Kıl dönmesi hastalığı gençlerde çok yaygın görülen bir hastalıktır.Erkeklerde sık görülmekle birlikte kadınlarda da canından bezdiren bir hastalık olabilmektedir. En sık kuyruk sokumunda bulunur. Hastalığına sebep olan kılların giriş delikleri vardır. Altında ise kıl yumağını barındıran kapsül dediğimiz bir zar mevcuttur.İltihabın dışarı akıntı yaptığı çıkış delikleri de olabilir.
Genellikle ilk fark edilişi kuyruk sokumunda ağrılı şişlikle olur. Sonra bu şişlik kendiliğinden patlar ya da doktor müdahalesi ile boşaltılır. Sonrasında ise devamlı iltihaplı,kokulu bir akıntıyla devam eder. Bazen küçük boyutta olan şişlikler sivilce zannedilebilir. Bazen akıntı olmasa da kuyruk sokumunda hafif bir ağrı veya kaşıntı nedeniyle muayeneye geldiğinde kıl giriş deliklerinin görülmesi ile teşhis konur.
İltihaplı değilken ağrı genellikle şiddetli olmayan,otururken olan belli belirsiz tarzdadır. Birden bire kızarıklık ,şişlik ve zonklama tarzında şiddetli ağrı olursa hastalık apse şekline dönmüştür. Apsede en önemli özellik her apsede olduğu gibi dayanılamayacak derecede şiddetli ağrı olmasıdır.
Pilonidal sinüs ameliyatsız geçmez,mutlaka ameliyat edilmelidir. Ameliyatta kıl giriş delikleri, apse çıkış delikleri,kıl yumağı etraf zarıyla birlikte çıkarılmalıdır.Uygulanan çok çeşitli ameliyat yöntemleri vardır. Nüks oranının az olması,hastaneye yatmayı ve anestezi gerektirmemesi,sosyal hayattan uzak kalmama gibi yönlerden en avantajlı olan ise kliniğimizde uyguladığımız mikrosinüsektomi ameliyatıdır.
Apse Tedavisi
Apse oluştuğu zaman vücuttaki diğer apseler gibi tek tedavi apseyi boşaltmaktır. Acil yapılmalıdır. Lokal anestezi altında kısa süreli bir drenaj işlemiyle yapılabilir.Hasta kısa sürede rahatlar. Bu işlem için beklenirse apse daha da büyür ve sonra yapılacak ameliyat daha büyük boyutta yapılmak zorunda kalınır.
Apse tedavisi yani apsenin boşaltılması gerçek hastalığın tedavisi değildir. İyileşme olduktan sonra gerçek tedavi yani pilonidal sinüs ameliyatı yapılır.
Apse Ve İltihap Varken Kıl dönmesi Ameliyatı Yapılır mı?
Hayır ,Yapılmamalıdır!!
Resimlerde kliniğimizde apse boşaltılmasını kabul etmeyip başka bir merkezde ameliyat olan hastanın ameliyattan 20 gün sonraki durumu görülmektedir. Hasta büyük bir pişmanlıkla kliniğimize başvurdu.Ancak yapacak fazla bir şeyimiz yoktu.İlk hali hiç de bu kadar büyük değildi. Apse boşaltılıp 1 ay beklendikten sonra yapılsaydı bu hale gelmeyecekti.
Ameliyat, apsenin boşaltılmasından yaklaşık 1-1,5 ay sonra yapılmalıdır. 1,5 ay sonra Akıntı devam etse bile enfeksiyon yoksa ameliyat edilebilir. Her akıntı iltihap olduğu anlamına gelmez.Çoğunlukla kistin içindeki kıllara reaksiyon olarak salgılanan sıvıdır. Bazen bu akıntı akamazsa kistin içinde birikerek apsenin oluşmasına sebep olur.
Apseliyken cerahatın olduğu boşluğun etrafında ödemli,şiş enflame alan dediğimiz geniş bir alan vardır. İltihaplı dokuda yapılan ameliyat tarzında müdahale (apse boşaltılması dışında) ameliyatta olabilecek risklere davetiye çıkarır.Örneğin dikişler mutlaka enfeksiyon olur,dikiş açılır.Ameliyatta yalnızca kist değil,etraf ödemli doku da alınmak zorunda kalınacağından gereksiz olarak büyük bir alan çıkarılmış olur.Sonradan eklenecek olan enfeksiyon o bölgede sağlam dokuları da etkileyerek hasar verir ,bu kısır döngü iyileşmeyi güç hale getirir.
Merhabalar ben genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher Şirin, Antalya’da bulunan kliniğimde hasta kabul ediyorum. Bana ulaşmak için 0242 312 22 22 arayabilir ya da aşağıda yer alan WhatsApp butonuna tıklayarak yazabilirsiniz.