HPV Virüsünün Neden Olduğu Riskler Artıyor.

Makatta siğil, kondilom

Siğiller, HPV (Human Papillomavirus) virüsünün vücutta yaptığı kabarık lezyonlardır.  Tüm vücutta görülebilir. Özellikle ellerde daha yaygındır.

Makat siğili veya kondilom adı verilen makat ve genital bölgelerdeki lezyonlar, ellerdekinden farklı değildir; HPV’nin farklı tipleri ile oluşurlar.

Makat bölgesinin ıslak ve nemli olması nedeniyle daha hızla yayılır ve büyür; bu nedenle korkuya sebep olduğundan önem kazanır.

Makat Siğili (Kondilom) Nedir?

HPV virüsünün neden olduğu ve genital bölgede ortaya çıktığı için bunlara, makat siğili, genital siğil veya tıp dilindeki tabiri ise kondiloma akuminata denir.

“Et beni” şeklinde yapısı olup büyüklükleri 1-2 mm’den birkaç santimetreye kadar olabilir. Tek tek veya küme halinde daha belirgin görülebilirler. Genellikle cilt rengindedir; bazen pembe, bazen koyu renkli olabilirler.

Makat Siğili Belirtileri Nelerdir?

Kondilom genellikle ağrısız bir hastalıktır. Kaşıntı, makat siğili belirtileri arasında öne çıkar. Vajinal kaşıntı şikayeti de kondilom açısından değerlendirilmesi gereken bir belirtidir. Ancak kesin ve doğru bir teşhis için mutlaka proktoloji veya jinekoloji uzmanlarına muayene olmak önemlidir.

HPV tip tayini ( genotipini tayini) gerekir mi?  Özellikle kadınlarda ister genital, ister anal olsun tip tayini yapılmasının faydası vardır. Virüsün genotipinin tayin edilmesi rahim ağzı kanseri ya da anüs kanseri açısından riski belirleyebilir. Yüksek riskli tiplerde rahim ağzı kanseri açısından daha sıkı takip edilmelidir.

Makat Siğili Nasıl Geçer?

Kondilom tedavisi, sabır ve zaman gerektiren bir tedavi olup, tedavide uygulanan değişik yöntemler vardır. Tedavide amaç ortaya çıkan siğillerin temizlenmesi, ortadan kaldırılmasıdır. Siğiller temizlense bile virüs vücutta kalmaya devam eder. Bu nedenle tedavi sonrası hastanın kontrolü ve tekrar tedavisi çok önemlidir.

Kondilom Tedavisi Nasıl Yapılır?

Makat siğili nasıl geçer

Elektrokoter ya da Radyofrekans Tedavisi:

Siğiller elektrik akımıyla ya da ses dalgası (radyofrekans) tek tek yakılır. Lokal anestezi yeterlidir, genel anesteziye gerek olmaz. Oldukça etkin bir tedavidir.

Hangi yöntem uygulanırsa uygulansın dokuda virüs bulunduğundan siğiller tekrar çıkacaktır. Etkin tedavide giderek azalan şekilde çıkacaktır. Bu nedenle yeni siğiller çıkar çıkmaz tekrar uygulama yapılmalıdır. Anal siğillerde ayda bir kez anoskopla içerisi kontrol edilmeli, lezyon varsa yakılmalıdır.

Eşlerden biri siğil tedavisi görüyorsa cinsel ilişkiden kaçınmak ya da kondom kullanmak gerekir. Siğil yoksa diğer eşe tedavi gerekmez.

Çeşitli İlaçların Kullanımı

Siğilleri yakan ilaçlar mevcuttur. Uygulama zordur. Küçük siğillerin üzerine sürüldüğünde sağlıklı dokuya da bulaşacağından etraf dokuda da yanmaya sebep olabilir. Kadınlarda genital siğillerde (vajen içinde) kadın hastalıkları uzmanları kullanmaktadır.

Asit uygulaması: Her zaman başarılı olamayabilir. Haftada bir tekrarlayarak uygulanır. Meşakkatlidir ve çevre dokulara kontrolsüz yanıklara sebebiyet verebilir.

Bitkisel Ürünler: Son aylarda lokal olarak bölgedeki direnci yükselten bitki özlü ilaçların etkinliği kanıtlanmıştır. Yeşil çay içerisinde bulunan sinekateşinlerin lokal doku direncini yükselttiğinin yanı sıra hücredeki bazı değişiklikleri önleyerek siğillerin oluşumunu azalttığı konusunda da çalışmalar mevcuttur. Yurt dışında Veregen adıyla satılmaktadır.

Siğili Dondurma (Kriyoterapi)

Dermatoloji uzmanlarının, ben aldırma işlemlerinde sıkça uyguladığı yöntemlerden kriyoterapi siğil tedavilerinde de yaygın şekikde kullanılmaktadır. Siğiller nitrojen ile dondurulur. Uygulamanın yapıldığı yerde uzun süre ağrı olabilir. Sprey şeklinde uygulanır. Milimetrik lezyonlara sprey uygulama zorluğundan dolayı sağlam alanlarında zarar görme ihtimali yüksektir.

Anal kanalın içi ve rektumda yer alan siğillere kriyoterapi uygulaması maalesef mümkün değildir.

İnterferon Tedavisi:

Siğile virüse etkili ilaç enjeksiyon ile verilir. Pahalıdır ve üstünlüğü yoktur. Pratikte uygulama alanı bulamamıştır.

Lazer

Genital bölgedeki ve ses tellerindeki büyük siğillere uygulanır. Diğer yöntemler denendikten sonra yapılır. Lokal anestezi gerekir. Ağrısı 2-3 hafta kadar sürebilir. Enfeksiyon olabilir, iz kalır. Oldukça pahalıdır.

Cerrahi Yöntemler

Geniş, ilerlemiş, büyük  siğiller lokal veya genel anesteziyle temiz cerrahi sınırla çıkarılır. Rektumdaki büyük siğillerde de uygulanabilir. Küçük siğillerde tekrar tekrar uygulama yani ameliyat  gerekeceğinden pratik değildir.

HPV Nedir?

HPV virüsünün 200’den fazla tipi bulunmaktadır. Virüs bulaşan insanların hepsinde siğil görülmeyebilir; öyle ki herhangi bir lezyon olmadan vücutta yıllarca kalabilir. HPV’nin neden olduğu siğiller, enfekte olmuş insanların %30 kadarında görülebilir. (1)

HPV Virüsü Bulaşıcı mı?

Evet, HPV bulaşıcı virüsler arasında yer alır. “HPV virüsü nasıl bulaşır?” sorusuna yanıt vererek devam etmek istiyorum. Bulaşma temasla olur ve cinsel yolla bulaşma yaygındır. HPV’li biri ile temasın ardından etkisini 4-6 hafta içinde gösterir. Siğil oluşumu ise 9 ayı bulabilir. Ayrıca, hiç siğil oluşmadan vücutta kalabilir veya vücuttan atılabilir. (2)

Ters ilişki (anal ilişki), makat siğilinin en sık sebebidir. Anüs çevresinin cildinde olduğu gibi anal kanalda ve anüs içinde (rektumda) da siğil görülebilir. Bu nedenle muayenede anoskopla içeride lezyon olup olmadığı kontrol edilmelidir. Anüs ve rektum içerisinde yer alan siğiller tedavisiz kalırsa tıkanmaya kadar gidebilir.

HPV Virüsü Kanser Yapar mı?

Evet, üzülerek belirtmeliyim ki kadınlarda sık görülen rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni HPV’dir. HPV’nin bazı tipleri kanser açısından daha yüksek risklidir. Anüs kanseri çok sık görülmediğinden ölüm sebepleri olarak sonlarda yer alır. Fakat rahim ağzı kanseri sık görüldüğünden kadınlardaki ölüm sebepleri arasında önemli yer tutar. (3)

Patolojik inceleme gerekir mi?

Lezyonların şeklinden şüphe durumunda ya da hasta kanıt istediğinde patolojik inceleme yapılabilir. Lezyonun siğil olduğundan emin değilsek, görüntü olarak bazı şüpheler içeriyorsa emin olmak için patolojik inceleme yaptırmalıyız. Çünkü bir hastaya kondilom olduğunu söylemek uzun bir tedavi sürecine gireceğini ve bu sürecin zor olacağını, kanser sebebi olabileceğini söylemek anlamına gelir. Bu da hastayı belki de gereksiz strese sokacaktır.

Antalya’da makat siğili tedavisi için bize ulaşabilirsiniz. Adres ve iletişim bilgileri sayfasından merak ettiğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz.

https://www.ideaklinik.com/ameliyatsiz-sigil-tedavisi.html

https://www.ideaklinik.com/makat-sigili-tedavisi.html

REFERANSLAR

  1. Chelimo, C., Wouldes, T. A., Cameron, L. D., & Elwood, J. M. (2013). Risk factors for and prevention of human papillomaviruses (HPV), genital warts and cervical cancer. Journal of Infection66(3), 207-217.
  2. Gilbert, L. K., Alexander, L., Grosshans, J. F., & Jolley, L. (2003). Answering frequently asked questions about HPV. Sexually transmitted diseases30(3), 193-194.
  3. Muñoz, N., Castellsagué, X., de González, A. B., & Gissmann, L. (2006). HPV in the etiology of human cancer. Vaccine24, S1-S10.

54 Yorum

  1. İyi geceler hocam makatta siğiller vardı 6ay önce yaktırdım ama ilkinden daha fazla çoğaldı beş gün öncede anelşyatla alındı ilk iki gün acı ağrı sızı vardı fakat bugün tarif edemeyeceğim bir şey oluyo ara ara sanki bıçak saplıyo yada cam kırıkları batıyo yada bir böcek ısırıyo gibi ama sanşyelik bişey oluyo nefesimi kesiyo .bu durum nedir yanlış birşeymi oluyo bukadar acı çekilmesi normalmi iyileşme döneminde ayrıca beşgündür de büyük tuvalete çukamadım çok acım var lütfen bişey söyleyin

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makat siğilleri hangi yöntemle alınırsa alınsın tekrar edebilir. Çünkü o bölgede HPV dediğimiz virüs kalmaya devam eder. Tekrarlamasını azaltmak için sağlıklı beslenmek, o bölgeyi kuru tutmak, temiz tutmak gerekir. Ben tedaviden sonra ayda bir mutlaka kontrole çağırıyorum. Tedavide devamlılık önemlidir. Siğil tedavisi başka türlü baş edilemez, devamlı takip ve yeni çıkan siğillere her seferinde yakmak gerekir. Alındıktan sonra dışkılarken ağrı yapabilir, iyileşme aşamasına kadar ağrı olacaktır. Ameliyatta ne yapıldığını da bilmiyoruz, dikiş atılmaz genellikle. En ideal tedavi elektrokoter yada radyofrekansla yakmaktır. Eğer kriyoterapi yapıldıysa ya da dikiş atıldıysa daha fazla hasar ve daha fazla yanık, daha fazla ağrı vardır. Doktorunuzla bu konuda görüşmenizde fayda var

  2. Hocam, makat içi siğil spinal anestezi yöntemiyle alınabilir mi.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makat içindekiler de çok büyük ve gen,iş olmadığı sürece hastaneye yatıp anestezi alacağına (spinal anestezi de dahil), lokal anestezi ile anoskop yardımıyla alıyorum. Ancak çok ileri evrede olduğu zaman anestezi gerekebilir. Anüsün içinde ağrı yoktur aslında. Makatın gevşemesi için gerekebilir. Bu durumda spinal anestezi de olabilir. Siğil tekrarlayan bir hastalık olduğundan ayda bir kontrol edip tekrarlayanlar tekrar tekrar takılmalıdır. Takdir edersiniz her ay hastanede yatıp anestezi almak hem kişi için zor, hem de parasal olarak da pahalıya gelir ve hiç pratik değil.

  3. Merhaba hocam
    Makat bölgemde siğil oluşumu mevcut 4 aydır var kriyoterapi uygulandı ve yayılma oldu bu esnada siğil oluşumu eş değer giden bir gebeliğimde var 4 aylık o da şuan doktorum lokal anestezi önermiyor sipinel anestezi altında koter temizlerim dedi Doğumu beklemeliym yoksa koter olmalımıym çok kararsız kaldım koter yaptırsam bile Doğum olana kadar tekrar işlem uygulatamcm Doğum sonrası size gelcem bana fikir verebilir misiniz sayg

    • Op. Dr. Seher Şirin

      4 aylık gebede lokal anesteziye neden izin vermediklerini anlayamadım, aslında spinal anestezi benim bildiğim daha sıkıntılı. Daha doğuma 5 ay var. Kriyoterapi daha da arttırabilir. Lokal anestezi ile elektrokoter ya da radyofrekansla rahatlıkla olabilirsiniz. Lokal anestezi önermeyen doktorunuzla sebep açısından konuşmak lazım belki ayrıca bir bildiği bir sebep vardır. İşlemi yapacak olan doktor çok daha iyi değerlendirebilir. Ben beklemeyi çok uygun görmem Çünkü daha 5 ay var lezyonlar giderek artacaktır.Doğumdan sonra da hemen tedaviye başlayamayabilirsiniz

  4. Merhaba hocam . Ben Ankara’da bir genel cerraha gidiyorum. Makkatta siğil olduğunu söyledi . 3 kez gittim. Fakat yine de kaşıntı devam ediyor. Patolojiye de gönderilmedi parçalar. En çok aklıma takilan anüs içine hiç bakilmadi. Doktor gerek gorseydi başka yere gönderirdi dediler. Aklım karışık

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Makata ne tedavisi uygulandığını belirtmemişsiniz. Krem ve kriyoterapi tedavileri benim çok önerdiğim tedaviler değildir. Radyofrekans ya da elektrokoterle Tüm lezyonlar tek tek yakılmalıdır. HPV virüsüne bağlı olduğu için tekrar edebilir.Bu nedenle aylık kontroller ve yeni çıkan her lezyonun yakılması ile takip edilmelidir.
      Anüs fiillerinde mutlaka anüsün içine de bakmakta fayda vardır. Belki doktorunuz parmak muayenesinde buna bakmış olabilir. Fakat ben genellikle anoskop ile bakarak emin olma taraftarıyım. Ankara’da Op.Dr. Adil Altınsoy benimle aynı prensipler de çalışan bir kişidir ona gidebilirsiniz.

  5. merhaba hocam makat bölgesin de oluşan siğiller nasıl bir tedavi yöntemi uyguluyorsunuz ?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Makattaki siğillerin devamı anüs içinde de olabilir. Önce muayene ile yaygınlığını, anoskop muayenesi ile anüsün içerisinde olup olmadığını değerlendiriyoruz. Lokal anestezi ile tüm lezyonları radyofrekansla tek tek yakıyoruz. Yine anoskop yardımıyla içerideki lezyonları da yakıyoruz. HPV ye bağlı yani mikrobik olduğundan azalarak tekrarlama yapacaktır. Hastaları ayda bir kontrole çağırıyoruz,her kontrolde lezyon(siğil) varsa tekrar tekrar yakıyoruz.

  6. merhaba hocam makat bölgemde siğiller var tedavi edilmezse başka bölgeye bulaşır mı ?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Evet. Siğil HPV virüsüyle olan bir hastalıktır. Siğiller tedavi edilmezse başka bölgelere bulaşır,olduğu yerde dağılır ve genişler. Anüsün içinde de varsa makatı tıkayacak boyuta gelir. Siğil tedavisinde zaman geçirmemek önem taşır.

  7. merhaba hocam genital bölgemde siğil var . 1-2 taneydi .çoğalmaya başladı . Tedavi sürecinde çoğalma ve azalma nasıl oluyor ?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Siğil tedavisinde ben en kesin tedaviyi radyofrekans ile yakma olarak görüyorum ve uyguluyorum. lokal anestezi ile tüm lezyonlar (bazen sizin bile göremediğiniz milimetrik siğiller) tek tek yakılır. Lezyonlar azalarak devam edebilir, birkaç seans gerekebilir. Rutinde ben 6 seans kontrole çağırıyorum. Hastanın fark etmediği bizim ışıkla gördüğümüz lezyonlar çıkabiliyor,onları yakıyorum. HPV dokuda bulunmaya devam ettiğinden yeni lezyon çıkacaktır. Siğil tedavisinde takip çok önemlidir.Tedavi için vakit kaybetmemelisiniz. Lezyonlar fazlalaştıkça daha fazla seans gerekebilir.

  8. hocam makat siğili tedavisinden sonra denize girilebiliniyormu ?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Evet,girebilirsiniz. Tedavi lokal anestezi ile olacağından hastanede yatmanıza gerek yok. Tedaviniz bittiğinde yürüyebilir,evinize aynı gün dönebilirsiniz.Tedaviden sonra dışkılayabilir, yıkayabilir,duşunuzu alabilir ve denize girebilirsiniz.

  9. merhaba hocam genital bölgemde 8-9 adetb siğil var tedavi olduktan sonra tekrarlarmı ?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Siğil HPV ye bağlı (mikrobik) bir lezyon olduğundan tekrarlama ihtimali var. Siğilleri radyofrekansla yaktıktan sonra (benim tercihim radyofrekansla yakmak) 1 ay aralarla kontrol yapmak ve eğer yeni lezyon çıktıysa tekrar işlem uygulamak gerekir. Lezyonlar bu şekilde giderek azalacak ve kaybolacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri