Flep anlam olarak doku kaydırma demektir.Kıl dönmesinde kist yani kıl yumağı ve kapsülü etrafından bir miktar sağlam dokuyla birlikte genellikle eşkenar dörtgen şeklinde (baklava dilimi şeklinde ) çıkarılır. Oluşan geniş boşluğu karşılıklı dikmek mümkün olmadığından yandan doku kaydırma ile (flep) kapatılır.
Flep yöntemlerinin yapılan kesilere ve getirilen dokunun çeşitlerine göre çok farklı tipleri vardır. En fazla uygulanan Limberg plasti yöntemidir. Daha sonra rhomboid flep,dufourmentel flep sıkça yapılır. Rotasyon flebi , Z , Y , V , multible W plasti şekilleri vardır.
Flep Ameliyatlarının Yapılışı:
Ameliyatta kesilerin ve kaydırılan dokuların şekilleri değişmekle birlikte genel olarak flep ameliyatı anlatılacaktır.
Sinüs ,kıl giriş-çıkış deliklerini ve kapsülünü de içine alan ,etraf sağlam dokuyla birlikte geniş bir alan presakral fasya denilen kuyruk sokumu kemiğinin ön yüzüne kadar çıkarılır. Çıkarılan alanın şekli değişebilir. Örneğin eşkenar dörtgen , ikizkenar dörtgen gibi ,dar veya geniş açılı şekillerde olabilir. Nüks olmuş hastalarda nedbe dokusu da çıkarılan alan içinde kalır. Bu alanı kapatmak için yan taraftan , şekil ve büyüklük olarak yine değişecek ve çıkarılan doku alanına uyumlu olacak şekilde , 3 tarafı kesilerek bir tarafı doku beslenmesini sağlaması için bırakılan flep hazırlanır. Bu flepler yeteri kadar kalınlıkta olmalı özellikle uç kısımlar nekroz olmayacak ve açık alanı kapatabilecek uygunlukta hazırlanmalıdır. Kesilmeyen kök tarafındaki damarların korunması flebin beslenmesi açısından önemlidir. Ameliyat alanına birikecek kanlı sıvıyı dışarı alabilecek şekilde emici dren konulur.Kaydırılan dokunun tabanı boşluğun tabanına dikilir böylece tabanda sıvıların birikeceği boşluk olması engellenir.Dren genellikle ameliyat sonrası 4-6. günde çıkarılır. Ciltteki dikişler 10–12. günde alınır. Cilde emilebilen materyalle ve devamlı dikiş kullanılmamalı,alınması gerekli ve tek tek dikişler kullanılmalıdır.
Flep ameliyatının avantajları:
*Kıl kistini,etraf kapsülünü,kıl giriş çıkış deliklerni,daha önce iltihap geçirdiği için rengi değişmiş cildi içeren geniş bir doku çıkarılır. Bu özellik kitaplarda ve bazı çalışmalarda avantaj olarak gösterilmiştir. Ama bana göre dezavantajdır. Gerekmediği sürece sağlam doku çıkarılmamalıdır. Kistin kapladığı alanın geniş olması ,kıl çıkış deliklerinin orta hattın uzağında olması durumunda avantaj olabilir.
*Doku çıkarıldıktan sonraki boşluk gerginlik olmadan kapatılabilmektedir.
*Orta hattaki derinlik (intergluteal sulkus) kaybolmaktadır. Nüksün az olması açısından bu önemli bir özelliktir. Fakat flebi çevirirken ameliyat iyi yapılmazsa en altta gamze şeklinde bir çukurluk olmaktadır. Nüksler çoğunlukla bu alandan olmaktadır. Bu duruma sık rastlanmaktadır,bu nedenle çok iyi ellerde yani deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır.
*Tekrarlama ihtimali değişik yayınlarda değişik bildirilmektedir. % 1-9 arasında oranlar verilmiştir.
Flep ameliyatının dezavantajları:
*Gereğinden fazla sağlam doku çıkarılmaktadır. Kistin haricinde etraf yağlı doku da çıkarılmaktadır.
*Kanama ve hematom ihtimali bir çok yönteme göre daha fazladır.
*Hematom ve seromayı (sıvı birikmesi) engellemek için dren 5-6 gün kalır. Hasta bu sürede drenle kalmak zorunda kalır. Bu tıp mensupları için normal bir şey gibi görülse de hastalar için ürkütücüdür.
*Kesi uzun ve zikzaglar şeklindedir.Dolayısıyla çirkin bir dikiş izi vardır. Çoğu kadın hastalar için bu durum önemlidir.
*Kaydırılan dokunun beslenebilmesi için yüzükoyun yatılmalıdır.Sırt üstü yatma durumunda flebin beslenmesi riske girer.
*Kesi uzun olduğundan ağrı fazladır.
*Her keside olduğu gibi yara enfeksiyonu riski vardır. Yara büyük olduğundan bu risk fazladır. Enfeksiyon durumunda toparlaması zordur ve uzun süreli iyi bir pansuman gerektirir.
*İyileşme süreci uzundur.15-20 gün istirahat gerektirir. (Açık bırakma ve intrafleksiyon gibi yöntemlere göre daha kısadır.)
*Kaydırılan dokunun nekroz ( dokunun çürümesi) olma ihtimali vardır. Özellikle bu ihtimal sivri köşe kısımlarda sık görülür.
*Genel veya spinal anestezi gerektirir . Bölgesel(lokal) anestezi ile yapılamaz.
*2-5 gün hastanede yatış gerektirir.
*Pahalı bir yöntemdir.
*Teknik olarak zordur, ameliyat uzun sürer.Deneyimli cerrahlar tarafından yapılmalıdır.
Merhabalar ben genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher Şirin, Antalya’da bulunan kliniğimde hasta kabul ediyorum. Bana ulaşmak için 0242 312 22 22 arayabilir ya da aşağıda yer alan WhatsApp butonuna tıklayarak yazabilirsiniz.
Hocam merhabalar doktorum dün ameliyat yaptı ancak hangi yöntemle yaptığı konusunda emin değilim. E nabızda pilodinal sinüs eksizyonu ve hemen üstünde Fasiyükotan flep yazıyor ama ameliyat sırasında primer tarzı şeyler diyordu asistanına.Hangi yöntemi yapmış olabilir ve nüks oranı yüksek midir? bilgilendirirseniz çok mutlu olurum
Yazdığına göre flap yöntemi uygulanmış. Ama primer kapama farklı bir ameliyattır. Görmeden yöntemin adını bilemem. Ama kontrole gittiğinizde doktordan bilgi alabilirsiniz. Hepsinde nüks ihtimali vardır. Ameliyat sonrasında, uzun yıllar boyu dikkat etmeniz gereken kurallar vardır. Bu sitede ameliyat sonrası yapılacaklar başlığında ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.
Merhaba hocam ben bir ay önce ameliyat oldum 2.kil donmesi ameliyati olduğu için doktorum doku kaydırma yöntemiyle yapacam dedi işin kötü yanı bir ay olmasına rağmen alt ve yandaki dikislerimin hepsi alınmadı üst tarafta enfeksiyondan dolayi dikislerimi açtılar ve bu yara nasil kapacak bilmiyorum psikolojim bozuldu resmen zamanla yara kapanacak diyorlar doktorum ama ben yarayi görünce asla kapanmaz bu yara diyorum daydirilan doku resmen oldu çürüdü iki günde bir dokturuma gidiyorum içini temizliyor ölü derileri aliyor ama ben tedirginim
Flap yönteminde enfeksiyon sonrasında maalesef bu gibi komplikasyonlar olursa sıkıntılı oluyor. Doktorunuz da mecbur kalmış ve bu yöntemi uygulamış olabilir.Önceki kıl dönmeniz hastalığınızın nasıl olduğu ile alakalıdır. Onu bilmeden gereksizdi ya da gerekirdi gibi bir şey söylemem doğru değil. Şu anda yapılabilecek şey o nekroz dediğimiz çürük kısımların iyice temizlenmesi ve vücudun yarayı kapatmasını beklemek. Eğer kapanmayacaksa zaten doktorunuz iyice temizlendikten sonra yeniden dikiş atmayı düşünebilir. Şu aşamada nekroz varken, enfeksiyon varken yeniden dikiş atılmaz
Merhaba hocam ben 5 Eylül’de kıl dönmesi ameliyatı oldum. Flap tekniği kullanıldı. Ama şu an parça yerleştirilen bölgede akıntı devam ediyor ve sancılarım oluyor bu konu hakkında ne yapmam gerekir. Akıntının oluşması normal mi?
Normalde bu kadar süre sonra akıntı olmamalı. Cilt altındaki kullanılan ipliklere karşı reaksiyon nedeniyle, temiz tutmadıysanız kıl girmesiyle ya da enfeksiyon nedeniyle akıntı olabilir. Her durumda doktorunuza kontrole gidin. Ameliyat yerinizi kontrol ettikten sonra daha doğru öneriler verecektir.
Hocam merhabalar ben 1 ay önce devlet hastanesinde flap yöntemiyle ameliyat oldum z şeklinde bir kesi var 26. Günde dikişler alındı cerrah öyle istediğinden dolayı dikişlerim alındı şuan çok garip bir his var orada oturunca o kısımda bir sertlik var ve dokunduğumda çok hissiz ve altı boş gibi yumuşak bir taban var ameliyatlı bölgede bu hep böyle mi devam edicek hep böyle mi hissedeceğim yada bir süre sonra iyice mi iyileşicek
Ameliyatı yapan kişi yaranın durumuna göre uygun gördüğünde dikişleri alır. 26 gün erken değil hatta daha erken bile olabilirdi demek ki dikişlerinizin durumo erken alınmasına uygun değildi. Bahsettiğiniz hisler giderek azalacak. Her kesi olan yerde hissizlik bir süre olabilir. Şişlik hissetmeniz ameliyattan dolayı olan ödeme bağlıdır, O da normaldir. Şikayetlerinizde artma olursa doktorunuza kontrole gitmelisiniz