Lazerle Kıl Dönmesi Tedavisi

Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) mutlaka tedavi (ameliyat ) gerektiren bir hastalıktır. İlaçlarla geçmez. Tedavi edilmez ise sık sık enfeksiyon yaparak daha geniş bir alana yayılım gösterir. Bu da olacağı ameliyatın daha büyük boyutta olmasına sebep olur.

Lazerle kıl dönmesi tedavisi


Tedavide ana prensip hastalıklı alanın çıkarılması yani kistin (boşluğun) uzaklaştırılması ya da kapatılmasıdır.


Tedavi yaparken her hastayı ayrı ayrı değerlendirmeli ve hastalığın yerleşimine, boyutuna göre tedavi yöntemi seçilmelidir. Her hastaya standart olarak aynı tedavi yöntemi uygulanmaz.


Hastalıklı kısım çıkarılırken etraftan geniş, sağlam dokuların çıkarılması (flap ameliyatındaki gibi) gereksizdir.
Bu amaca uygun tedaviler mikrosinüsektomi, karydakis ve laser tedavileridir.

Lazer Tedavisi Nasıl Yapılır?

Lazer tedavisindeki amaç kistik alanın kapatılmasıdır. Bunu yaparken boşluğun kıllardan, atık materyallerden temizlenip, kapsül harap edildikten sonra lazer cihazıyla yapıştırma işlemi uygulanır.
İşlem yapılacak olan alana cilt temizliği yapıldıktan sonra lokal anestezi uygulanır.


Kıl giriş ya da apse çıkış delikleri çok küçükse 5 mm. kadar genişletilir. Çünkü içerisinin iyice temizlenebilmesi için küret dediğimiz aletlerin ve fırçanın girebilmesi gerekir.

Bu deliklerin her birinden teker teker fistül traktları yani cilde açılma yolları, alttaki kist boşluğu küretle ve fırçayla temizlenir. Kıllar ve kistin içindeki ölü dokular oradan çıkarılır. Kapsül harap edilir.


Uygun bir lazer cihazının uygun probuyla (ucuyla) her bir giriş deliğinden girilerek fistül yolları ve alttaki kist boşluğu kapatılır. Arada hiç boşluk bırakmadan, boşluğun her yönüne ayrı ayrı ışın verilir. Verilen ışın o bölgedeki dokunun proteinlerini denatüre ederek ve proteinlerdeki kovalent bağları parçalayarak fibrin (fibrozis ) oluşturur. Yani boşlukta yeni bir fibröz doku oluşur.


Her alan ışınlandıktan sonra işeme son verilir. 5 mm.olan kesiler kapatılmaz. Gevşek pansumanla kapatılır.

Lazerle Kıl Dönmesi Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

  • Lokal anestezi ile yapılabilir. Genel anesteziye gerek yoktur.
    *Genel anesteziye gerek olmadığından hastaneye yatış gerekmez. Bu da maliyeti düşürür
    *Ağrı minimaldir. Diğer yöntemlerle kıyaslandığında çok daha az ağrı olur.
    *Kesi ve dikiş yoktur.
  • Her gün pansuman yapılmasına gerek yoktur.
    *Kesi olmadığından enfeksiyon riski diğer yöntemlere göre daha azdır.
    *İşe ve günlük hayata dönüş daha kısadır.
  • Yatış pozisyonunda kısıtlama yoktur. Günlerce yüzü koyun yatması gerekmez.
    *Her ne kadar lazer cihazı gibi ek teknoloji gerekse bile hastaneye yatış olmadığından diğer yöntemlere göre ekonomiktir.
    LAZERLE TEDAVİDEN SONRA:
  • İşlemden sonra bir kaç gün (bazen 10 günü bulabilir) akıntı olacaktır.
    *2 gün sonra pansuman açılıp banyo yapılabilir.
    *Her müdahaleden sonra olabileceği gibi enfeksiyon olabilir, ancak daha nadirdir.
    *Her pilonidal sinüs tedavisinden sonra olduğu gibi nüks görülebilir. Doku çıkarılmadığı için ve gerginlik gelişmediği için çok daha az nüks vardır.
    Tekrarlama olmama garantisi veren bir yöntem yoktur. Daha önce de defalarca anlattığım gibi tekrarlama kişinin hijyen ve yaşam alışkanlıklarıyla ilişkilidir.
    *Çok nadiren kist boşluğunun tam kapanmadığı durumda ikinci bir işlem gerekebilir.

PİLONİDAL SİNÜSTE KULLANILAN LAZER CİHAZININ ÖZELLİKLERİ:
Bir çok alanda kullanılan değişik lazerler vardır. Epilasyon ve diğer cilt tedavilerinde kullanılan lazerler, diş hekimliğinde diş beyazlatmada , ürolojide taş kırmada kullanılan lazerler vardır. Her birinin kullanılacağı dokuya ve kullanım özelliklerine göre dalga boyu ve özellikleri farklıdır.


. Proktolojide kullanılan lazerler özel bir lazer gurubuna girmektedir. Pilonidal sinüste ve perianal fistülde kullanılan lazer sistemleri belirli güç ( watt )değerinde ve dalga boyunda olmalıdır.

Dalga boyu doğru olsa bile gücü yeterli değilse istenilen fibroliz oluşamamaktadır. Yeterli akım gücü olmazsa proteinlerdeki kovalent bağlar parçalanamaz ve fibrin oluşamaz. Yeterli fibrosizin olmaması da yetersiz tedavi demektir.


Proktolojide kullanılan lazer ”1470 nm Nonometre dalga boyunda, 15 watt gücünde” olmalıdır.


Dalga boyu yeterli olsa bile 10 veya 12 watt gücündeki lazeler yeterli fibrosiz yapamaz ve dokuyu yapıştıramaz.

LAZERLE TEDAVİDE CİHAZIN HER PARAMETRESİ UYGUN OLSA BİLE YAPAN KİŞİNİN TECRÜBESİ ÇOK ÖNEMLİDİR. MÜDAHALEYİ YAPAN KİŞİ HASTAYI UYGUNLUK AÇISINDAN İYİ SEÇERSE BAŞARI ORANI YÜKSEK BİR TEDAVİDİR.

12 Yorum

  1. Hocam bende şişlik ve ağrı var ama herhangi bir delik yok bu 3.4 gün sürüyor sonra şişlik iniyor çok küçük kalıyor 1ay sonra tekrar şişip kirariklik oluyor ve ağrı yapıyor sizce kıl donmesimidir

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kuyruk sokumu bölgesinde ise çok büyük olasılıkla kıl dönmesi hastalığınız mevcuttur. Bazen kıl giriş delikleri görünmeyecek kadar küçük olabilir. Enfeksiyon olduğunda kendiliğinden geçmesini beklemek yerine genel cerrahi uzmanına başvurursanız enfeksiyon daha çabuk geçer. Böylece hastalık daha görünür ve büyük hale gelmeden size tedavi önerebilir. Kıl dönmesi ameliyat gerektiren bir hastalıktır. Ameliyatta da minimal boyutta olan ameliyatları tercih etmek her zaman hastanın yararınadır. Mikrosinüsektomi lazer tedavileri hastayı en az yoran yöntemlerdendir

  2. Merhaba. Bir süredir yaklaşık 2-3 aydır farkediyordum ihtiyaç giderildiğinde peçetede kan şeklin benzer sıvı akıntı. Son 1 aydır hatta 2 aydır daha çok olunca kontrol ettiğimde deliğe benzer olduğunu gördüm. Sizinle iletişime nasıl geçebiliriz. Yukarıda verdiğiniz numaradan ulaşabilirmiyiz.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Dışkılama sonrasında kanlı akıntı, anüs ve civarından geliyor ise ve tarif ettiğiniz bir delik varsa büyük ihtimalle Peri Anal fistül vardır. Muayene sonrasında Eğer fistül ise MR gerekebilir. Mutlaka ameliyat gerektiren bir hastalıktır. Ben Antalya’da Çalışıyorum artık. 0 532 459 69 00 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz, WhatsApp’tan yazabilirsiniz. Sitede bir süredir sıkıntı olduğundan numaralar ve adres hepsi güncellenmedi.

  3. Hocam 25 yaşımdayım aylardır kuyruk sokumumda inanılmaz kaşıntı oluyordu ve nokta kadar sıvı geliyordu bugün baktım kızarık ve iğne ucu kadar delik var ameliyat kelimesini duyunda beynimden vurulmusa dönüyorum bu hastalık kıl dönmesimi hiçbir ağrım.yok ilaçla geçer mi gerekir ise resimde atarım Allah rızası için güzel bir cevap bekliyorum

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kuyruk sokumu kısmında akıntı, kızarıklık ve iğne ucu kadar delik varlığında kıl dönmesi olma ihtimali yüksektir. Bu durum muayene ile kesinleşirse, kıl dönmesi ise mutlaka ameliyat şarttır. Ameliyattan korkanlar için hastalığın evresi uygunsa lazer tedavisi de vardır. Dilerseniz 0 542 621 0 888 numaralı telefona fotoğraf gönderin, yorumlamaya çalışayım. Ama bazen fotoğraf yeterli olmayabiliyor, muayene gerekebiliyor. Ameliyat karar verirseniz mikrosinusektomi veya lazer tedavisini araştırmanızı öneririm.

    • Hocam bende sıslik ve agri var sadece ve delikler var lazere uygun mu

      • Op. Dr. Seher Şirin

        Şişlik ve ağrı enfeksiyon olabileceği anlamına gelir. Mutlaka önce enfeksiyon tedavisi gerekir. Hatta apse varsa apsenin cerrahi olarak boşaltılması şarttır. Daha sonra hangi tekniğe uygun olup olmadığı için de muayene gerekir. Muayenede alttaki kistin derinliği, ne kadar bir alanı kapladığı, enfeksiyon durumu gibi bulgular göz önüne alınarak tedavi planı yapılır. Tarifle ameliyat kararı alınamaz

  4. Hocam 2 ay evvel ameliyat oldum dikişlerim de sıkıntı oldu ardından bugüne kadar 2 kere daha dikildi yine sorun oluştu dikişler de enfeksiyon yokmuş sadece yara kapanmadı bayram sonrası sizi ziyaret edeceğim bu gidişle..

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kıl dönmesi ameliyatından sonra yara açıldıysa yeniden dikiş atmamaya çalışıyoruz. Kendiliğinden zaman içerisinde, iyi bir pansumanla kapanmasını bekliyoruz. Mecbur kalındıysa dikiş atılmış olabilir. Gelebilirseniz görüp değerlendirip yapabileceğim bir şey varsa bilgilendirmeye çalışırım

  5. Merhaba hocam eşim 4 aylık hamile kıl dönmesi şikayeti var.Tedavi olabilir mi ?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Kıl dönmesi normal seyrinde devam ediyorsa yani yeni bir enfeksiyon eklenmedi ise, apse olmadıysa tedavisi acil değildir. Yapılmaz diye kesin bir kural yok. Doğumu beklerseniz çok daha iyi olur. Çünkü lokal ya da genel anestezide alacağı ilaç, sonradan kullanılan iltihap ilaçları ağrı kesiciler bebeğe sıkıntı verebilir. Apse ve enfeksiyon varsa tedavisi acildir. Apse varsa boşaltılması gerekir. Enfeksiyon tedavisi yapılmalıdır. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için muayene olmalısınz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri