Makat Muayenesi Nasıl Yapılır, Hastaları Nasıl Bir Süreç Bekliyor.

Makat bölgesinde ortaya çıkan şikayetler (ağrı, kanama, şişlik, kaşıntı, akıntı vb. lezyonlar) hastalık belirtisi olabilir. Bu nedenle mutlaka bir proktoloji uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir. Peki, makat muayenesi (proktolojik muayeneler) nasıl yapılır? Hangi yöntemler ve araçlar kullanılır? Yazının devamında, makat muayenesi ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları bulacaksınız.

Makat muayenesinşn nasıl yapıldığını, Op. Dr. Seher Şirin tarafından hazırlanan videodan da izleyebilirsiniz.

Hasta Muayene Odasına (Yalnız) Alınır!

Hasta ile birlikte hasta yakını alınmamalıdır. Bazen yakınlarından birisi odaya girmek ister. Çoğunlukla anne ya da kız kardeş bile olsa hasta, yakınının girmesini istemez ve bunu açıkça onların yanında ifade edemez. Bu nedenle muayeneye sadece hastanın alınması gerekir.

Muayene esnasında, doktor dışında; odada bir yardımcı eleman mutlaka olmalıdır. Bu hem muayenede pozisyonda, araç gereç vermede yardım etmek için hem de hastanın özellikle erkek ya da kadın fark etmeden doktorla yalnız kalmayarak, kendini rahat hissetmesi için gereklidir.

Uygun Muayene Pozisyonu Verilir?

Proktolojik muayene diğer uzmanlık alanlarına göre biraz farklılık içermektedir. Hastanın belli bir pozisyonda oturması ya da yatması gerekmektedir. Makat muayenelerinde 3 farklı pozisyon şekli vardır. Yazının devamında bu pozisyonları görsel ile görelim ve açıklamalarına göz atalım lütfen.

Makat muayenesi yapılışı, hastanın pozisyonu
(Diz-dirsek pozisyonu)

Dizlerinin üzerinde, makat yukarıda, baş önde ve yerde secde yapar gibi olan pozisyondur. Anal bölgeyi daha etraflıca görmek, genital bölgeye doğru daha fazla görüş alanı olması (özellikle anal siğillerde,) Anoskop ile muayene ederken manevranın daha kolay olması nedeniyle benim en çok kullandığım yöntemdir.

Proktolojik muayene hastanın duruş şekli
Sol yan pozisyon

Sol omuzu üzerine yan olarak pozisyon verilir. En sık uygulanan muayene pozisyonudur. Benim kişisel tercihim diz dirsek pozisyonunda durmanın sakıncası olan hastalarda uygulamaktır.

Diz problemi yaşayanlar, ileri dönem gebeler, yaşlılar, ağrıdan dolayı bayılma riski taşıyanlarda tercih edilmemelidir. Ayrıca göz tansiyonu olanlarda, gözde retina yırtığı olanlarda, kalpte aritmisi (kalp ritim bozukluğu) olanlarda bu problem sakıncalı olabilir.

Jinekoloji pozisyon

Jinekolojik pozisyon olarak da bilinen (Litotomi Pozisyonu): Sırt üstü yatarak, bacakların havada olduğu yöntemdir.

Sık kullanılan yöntem olduğu yazılsa da pratik hayatta sık kullanılmadığını düşünüyorum. 30 yıl çalıştığım hastane SSK. Samatya hastanesinde ve bazı çalıştığım özel hastanelerdeki cerrahi polikliniklerinde jinekolojik masa hiç görmedim. Hasta için özellikle erkek hastalar için doğum pozisyonu almak sıkıntılı bir durum. Kadın hastalıkları muayenesinde sık kullanılan bu pozisyondan kadın hastalarda bile korku ve çekingenlik vardır. Hastalarda ‘çatala yatmak’ yani doğum masasına yatmak muayene için bile olsa korku vardır. Bu pozisyonda muayene edebilmek için belden aşağısının tamamen soyunulması gerekmekte, dolayısıyla bu da hasta için çok rahatsız edici bir durum olmaktadır. Benim kişisel tercihim bu pozisyonu yalnızca ameliyat yaparken, ameliyathanede hasta anestezi altındayken kullanmaktır.

Proktolojik Muayene Nasıl Olur?

Evet arkadaşlar, hastanın pozisyonu da ayarlandıktan sonra muayene işlemine geçebiliriz. Hastanın belirttiği şikayete göre gözle, parmakla ya da anoskop yanı sıra farklı görüntüleme cihazları da kullanılması gerekebilir. Belirtmiş olduğum bu muayene yöntemlerinin ne olduğunu ve nasıl yapıldıklarını mutlaka inceleyelim.

Gözle Muayene (İnspeksiyon)

Anüs ve çevresinin gözle dikkatli incelenmesiyle yapılan muayenedir. Anüs etrafı gerektiği kadar açılarak makatın dış kısmında olan hemoroid memesi, kanamalı lezyon, siğil gibi lezyonlar, çatlak, iltihaplı delik (fistül) kolaylıkla görülür. Hastalıkların çok büyük kısmı gözle muayeneyle tespit edilebilir. Örneğin dış hemoroidler, fissür, kondilom, dermatit, fistül, apse gibi hastalıklar görülebilir. Fakat hastalığın tam olarak değerlendirilebilmesi için yeterli olmayabilir.

Parmakla Muayene (Rektal Tuşe)

Hastaların sıklıkla korktuğu, çekindiği, bazen ağrı duyduğu bir muayenedir. Anüs muayenesinde mutlaka ve mutlaka yapılması gereken bir muayenedir. Anal kanalın (makatın girişinin iç kısmının şişlikleri, tümörleri, iltihabı, siğilleri, çatlağı, fistül yolu nedbesi hissedilir. Bağırsağın son kısmında iç hemoroidler (bazen hissedilmeyebilir), fistül iç deliği (bazen hissedilmeyebilir),  kondilomlar, tümörler, apseler parmakla hissedilir.

Anoskop Muayenesi

Çoğu polikliniklerde ihmal edilen ama olması gerekli çok faydalı muayene yöntemidir. Anüs kanalının ve bağırsağın son 10 cm’lik kısmının gözle görülebilmesini sağlar. Parmakla hissettiğimiz durumların gözle görülmesi teşhisi kesinleştirir. İç hemoroidler, makatta ve bağırsakta olan kondilomlar (siğil), çatlak,barsak (rektum) kanseri, barsak iltihabı varsa bağırsak boşluğundaki kan ve bu kanın yukarıdan gelip gelmediği görülebilir. (2)

İçerideki hastalıkların tedavi sırasında da anoskopu mutlaka kullanıyoruz. Örneğin iç hemoroidlerin lastik bantla  bağlanması ve laserle (infrared) yakılması, bağırsak ve anal kanaldaki kondilomların yakılması sırasında anoskop kullanıyoruz.

Anoskop muayenesi ile ilgili hazırladığımız videoyu izleyerek daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kolonoskopi

Bazen anüste muayene ve anoskopi ile şikayeti açıklayacak bir hastalık bulunamayabilir. Mesela kanamanın anüsten gelmediği düşünülüyorsa mutlaka kolonoskopi gerekir.

Makatta şikayetini açıklayan bir hastalık bulunsa bile hastanın yaşı, aile öyküsü, kansızlık gibi durumların bulunup bulunmadığı durumlarına göre beraberinde başka bir hastalık olup olmadığını kontrol için kolonoskopi ile yapılmalıdır. Örneğin hastanın ailesinde bağırsak kanseri varsa, 50 yaş üstüyse, derin bir kansızlığı varsa hemoroidle birlikte kalın bağırsağı kanseri bulunabilir. Bu da ancak kolonoskopiyle tespit edilir. (3)

Anoskopla muayenede bağırsağın son kısmında tümör veya iltihap varsa bağırsağın diğer bölümlerini kontrol etmek gerekir, bu nedenle kolonoskopi yapılmalıdır.

MR, BT, Ultrasonografi

Makat ağrısında apse derindeyse muayenede saptanamayabilir. Bu durumda klinik belirtilerle (zonklayan ve devamlı makat ağrısı, ateş gibi) bu tetkikler gerekebilir. Tümör varsa tümörün etraf dokulara yapışıklığını ve tümör evresini tespit etmek amacıyla bu tetkikler yapılmalıdır. Makat fistülünün de kompleks olup olmadığı veya fistülün yolu hakkında bilgi almaya MR (manyetik rezonans) yardımcı olur.

Anal Defekografi – Manometri, MR Defekografi

Makat sarkmasında, bazı dışkılama zorluklarında, gaz ve dışkı tutamama (inkontinans) durumlarında bu tetkikler gerekmektedir.

Makat Muayenesi Neden Yapılır?

M bölgesindeki birçok rahatsızlığın (ağrı, kanama, kaşıntı, şişlik gibi şikayetlerin) tanısını koymamızda oldukça etkili bir muayene türüdür. Proktolojik muayene ile; Hemoroid, makat çatlağı (anal fissür), makat siğilleri (anal kondilom), makat fistülü , anal apse, makat darlığı, rektosel (bağırsak sarkması), pilonidal sinüs (kıl dönmesi), rektum kanseri, makat kanseri, anal dermatit  tanısı konulabilir. (1)

anal bölge hastalıkları erken dönemde hastanın farkında olabileceği sinyalleri verir. Hasta bu belirtileri dikkate alırsa erken teşhis için bulunmaz bir nimettir.

Makat bölgesine ait şikayetleri yapan hastalıkların çok büyük bir kısmı ek tetkik gerekmeden, proktoloji konusunda deneyimli bir cerrah tarafından yalnızca muayeneyle kolaylıkla teşhis konabilmektedir. Çok az bir kısmında ek tetkik gerekebilir. Örneğin fistülde çoğunlukla muayeneyle teşhis konulduğu halde tipi, boyutu hakkında bilgi edinmek için MR yapılması gerekebilir.

Anal bölge hastalıklarının yaptığı şikayetler birbirine benzediğinden muayene şarttır. Anüs muayenesi mutlaka proktoloji (makat hastalıkları) konusunda deneyimli bir genel cerrahi uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Gerek şikayetlerinin erkenden ortaya çıkmasıyla gerek hastalığın bu kadar kolay  tespit edilmesiyle anüs hastalıklarının her zaman erken teşhis edilmesi beklenir. Maalesef  çoğu zaman geç teşhis konulur. Hastalar bazen önemsemezler. Çok büyük kısmı utanma ve muayenenin itici olması nedeniyle  muayeneye gelmezler, hastalık ilerlediğinde, canlarına tak ettiğinde muayeneye gelirler. Bu aşamada da hastalık çoğu zaman ilaçla tedavi aşamasını geçip ameliyat aşamasına gelmiştir. Ya da kanama, dışkılama alışkanlıklarının değişmesi, ishal-kabızlık nöbetleri, kansızlık, halsizlik gibi kansere bağlı şikayetlerse tümör geç evrede yakalanmış olacağından tedavi süreci daha uzun, daha zor olacaktır. Hatta ölümle sonlanabilir. Yani hastalara zor gelen muayene belki hastanın hayatını kurtaracaktır.

SIK SORULAN SORULAR

Makat Muayenesi Acıtır mı?

Utanan hastlar yanı sıra can yanmasından korkan hastalarından merak ettği soru “makat muayenesi acıtır mı?” sorusu olmaktadır. Hayır, makat muayenesi acıtmaz. Hastanın canını yakacak herhangi bir uygulama yoktur. Anal fissür (makat çatlağı) hastalarınd çatlağa temas halinde anlık bir can yanması olabilir.

Makat Muayenesi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Genel cerrahi uzmanlarına randevu alabilirsiniz. İmkanınız varsa proktoloji uzmanı tercih etmelisiniz. Proktoloji uzmanları, kalın bağırsağın son kısmı (rektum) ve anal bölgede görülen şikayet ve hastalıklarda daha tecrübelidir.

REFERANSLAR

  1. Hennigan, T. W., Franks, P. J., Hocken, D. B., & Allen-Mersh, T. G. (1990). Rectal examination in general practice. British Medical Journal301(6750), 478-480.
  2. Rajab, T. K., Bordeianou, L. G., von Keudell, A., Rajab, H., & Zhou, H. (2018). Digital rectal examination and anoscopy. The New England journal of medicine378(22), e30.
  3. Graham, D. J., Pritchard, T. J., & Bloom, A. D. (1993). Colonoscopy for intermittent rectal bleeding: impact on patient management. Journal of Surgical Research54(2), 136-139.

113 Yorum

  1. Hocam 18 yaşındayım erkeğim tuvalete çıktığımda cam kesiği gibi zorlanma oluyor yanma oluyor acaba nedir

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Bahsettiğiniz ağrı şekli analfissür olabileceğini gösteriyor. Eğer kabızlık ya da ishal varsa düzeltmelisiniz. Kabızlık için bol sebze ve su tüketin, yürüyüş yapın. Kesin teşhis için ve gereken ilaç tedavisi, müdahale gerekip gerekmediğini belirlemek için de muayene olmanız gerekir

  2. Merhaba benim dışkılamamdan kan geliyordu bundan 3 ay önce doktora gittim makat muayenesi yaptı bir şey görünmüyor dedi bugün tekrar geldi nedeni nedir? Birde arada ani karın ağrısı ve ishal oluyorum tuvaletemi yaptıktan sonra ağrım gidiyor

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Makat kanaması önemli bir belirtidir. Muayenede eğer bir şey bulunamazsa yaşınıza ve diğer şikayetlerinize göre kolonoskopi gerekebilir. Yaşınız gençse ve anoskopi imkanı varsa muayenede anoskop ile bakıldığında makatta hemoroid varsa tespit edilebilir. Karın ağrısı, ishal gibi şikayetleriniz olduğu için de olası bir iltihabı bağırsak hastalığı açısından kolonoskopi gerekecektir

  3. Merhaba benim bir sorum olacaktı ben 8 yıl önce hemoroitten amaliyat oldum İç kısma doğru bayağı bir yırtılma varmış daha öncesinde sürekli kabızlık problemim var dı yaklaşık 13yıl önce de kolonoskopi yaptırdım temiz çıkmıştı bügünlerde yine kabızlığım var ve sanırım hemoroitim yeniledi bugün de bayağı bir zorlandım kendi kendime parmağımla makattan içe doğru muane babında baktığımda elime sertlik geldi bir ceviz büyüklüğünde vardı çok korkuyorum kanser olabilirmiyim lütfen cevap verin teşekkür ederim şimdiden

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Ama kadın iç kısmında hemoroid sert olarak ele gelmez. Ancak katılaşmış basur yani tromboz varsa ele gelir. Ama bunu söylemek muayene etmeden yorum yapmak doğru değil.mutlaka bir Genel Cerrahi Uzmanı muayene etmeli. Mümkünse anoskop dediğimiz cihazla muayene sırasında içeriye bakılabilir. Mümkün değilse kolonoskopi gerekir

  4. Merhaba hocam benim size bir sorum olacaktı bende rektosel vardı geçen sene ameliyat oldum ama iyilesemedim daha sonra başka doktora gittim rektosel nuks etmişti ve bağırsak sarkması varmış yalnız sarkma dışarı çıkmıyordu doktorum bağırsağın makata yığılmış dedi karından girip yapacağız dedi laparoskopik mesh rektopeksi ameliyati yapıldı şuan on gün oldu vajinada ve makatta çok ağrım var ayrıca sulu besleniyorum su içiyorum ve dupalac şurup icmeme rağmen dışkılama tam olarak yapamıyorum biraz cikiyo gerisi makatta kaliyo netten biraz araştırdım bu ameliyat başarısı düşük bı ameliyat mis gerçekten oylemi hocam benim şuan bu yaşadıklarım normalmi on gün oldu zamanla düzelir mi cevap verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Rektosel ameliyatı çoğunlukla vajina duvarı da tamir edilerek yapılır. Prolapsusta ise anüsün dışına kalın bağırsağın son kısmı tam kat olarak yani bağırsağın tüm duvar katlarıyla beraber dışarı çıkma vardır. Sizdeki önceki durumu tam bilemediğim için ameliyat hakkında bir şey diyemem. Ama içeriden rektopeksi başarı oranı o kadar düşük olmayan hatta yüksek olan bir ameliyat şeklidir. 10 gün de iyileşmeniz için az bir süre. Her ameliyattan sonra bazı olumsuz durumlar olabilir. Sizde böyle bir durumun gelişip gelişmediği ile ilgili olarak doktorunuza kontrole gitmenizde fayda var.

  5. merhaba hocam gebe kişilerde hemoroid tedavisi oluna bilinir mi ?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Gebe kişilerde hemoroid tedavisi yapılabilir. Fakat çok kanamadığı,ciddi kan kaybı olmadığı sürece yapmaktan kaçınıyorum. Anestezi (lokal bile olsa),stres,anoskopun içeride rahime baskısı, kullanacağı ilaçlar bebek için ayrıca bir yüktür. Ay Ağrı varsa pıhtılaşma ya da akut hemoroid atak var demektir,bu durumda ise ameliyat ya da müdahale gerekmez. Ayrıca hemoroide sebep olan faktörler devam ettiğinden (başta karın içi basıncının artması ) tedavi başarısı daha düşük olacaktır.

  6. Merhaba hocam ben dışkı çıkarırken cok zorlanıyorum bir doktora gittim makatın dar dedi krem verdi faydasi olmuyor ne yapmam gerekir.Tesekkurler

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Daha önce makattan hemoroid dibi hastalıklardan ameliyat olmadıysanız, tümör gibi kitle yoksa makat darlığı büyük olasılıkla makat çatlağı nedeniyle makat kasında kasılma olması nedeniyldir. Anal fissürde yani çatlakta hastalığın süresi uzadıkça makat kasında kasılma olur ve makat daralır. Tedavisi ameliyat ya da ameliyat kadar başarı gösteren ve 1 dakikada yapılabilen botox enjeksiyonudur. Kesin tedavi önerisi ve kesin teşhis için muayene etmek gerekir.

  7. Merhabalar hocam hemeroid ameliyatı sonrası makat daralması parmakla muayeneyle anlaşılabilir mi anal manometri gibi bı teste gerek varmı ayrıca parmakla muayenede makat daralması nasıl anlaşılır yani parmakla muayene yapilabilirmi daralma olursa cevap verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Ameliyata bağlı makat daralması ameliyat yerinin nedbe yapmasıyla oluşur. Hastanın dışkısı çok ince,neredeyse kurşun kalem kalınlığındadır. Karında şişkinliği vardır.Parmak muayenesi ile anlaşılır. Parmak ya zorlukla girer ya da muayene bile yapılamaz. Muayenede nedbe dokusu da hissedilir. Anal manometreye çoğunlukla gerek duyulmaz.

  8. merhaba ben 2.5 yıl önce hemoroid tedavisi olmuştum tedavim damar bağlama operasyonu oldu medical art diye bir klinikde doktor Altan Karan yapmıştır Şimdi ltan bey kendi kliniğinde calışıyor benim sorunum zaman zaman kanamalar oluyor doktoruma kontrole gidiyorum kendisi kontrol ediyor ama herhangi bir şey yok diyor tahriş olmuştur ondan dolayı olmuştur diyor gectiğimiz haziran ayında yine kanama oldu yine muayane etti herhangi bir şey yok dedi başka bir sorun olabilir diye bana kolonoskopi cektırmemi söyledi kolonoskopi cektırdım herhangi bir şey çıkmadı temiz çıktı bu aralar yine kanama oldu yine gittim kontrole yine bir sey yok dedi ama bu kanamalar neden oluyor bu arada bu yaz sık sık ishal oldum ishal olunca da kanama oluyor dahiliye göründüm bana bagırsak duzenliyici hap verdi adı debridat onu kullanıyorum iyi geliyor gibi belirttiğim gibi haziran ayında kolonoskopi oldum sonuc temiz çıktı

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Kabızlık kadar ishalin de hemoroidin tekrarlamasında ya da kanama olmasında rolü var. İshalinizin düzeltilmesi iyi olmuş. Sanırım THD oldunuz. THD sonrasında da zaman zaman kanama olabilir.Kolonoskopi yaptırmanız da iyi olmuş. Dilerseniz İzmir’de Op. Dr. Haluk Çekmeceli’ye muayene olup başka bir görüş alabilirsiniz.

  9. Merhabalar hocam benim size bir sorum olacaktı üç ay önce hemeroid ve fissur ameliyatı oldum galiba makat daralması olustu diskilamayi çok az ve cıvık şekilde yapıyorum ve zorlanıyorum tamamını bosaltamiyorum gazda cikaramiyorum şişkinlik ten öleceğim doktoruma sordum daralma olsa parmakla muayene yapılmaz diyo parmak girdiğine göre daralma yok diyo hocam makat daralması varsa gerçektende parmak girmezmi bunu çok merak ediyorum ayrıca makatimda agrida var cevap verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Fissür ameliyatında daralmadan çok gevşeme,gaz-dışkı kaçırma gibi yan etkiler daha çoktur.Daralma olsaydı gerçekten doktorunuzun dediği gibi parmakla muayene yapılamazdı. Ayrıca sulu dışkılama,karın ağrısı,şişkinlik makat darlığının bir belirtisi değildir. Bu sebeplerden dolayı barsak hastalığı,iltihabı kontrolü için gastroenteroloji uzmanının muayene etmesinde fayda var.

  10. Hocam iyi günler
    Her sabah kahvaltıdan yarım saat sonra tuvalete çıkıyom ancak tamm bosalamiyom parmakla cikartiyom gün boyu hayatımı olumsuz etkiliyor
    Bunun nedeni ne olabilir çözümü varmı çok saolun hocam

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Parmakla müdahale etmeyin. Doğru besleniyorsanız makatın iç kısmında engelleyen her hangi bir durum olup olmadığının tespiti için muayene olmanız gerekir. Muayenede anoskopla bakılabilirse daha iyi değerlendirilebilir.Lifli gıda alımınızı artırın.Bol su için ve hareketinizi artırın.

  11. Merhabalar hocam benim size bı sorum üç ay önce fissurden ameliyat oldum ayrıca içerde küçük bı memede vardı hemeroid yada fissur memesimi bilmiyorum ama iç taraftaydi doktorum ameliyatta onuda aldı ve iç tarafta dikişler vardı şuan makat daralması hissediyorum geçen gün kabız oldum baya sert ve kalın bı dışkılama yaptım hocam eğer bende makat daralması olsa idi o kadar kalın diski cikarmiydi ama normalde hep kurşun kalem kadar ve cıvık yapıyorum ayrıca bugün makata krem sokarken ikinci parmagiminda ucunu soktum ve girdi makat daralması olsaydı iki parmağımı sokabilirmiydim kafam çok karıştı doktorum makat daralması yok diyor ben tuvaletimi yapamıyorum artık bı cevap verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Fissür ameliyatından sonra makat daralması görülmez. İçerideki memeyi alıp oraya dikiş atılsa bile daralma görülmez. Kalın dışkı olmaması için beslenme alışkanlığınızı düzenleyin. Bol sebze,salata,lifli gıdalar lifli meyveler yiyin. Bol su tüketin. ve mutlaka hareketinizi artırın,yürüyüş yapın.

  12. Merhabalar ben Gönül iki buçk yasında oğlm var normal doğum yaptım iki üç dikişim olduğunu söyledi doktorum pazartsi günü büyük tuvaletimde zorlandım canım cok yandı salı günü gece ise pecetede kan gördüm doktor hanım ve cok korkuyorum ilk kez basıma geldi ne yapcam bilmiyorum muayene den de korkuyorum bana bi yol gösterin acıma var sadece makatta oturunca o kadar tesekkürler ayrıca 25 yasındayım

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Makatta acımayla beraber kanama anal fissürde görülebilir. Fissür daha çok zorlanma nedeniyle olur. Kabız kalmayın, sert dışkılamayın,
      ıkınmayın. Kabız kalmamak için bol sebze,salata,lifli meyveler ve bol su tüketin. Hareketinizi artırın,yürüyüş yapın. Bir kaç gün için dışkılamadan önce 5 dakika sıcak suya oturun,anüsün içine doğru vazelinli kremler sürün. kanama devam ederse kesin teşhis için muayene olmanız gerekir.

  13. Merhabalar hocam iki buçuk ay oldu fissur ameliyatı olalı ama hala yaram iyileşmedi ve tuvaletimin tamamını bosaltamiyorum gaz cikaramiyorum sizce fissur ameliyatı sonrası darlık olusmusmudur eğer eğer makat daralması varsa bunu parmakla muayenede anlaşılabilir mi şimdiden teşekkürler hocam

  14. Merhabalar hocam daha önce fissur ameliyatı oldum ama başarısız oldu bu arada makatimda daralma olduğunu hissettim birkaç doktora sordum makatimda daralma olmadığını ama fissur ameliyatının başarısız olduğunu söylediler Ankara’da bı profesör e gittim oda fissur ameliyatının başarısız olduğunu makat daralmasinin olmadigini ve rektosel olduğunu söyledi karnım sürekli şişkin diskilamayi tam olarak bosaltamiyorum ve gazimi cikaramiyorum gaz geliyo ama sanki makatimda açılmıyor rektosel ameliyatı olunca geçer dediler ama sikayetlerim geçmedi iki ay önce tekrar fissur ameliyatı oldum fakat sikayetlerim yine devam ediyor bu arada İstanbul’da özel bı doktora gittim o makatta daralma olduğunu söyledi tamamen kafam karıştı şuan krem sürerken iki parmağımı makatin içine sokup surebiliyorum sizce darlık olsa bu şekil yapabilirmiydim birde diskilamam sürekli pelte kıvamında yada ilk çıkan kısım sert daha sonrası pelte kıvamında çıkıyor dışkılama yaparken ağrı sancı hissetmiyorum ama diskilamadan sonra makatim kasılıyor ve makat kası tıp biliminde internal sfinkter kası deniliyor galiba ora çok sert napicami şaşırdım bilgi verirseniz çok sevinirim

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      2 kez makat çatlağından ameliyat olduktan sonra hala makat daralması olduğunu düşünmüyorum. Ameliyatta internal sfinkter kası mutlaka kesilmiş olmalı. Her cerrah bunu yapabilir. kasta, makatta bir kasılma olsaydı makatınızda şiddetli ağrı olurdu. Karın şişliğinin ve çıkamamanızın sebebi makat darlığı değildir. Barsakların tembel olması,beslenmenizde bazı yanlışlıklar gibi sebepler olabilir. önce beslenmenizi düzenlemelisiniz.Yemekleri iyi çiğneyin, ağzınız kapalı yemek ve çok yavaş yiyin . Devam ederse safra kesesi,mide,barsakların ileri tetkiki gerekir.

  15. hocam merhabalar ben 18 yasindayim ve yaklasik8-9aydir buyuk bi dert cekiyorum kabizlik yuzunden oldugunu dusunmustum fakat anal fissür belirtileri olduğunu farkettim diskilarken cam kirigi gibi aci ishal sonrasi asiri yanma disardan olmakla asiri kanama ve surekli kesilmek bilmeyen agri bayan doktor Ş.urfada bulunmadığı için çekiniyorum ve gitmek istemiyorum lütfen bana yardimci okur musunuz?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Cam kesiği gibi ağrı anal fissür olabileceğini belirtir. Kabızlık kadar ishal de anal fissür sebeplerindendir. Fissür olduğu muayene ile kesinleşirse 9 aydan beri olduğu için muhtemelen ameliyat ya da botoks tedavisi gerekecektir. Öncelikle beslenme alışkanlıklarınızı ishal kabız olma durumuna göre ayarlayın.Kabız olduğunuzda bol sebze,salata,lifli meyveler, baklagiller ve bol su tüketmelisiniz.ishal olduğunuzda lifli gıdaları azaltın,yine bol su için. Dışkılama öncesinde 5 dakika sıcak suya oturun ve anüsün hafif içine doğru vazelinli pomat sürün. Geçmezse kesin teşhis, tedavi önerisi muayene olmalısınız.Kanama olduğundan mutlaka kanamanın sebebini tespit etmek için muayene olmanız gerekir. Muayene olmadan ilaç kullanmamalısınız.

  16. Hocam merhaba eşim için yazıyorum eşim son 10 sene içinde 2 kez (sonuncusu 5 sene önce) hemoroid ameliyatı oldu yaklaşık 3 4 aydır makatında aşırı bir ağrı var önce çatlak teşhisi kondu ilaçlar kremler kullandı en son botoks oldu fakat aprısı ayni şekilde devam etmekte. Son olarak kamerayla bakıldı fakat hemoroidinin olmadığı Çatlağının iyileştiği ve şu an ağrı olması için bi sebebinin olmadığı söylendi hocam çok çaresiz kaldık en son devlet hastanesine de gittik makatın iç kısmında kas kesilmesi gibi bir ameliyattan bahsedildi ne yapalım hocam 2 kez zaten ameliyat oldu sizce bir sakıncası var Mıdır doktorum ameliyatlardan da haberi var bu arada.amelşyat olursa genel olarak ne kadar bir sürede iyileşme gerçekleşir amelşyat ağrısı uzun sürer mi iyilwşmw süreci nasıl olur en önemlisi de böyle bi ameliyatı olmalı mıyız sizce doktorumuza güvenelim mi

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Önceki ameliyatlar hemoroid ameliyatı ise tekrar hemoroid ameliyatından kaçınıyoruz. Sonrasında nedbe dokusu nedeniyle darlık olabilir. Sizde zaten hemoroid yok denmiş. Kas kesilecek dendiyse anal kaslarda spazm olabilir. O spazm botoksla da çözülebilirdi. Botoks dozu 100 Ünite olmalı. Diğer iyileşme ile ilgili sorularınız yapılacak ameliyatın seyriyle ilgili. Bu nedenle doktorunuzla konuşmanızda fayda var.

  17. Hocam iyi günler benim makatımda kasıntılar var ve benek benek lezyonlar bulunmaktadır. Siğil olabilme sinden supheleniyorum. Ama doktor tanısı da önemli. Doktor a gitmek korkutuyor. Sizce ne olabilir ne yapabilirim

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Sizinde söylediğiniz gibi benek benek lezyonlar ,kaşıntı yüksek ihtimalle siğili işaret ediyor. Siğil de muayene ile % 100 e yakın teşhis konabiliyor. Herhangi bir kan testi ile teşhis konulma durumu yok. Be nedenle de muayeneye gitmek zorundasınız. Ayrıca eğer siğil ise en kısa zamanda tedavi olmalısınız. Aksi taktirde hızla çoğalabilir,bu durumda da daha zor tedavi edilebilir. Siğil tedavisinde kesin tedavi radyofrekans tedavisidir. Lezyonlar tek tek yakılır. Etraf dokulara kremler gibi zarar vermez. Ayrıca lezyonlar tekrar çıkabileceğinden aylık kontrol ve tekrar tekrar yakmak gerekir.

  18. Hocam dışkıyı silerken az bir şeffaf akıntım geliyor , ve dışkıyı bazen zorlanarak yapıyorum neyden kaynaklı olabilir acaba

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Bağırsağın kendi salgısı olabilir.Bağırsağın iltihaplı hastalıkları, fistül,siğil,dış hemoroid gibi makat hastalıklarında da akıntı olabilir ama bu hastalıklarda genellikle makatta meme, ağrı, kanama gibi şikayetler eşlik eder. Kesin bir şey söylemek için muayene etmek gerekir. Muayenede iltihaplı barsak hastalığı düşünülürse kolonoskopi ve gastroenteroloji görüşü istenir. Fistülse ameliyat,siğilse tek tek yakmak gerekecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri