
Rica ederi, elimden geleni yapmaya çalışıyorum. Size yardımım olduysa ne mutlu bana. Geçmiş olsun.
Sevilay hanım mrb. Ismim nuray bendede hemen hemen aynı sorunlar var 10 yıldır bende bi çözüm bulamadım gittiğim doktorlar bisey yok diyip gönderiyor sizinle fikir alısverişi yapmak adına bu konuda iletişime geçebilirmiyiz yardımcı olursanız cok sevinirim instagram nuraygultekingulacti bana ulaşirmısınız
Çoğu hastalık gibi meme hastalıklarında da birbirine benzer şikayetler oluşturan durumlar vardır. Fakat her hastalık kişiye özeldir. Örneğin aynı belirtileri gösteren bir kişide grannamatöz mastit varken bir diğerinde tüberküloz.mastit, diğerinde iltihaplı meme kanseri oluşabilir. Bu nedenle teşhisinizi mutlaka bir Hekim koymalı. Meme iltihapları oldukça sıkıntılı bir durumdur. Bu kadar uzun süre sizde de geçmeyen bir meme iltihabı var ise mutlaka biyopsi gerekir ve biyopsi sonucuna göre tedavi yapmak gerekir. Bazı Meme iltihaplarında antibiyotik tedavisi yetersizdir, hatta gereksizdir. Kortizon tedavileri ya da farklı ilaçlarla tedavi gerekir. Ama bu tedavilerin başlanabilmesi için biyopsi şarttır. Tekrarlayan enfeksiyonlarda çoğunlukla gören granülamatöz mastit dediğimiz değişik bir iltihap çeşidi bulunabilir. Genel cerrahi polikliniklerinin oluşturduğu meme polikliniklerine gitmelisiniz. Meme iltihapları sıkıntılı olduğu için bu konularla ilgili uzman hekim bakmalıdır.
Hocam emzirmeye bağlı olmayan sağ memede iltihap oldu. Iltihap kalın iğneyle boşaltıldı. Antibiyotik kullandım. Memografim temiz. Kültür sonucunda kötü birşey yok. 3 ay oldu az az iltihap hala akıyor ve sanki memede dokununca beze gibi birşey geliyor ele. Ne zaman iyileşir… Bu durum normal mi
Emzirmeye bağlı olmayan mastitlerde ileri incelemeler gerekiyor. Özellikle 3 ayda iyileşmeyen meme iltihaplarında başka çeşit iltihaplar tespit edebilmek için biyopsi gerekiyor. Biyopsinin bir gerekliliği de bazen iltihap şeklinde seyreden kanserleri ayırt edebilmek. Ama sizde kanser olabileceğini düşünmüyorum, çünkü 3 ayda bu tip kanserler oldukça kötü bir duruma gelirdi zaten. Öyle olmadığına göre burada biyopsideki amaç iltihabın cinsini öğrenmek. Bazı tip iltihaplarda kültürde bir şey çıkmaz. Granüloz iltihap, tüberküloz iltihap, sarkoidoz iltihabı, periduktal iltihap gibi iltihaplarda tek tanı biyopsi ile konur. Biyopside çıkan sonuca göre de antibiyotik tedavisinden farklı tedaviler kullanılır. Dolayısıyla meme ile ilgili bir genel cerrahi uzmanına muayene olup tetiklerinize devam ettirmenizde fayda var
Merhaba hocam emziren anneyim mememın sag alt kısmında süt birikmesi oldu antıbıyotık kullandım ama etkı etmedı apse yaptı.göğsüm çok şişti sürekli boşaltıyorum gece çok fazla iltihaplı akıntı geldi.Ağrı biraz hafiflese de şişlik var.sütüm temiz bi sekılde geliyor o göğsümden emzirmelımıyım?
Meme enfeksiyonlarında süt vermenizin herhangi bir sakıncası yok. Hatta sütü iyice boşaltmanız tedaviyi destekler. İlaç kullanmanız sanırım Doktor kontrolünde oldu, doktor kontrolü olmadan İlaç kullanmayınız. Belki müdahale gerekiyorsa Doktorunuz buna karar vermeli. Emzirirken hafif bir sıcak havlu ile kompres yaparak ve siz sağıma hareketleriyle yardım ederek iyi boşalmasını sağlayabilirsiniz. Emzirme haricinde ise giysi üzerinden soğuk kompres yapmalısınız. Direk teninize soğuk uygulamayınız
Merhaba hocam, ben 22 yaşındayım ve bekarım. Yıllardır sağ göğüs ucumda akıntı var ve temizlediğimde kırmızı çatlaklı bir görüntü oluşuyor normal bir cilt dokusu yok orada. Belli yerlerinden ip gibi akıntı oluşuyor iltihap kanalı gibi. Aynı sorun tamamıyla aynı şekilde ablamda da mevcut fakat annemizde yok. Şimdiye kadar başvurduğumuz tedavilerde teşhis konulamıyor ve biyopsi isteniyor ama henüz yaşımız genç olduğu için bunu kabul edemiyoruz. Ultrasonda apse vs gibi hiç bir sorun görünmüyor bunun ne olduğunu biyopsi yapmadan anlamanin bir yolu veya başka bir tedavi şekli var mıdır şimdiden teşekkürler
Bazı hastalıklarda, özellikle meme iltihaplarında, kanserlerinde, ya da sizin tarif ettiğiniz durumlarda kesin teşhis için biyopsi şart. Biyopsi olmadan hangi çeşit bir iltihap olduğunu anlamak zor. 22 yaş biyopsi için küçük bir yaş değil, kaldı ki yeni doğan bebekte bile gerekiyorsa biyopsi alınır. Bu nedenle doktorunuzun önerilerine uymalısınız ve biyopsi aldırmalısınız
Mrb hocam 2.5 aydir gogsumde apse var patladi akti bi sure 6 kutu antibiyotuk ictim bugun tekrardan sisdi hassaslasti gogsum. emziriodum ama tek meme emiyordu. emmedigi gogsum de oldu apse 1 aydır tamemen memeden de kesdim kizimi ultras cekildi ama biyopsi yapilmadi hic suan sisen gogsume sicakmi soguk mu uygulamaliyim bugun 7. Antibiyotik yazdi dr baska yapicAk bisey yok dedi
Meme apselerinin en önemli sebebi emzirme sırasında meme ucundaki çatlaklar, yaralar ve memenin tam olarak boşaltılmamasıdır. Bir tanesini emzirerek, diğerini emzirmeyerek hata yapmışsınız. Orada süt biriktiği zaman enfeksiyon ve apse çok daha kolaylaşır. Apse ve enfeksiyon olduğu zaman soğuk uygulamak gerekir. Apse cerrahi olarak boşaltılsa çok daha iyi olur, tabii ki apse var olduğu muayene ile kanıtlanmalıdır. Acile değil genel cerrahi uzmanına hatta bulunduğunuz yerde Eğitim Araştırma ve üniversite varsa meme polikliniğine başvurursanız, meme iltihapları hakkında daha fazla tecrübesi olan doktorlar yardımcı olabilir. iki buçuk ay süren ve tekrarlayan meme iltihaplarında yalnızca antibiyotik yeterli olmayabilir. Biyopsi alarak iltihabın cinsi belirlenir ve ona yönelik bir tedavi yapılır. Şikayetlerinizde geçme olmazsa ya da artma olursa tekrar mutlaka cerrahi uzmanına kontrole gitmelisiniz
Hastaligim 1 seneyi gecti biyopsi granulmatoz mastit teshisi konuldu kortizon ustune ek olarak metotraksfat cosilin tetradox folibol aldim kortizonu kestim 1 ay oldu son 1 haftadir tekrardan apse olustu bu kadar ilaca tedaviye ragmen ben sunu merak ediyorum benim.gogsum kendiliginden patkadi usg esliginde bosaltilmadi bu tekrarlamasina etken oluyormudur cunku hast usg randevusu cok gec verilio bekledigimizden kendiligknden patliyo
Hayır kendisinin patlaması tekrarlamasına sebep olmaz. Tabii ultrasonun geç yapılması ve geç boşaltılması tedaviyi geciktirir. Size ağrı olarak sıkıntı verir. Ama burada doktorunuzun yapacağı bir şey yok. Granülamatöz mastit yazıda da okuyacağınız gibi vücudunuzun meme dokunuza karşı yaptığı bir reaksiyon yani bir savaştır. Bu reaksiyonu azaltabilmek için ilaçlar dışında yapacağımız bir şey yok.Burada son sözü maalesef vücudunuz söylüyor.
Emzirmeye bağlı masit meme apsesi oldu sağ göğsümde gece patladı içindeki intihap aktı ama delik var şimdi ne yapmalıyım bilmiyorum
Öncelikle genel cerrahi uzmanı görmeli, gerekirse içeriyi iyice temizlemeli ve uygun ilaç tedavisi başlanmalı. Delikten bir süre iltihap akacaktır. Emzirenlerde kapanma süresi uzayabilir. Tam apse olmadan yani enfeksiyon yeni başladığında ilaç tedavisi ile çoğunlukla düzelebiliyor. Ama o aşamayı geçmişsiniz. Meme ucunu iyi temizleyin. Emzirirken her iki memeyi de iyice boşalıncaya kadar emzirin. Ara sıra soğuk kompres uygulaması yapın.
Merhaba hocam benim göğüsüm aynı ilk görseldeki gibi ucu resmen ortadan yarıldı.kanama falan olmuyor ama çok ağrıyor neden olabilir? Ne yapmam gerekir ?
Eğer emzirmiyorsanız meme ucunda çatlak varsa devamlı bir tahriş edici unsur yoksa ileri teknik yapmak ve biyopsi almak gerekebilir. Böyle bir şeye karar vermek için yaşınız, ailenin kanser durumu, emzirdiğiniz çocuk sayısı, adet durumlarınız gibi pek çok faktörün yanı sıra muayene gerekir. İlk fırsatta genel cerrahi uzmanına muayene olmalısınız.
Merhaba, 10 güne yakındır sol göğsümün üst kısmında dokunduğumda Bi hassasiyet, acı var. Bi kaç kez durup dururken sızlamalar oldu. Emzirmeyi bırakalı 8 ay oldu. Yaşım 38 hocam. Göğsümü yokladığımda herhangi bir kitle elime gelmedi. 3 ağustosa randevu aldım fakat kendimi düşünmekten geri alamıyorum hocam. Haşimato hastasıyım ve gizli şekerde çıktı. Bunlarla ilgili olabilir mi?
Ağrıya eşlik eden kızarıklık, şişlik, kitle yoksa çoğunlukla önemli bir sebebi yoktur. Bazen adete yakın dönemde şiddetlenebilir. 38 yaşında bir kadının zaten her yıl muayene olması gerekir. Muayene sonrasında ultrasonografi gerekebilir.
Merhabalar ismim asya hocam göğüsümde bir sertlik hissedip genel cerahiye başvurdum biyopsi yapıldı granilatoz mastit dendi göğüs hastalıkları ve romatoloji ye sevk edildm göğüs hastalıkları deri testi yapti bu sürede hamile kalmıştım 3 aylık olmustu korumalı film çekindim birşey çıkmamasına rağmen tüberküloz ilaçları kullandım 6 ay boyunca bebeğim dogana kadar bir ara yara oluştu ve aktı ilaçla kullandığım dönemden küçüldü ama tamamen gitmedi şimdi bebeğim doğdu 8 aylık meme içinde sertilikler tekrar yavaş yavaş büyüdü ve sayıları arttı şimdi çok içten içe bir orasa kasinti ve huzusluk var ne yapmalıyım.birde sülük tedavisi sini öneriyorsunuz, öneriyorsunuz
emzirme döneminde yapilmir lütfen hastanelere git gel yoruldum yardımcı olun hocam
Grandamatöz mastit ile tüberküloz mastit ile bir aradaydı sizde demek ki. Tüberküloz mastit akciğerlere yerleşen tüberküloz mikrobunun memede yerleşmesi sonrasında olan bir iltihap çeşididir. Tedavisi uzun sürer, tekrarlayabilir. Tüberküloz mastitin tedavisini göğüs hastalıkları ve Enfeksiyon hastalıkları uzmanı yapmalıdır. Çünkü bu bir mikrobik bir hadisedir. Bu kadar süre geçtikten sonra, tekrarladığında yeniden biyopsi almak gerekebilir. Tüberküloz saptanamazsa yalnızca granülamatöz mastit olursa tedavinin şekli değişir. Genel cerrahi uzmanları farklı tedaviler verecektir. Maalesef ki hastayı ve doktoru da yoran bir tedavidir. Uzun sürer. Verilen ilaçların yan etkilerine karşı oldukça dikkatli olmalısınız, bıkmadan kontrollere gitmelisiniz, size önerilen önerileri tamamıyla yerine getirmelisiniz. Sülük tedavisini tabii ki önermiyorum. Meme iltihabı tedavisinde hiçbir yeri yok. Aksine üzerine başka mikroplar yerleşerek meme iltihapları gelişir.
Merhaba sol gögsümde meme ucuna yakın apse vardı patladı 4 ay oldu yara kapanmadı kendine patlamıştı apse 15 yaşındayken meme ucum dışardadydı ben oynarak mikrop kaptırdım sanırım sonra içe doğru çöktü gögüs ucum şuan yok daha sonra bı apse oluştu yıllardır var ve ben sedef hastasıyım dermovate adında krem kullanıyorum uzun süredir buda apse yaparmı dönüş bekliyorum lütfen
15 yaşındayken geçirmiş olduğunuz meme iltihabı, yerinde nedbe dokusu bırakarak Meme ucunda çekilmeye sebep olabilir. Kullandığınız ilaç meme apsesi yapmaz, ağızdan kortizon almış olsaydınız biraz enfeksiyonlara karşı direnci düşürür, iltihaplanmayı arttırabilir. Kapanmayan meme iltihaplarında mutlaka iltihabın cinsi araştırılmalı ve ona göre özel tedavi verilmelidir. Bazı dip granülamatöz iltihap gibi özel cins iltihaplar uzun süreli ve antibiyotik harici ilaç tedavileri gerektirir. Bazen meme kanserleri de iltihap gibi seyredebilir. Bu nedenle mutlaka Genel Cerrahi Uzmanı muayene olun. Muayene sonrasında İleri tetkikler biyopsi yapılmasında fayda var
Merhaba, 21 yaşındayım, sağ göğsümde nohut büyüklüğünde bir kitle fark ettim önce dokunca ağrıyordu. 1 hafta içinde baya büyüdü ve kitle olan yer kızardı. Ağrısı da geçti hastaneye gittim meme ultrasonu dedi ve 20 gün sonraya randevu verdi devlet hastanesi. Korkuyorum acaba bu belirtiler ne olabilir hocam
21 yaşında nohut kadar kitleden aslında çok fazla kötü bir şey akla gelmez. Büyük ihtimalle kisttir, sonrasında kist enfeksiyon olmuş sanırım. Enfeksiyona bağlı ağrı ve büyüme olmuş. Muayene olduğunuz Doktor bazı ön bilgi vermiş olabilir. Ultrason sonrasında daha kesin karar verilebilir. Belki de meme mr ı çektirmek, sonrasında tru-cut biyopsi dediğimiz kalın iğne biyopsisi gerekebilir. 20 gün meme için çok ileri bir tarih değil. Bu süre içerisinde enfeksiyon artarsa ağrınız ve büyüme artacaktır. O zaman tekrar kontrole gitmelisiniz
Merhaba hocam 28 yaşındayım iki sene kızımı tek memede emzirdim sol memenin ucu olmadığı için emziremedim pompayla aldım iki senenin sonunda kızımı sütten kestim sol göğsümde fibrokist oluştu antibiyotik iğneler kullandım ama geçmedi adet dönemlerine yakın bir tek ağrı yapıyordu şuan yine hamileyim 38 haftalık sol mememde tekrar şişlik kızarıklık ağrı oluştu hastaneye gittim ultrasyondan baktılar apse intihap oluşmuş dediler şis olan bir bölgede akıntı başladı hastaneye tekrar gittim boşaltmadılar pansuman edip antibiyotik verip gönderdiler birinci sorum bu durumda ne yapmam lazm antibiyotik intihabi kurutur mu tekrar hastaneye gitmem gerekir mi ikici sorum mememin ucu yok bunun için ucu çıkartmak için nereye başvurmam nereye gitmem lazm
Meme ucunu emzireceğiniz zaman çekiştirerek zorla bebeğin ağzına verin, zaman içerisinde yavaş yavaş çıkacaktır. Onun dışında ancak plastik cerrahinin uygulayacağı ameliyatla meme ucu belirgin hale gelir, ama bu durumda da süt kanalları zarar görebilir. Memenizdeki iltihap eğer aktıysa ve akması doktor tarafından yeterli görüldüyse boşaltma ameliyatı yapmayabilirler. Antibiyotikle düzelme ihtimali var.Granülomatöz iltihap dediğimiz çeşitlerde antibiyotik bazen işe yaramayabilir. Takipte olmalısınız. Eğer iltihap uzun sürerse biyopsi almak gerekebilir
Merhabalar, 4 ay once stresli ve hormon dengesizligi uasadigim bir donemde dis kadranda yuzeye yakin misket gibi bir sertlik farkettim. Usg bakildi, doktor onemli bulmadi. Sonraki ay ayni kanalda memebasina cok yakin deriye yapaisik gibi lastik kivaminda bir sey daha olustu. Doktor tahlile de gerek gormedi, onemli dedi. En son bunlar kirmizi ve agrili olunca tekrar gittim, yine usg bakildi duktal ektazi dendi. Simdi cilt soyuluyor gibi, zaman zaman agrili, kuculuyor mu yumusuyor mu emin degilim. Artmasindan endise ediyorum. Tedavi de verilmedi. Kotuye donme olasiligi var midir?
Duktan ektazilerin ya da kist ise kistlerin kansere dönme ihtimali yok. Fakat sık sık enfeksiyon olabilir. Enfeksiyon meme de yayılabilir. Kist ya da duktal ektazide tedaviye gerek yoktur. Rnfeksiyon gelişirse bunun için tedavi gereklidir. Tedavi ile geçmeyen meme iltihaplarında biyopsi gerekir. Ağrı, kızarıklık olduğunda tekrar kontrole gitmenizde fayda var.
Hocam merhaba bende 28yasinda 7 aylık gebeyim bundan 2 3 ay önce biyopsi sonucun granilömatös mastit oldugu sonucu çıktı kurban bayramindada gogsume yakin yerde yara olustu patladi iltihap akti yaram gitgide büyüyor doktor gebe oldugum için hicbisey vermedi batıkon sür kapat dedi ama içindeki yağ görünüyor gogsumun o kadar acik ve buyuk acik bıraksam bence daha çabuk kabuk tutuyor kabuk tutunca altından yavaş yavaş enfeksiyon akıyor ayrıca göğüs ucundan da akıyor ama gazlı bezle kapattigimdan beri hergun pansuman yapıyorum kapatıyorum ne kabuk tutuyor ne hafifliyor aksine daha çok açılıyor ve şişiyor normal mi acaba lütfen acil yardım istiyorum sizden
Bu şekildeki meme iltihabı normal değil tabii ki. Mutlaka tedavi gerektirir. Gebelik kullanacağımız ilaçlar açısından sıkıntı yaratıyor ama 7 aylık olmuş. Bazı ilaçlar kullanılabilir. İyi bir meme tedavi merkezinde tedavi ve takip altında tedavi olmalısınız. Mastit uzun süreli tedavi gerektiren bir durumdur. Kullanılacak ilaçlar da takip gerektirir.