KIL DÖNMESİNDE UYGULANAN AMELİYAT ÇEŞİTLERİ
Kıl dönmesi hastalığı kuyruk sokumunda ciltte giriş ve bazen çıkış delikleri bulunan,cilt altında içi kıl yumağı dolu etrafı bir zarla (kapsül) kaplı bir oluşumdur. Tedavide esas olan bu oluşumu etrafındaki zarla, kesecik ile birlikte hiç zedelemeden çıkarmaktır. Bu kesecik dışında bazı tekniklerde yapıldığı gibi fazla sağlam doku çıkarılmasının önemi yoktur.
İdeal Kıl Dönmesi ameliyatı nasıl olmalı?
*Hastanın işine, sosyal yaşantısına en erken olacak şekilde dönebilmesi sağlanmalı,
*Ağrısı fazla olmamalı,
*Hastaneye yatması gerekmemeli, ya da olabildiğince kısa sürede taburcu edilmeli,
*Genel anestezi alması gerekmemeli,
*Hastanede ya da evde günlerce drenle (yara yerine takılan hortum) gezmemeli,
* Günlerce yüzü koyun yatması ya da oturmaması gerekmemeli,
*Nüks etme oranı az olmalı,
*Kanama, yara enfeksiyonu, dikiş açılması gibi riskler az olmalı, olursa daha kolay kontrol altına alınabilmeli,
*Kalça kısmı deforme olmamalı, dikiş izi az olmalı, guluteal sulkus (kalçanın oyukluğu) daha fazla derinleşmemeli.
bu özelliklerin olabildiğince fazla olması ideal ameliyatın olduğunu gösterir. Mikrosinüsektomi-Baskom, karydakis, laser tedavileri bu bağlamda ideal tedavilerdir.
Bascom Ameliyatı (Mikrosinüsektomi)
Olabilecek en küçük kesi ile kıl yumağını etraf kapsülüyle ve ciltteki giriş çıkış delikleriyle birlikte çıkarmaktır. Tüm dünyada Bascom adıyla yaygın olarak yapılmaktadır. Bascomda kist orta hattın yanından bir kesi ile çıkarılır,orta hattaki delikler pit pikhing yöntemi ile nokta şeklinde çıkarılır.Lokal anesteziyle yapılabileceğinden hastanede yatış gerektirmez.Enfeksiyon,kanama,cilt açılması gibi problemler nadirdir,olsa bile problem yaratmaz.Sosyal hayattan fazla uzak kalınmaz,erken dönemde işe dönülür.Doku ve cilt kaybı en az düzeyde olduğundan gerginlik ve ağrı azdır. Nüks oranı en az ameliyatıdır.
Laserle ameliyat:
Kıl kistinin yani sinüsün içinin temizlenip lazerle kapatılması işlemidir. Kapsül yerinde bırakılır. Lazer ışınlarıyla boşluk kapatılmaya çalışılır. Lokal anestezi ile yapılabilir. Kısa sürede işine dönebilir. Ağrı fazla yoktur. Dilediği şekilde yatabilir. Dezavantajı büyük pilonidal sinüslerde başarı oranı düşüktür, vaka uygunsa yapılmalıdır.
Lazerle ilgili yanlış bir kanı vardır: ‘Her aşamadaki hastalığa yapılabilir ve %100 başarı sağlayan mucizeler yaratan bir yöntemdir.’ Oysa pilonidal sinüste tekrarlamaz garantisi hiç bir yöntemde verilemez. Her hastalıkta kendi durumuna, yaygınlığına göre yöntem seçilmelidir.
Karidakis Ameliyatı:
Teknik olarak flep kaydırma ameliyatıdır. Ama geniş doku kayıpları ve geniş kesiler yoktur. Orta hattın sağındaki veya solundaki doku 1 cm. kadar diğer tarafa kaydırılır. Amaç orta hattaki (intergluteal sulcus) derinliği azaltmaktır. Çıkış deliğinin olduğu taraftan fazla kesildiği için diğer taraf fazla alınan tarafa doğru kaydırılır. Tekrarlama ihtimali mikrosinüsektomiden ve açık bırakma tekniğinden biraz daha fazladır. Fazla iz kalmaz,kalan iz orta hattın bir tarafında düz çizgi şeklindedir.Enfeksiyon ve kanama gibi ihtimaller flep yöntemlerine göre daha azdır,olsa bile sorunsuz halledilebilir.Genel anestezi gerektirdiğinden hastaneye 1 gün yatış gerektirir.
Açık Bırakma Tekniği
Hastalıklı doku yani kıl yumağı ,etrafındaki zarla birlikte çıkarılır. Yara kapatılmaz.Vücut kendiliğinden yarayı kapatmaya çalışır.Ameliyatın kısa sürmesi,lokal anestezi ile yapılabilir olması,tekrarlama ihtimalinin az olması gibi avantajları vardır. Fakat yara kapanıncaya kadar pansuman gerektirmesi ve bu sürenin oldukça uzun (bazen 1-2 ay) sürmesi önemli bir dezavantajdır. Bu hastalık genç nüfusta görülen bir hastalıktır,genç bir insanı bu kadar uzun süre sosyal hayattan uzak tutmak zor olduğundan az uygulanmaktadır.
Primer kapama yöntemi
Hastalıklı alan kısmen etraf sağlam dokuyla birlikte kuyruk sokumuna kadar çıkarılır. Sonra yara dikişle kapatılır. Yara büyükse dren (hortum ) konulur.Doku kaybı genişlik ve derinlik olarak fazla olduğundan orta hat daha da derinleşir.Dikişlerde gerginlik olacağından yara açılması sıktır. Nüks oranı yüksektir.
Flep (doku) kaydırma yöntemleri
Hastalıklı alan dörtgen (baklava dilimi) şeklinde geniş olarak çıkarılır. Çıkarılan bu geniş alanı kapatmak,orta hattın silinmesini sağlamak ve o bölgede gerginliği azaltmak için yan alandan yine geniş ve genellikle dörtgen şeklinde doku getirilir. Bu ameliyatta küçük bir hastalıklı alan için gereğinden fazla bir alan çıkarılmaktadır.Yandan getirilen doku da sayılırsa oldukça fazla dokunun orjinalliği kaybedilmektedir. Daha sonra da değişik şekillerde köşeli,uzun kesi izi olmaktadır.Yara izini önemseyen hastalar için bu iz önemli sorun teşkil eder. Genel anestezi altında ve hastanede en az 1-2 gün yatarak yapılan bir ameliyattır. Dren bazen bir hafta kadar kalabilmektedir.Getirilen flebin kanlanmasının bozulmaması ve yaranın sağlıklı tutabilmesi için 15 gün kadar yüzü koyun yatmak gerekir. Hastalıktan daha büyük bir ameliyat olduğundan yine en az 15 gün kadar istirahat gerekir,işe gidemez.
Kesi büyük olduğundan ağrı fazladır.Enfeksiyon,yara açılması gibi sorunlar olursa zorlukla iyileştirilebilir. Bazen hastalığın giriş çıkış delikleri iki tarafa dağılmışsa , hastalık geniş bir alanı kaplıyorsa yani çıkarılması gereken hastalıklı alan baklava dilimi gibi geniş alandaysa mecburen flep yöntemi uygulanabilir. Fakat küçük bir alandaysa ve hastalık orta hattan fazla uzaklaşmamış ise gereksiz doku çıkarılacağından flep yapmak da gereksizdir. Nüks oranları sanıldığından ve ilk yapılmaya başlandığında iddia edildiğinden daha fazladır. İlk uygulanan flep yöntemi ‘Limberg plasti ‘dir . Daha sonra çıkarılan doku ve flebin çeşidine göre Z plasti,Y Plasti gibi çeşitleri vardır.
Marsupiarizasyon
Yalnızca kıl kistinin ön duvarı yani cilt çıkarılır. Kist temizlenerek yerinde bırakılır. Cildin iki yanı kistin tabanına dikilir.Görüldüğü gibi kist tamamen çıkarılmaz ,orta hatta kistin bir duvarının oluştuğu derin bir çukur oluşur. Kıl dönmesinin kistin tamamının duvarı da dahil çıkarılma prensibi uygulanmadığından gerçek tedavi değildir.Yara iyileşmesi uzun sürer.Günümüzde neredeyse kullanılmayan bir yöntemdir.
İntrafleksiyon Yöntemi
Kist etraf zarıyla ve ciltle birlikte kuyruk sokumu kemiğinin üzerindeki sağlam zara (fasya) kadar çıkarılır.Cilt kenarları bu zara arada 1 cm.açıklık kalacak şekilde dikilir.Orta hatta derin,1 cm kadar kuyruk sokumundan oluşan bir yarık oluşur. Ağrılıdır. Yara iyileşmesi uzun sürer.Bu yöntem de günümüzde az kullanılan hatta neredeyse hiç kullanılmayan bir yöntemdir.
Benim kişisel uygulamalarımdan bahsedersem 27 yıllık cerrahi hayatımdaki gözlemlerimden yola çıkarak şunları söyleyebilirim:
Marsupiarizasyon ve intrafleksiyon baştan beri benim mantığıma ters geldiğinden hiç yapmadım. Bu ameliyatları yapan ağabeylerimden gördüğüm kadarıyla sonuçlar çok kötü oluyordu. Mesleğimin ilk yıllarında bir kaç tane açık bırakma tekniği uyguladım,iyileşme 2 ayı bulduğundan hiç kimseyi bu kadar uzun hasta pozisyonunda bırakmaya hakkımın olmadığını düşündüm ve sonrasında yapmadım. Flep yöntemi ilk çıktığı yıllarda nüks oranı az olduğu iddia edilmekteydi.Bu nedenle yüzlerce limberg plasti,Z plasti ameliyatını hem de severek yaptım.Sonra nüks oranının o kadar da az olmadığını gördüğümden mecbur kalmadıkça yapmıyorum. IDEA Klinikte uygun hastalarda lokal anesteziyle yapılabilen mikrosinüsektomiyi tercih ediyorum ve sıklıkla bu ameliyatı yapıyorum. Mikrosinüsektominin uygun olmadığı hastalarda hastane koşullarında karidakis yapıyorum.
https://www.kildonmesiklinigi.com
https://www.ideaklinik.com/kil-donmesi-pilonidal-sinus.html
Merhabalar ben genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher Şirin, Antalya’da bulunan kliniğimde hasta kabul ediyorum. Bana ulaşmak için 0242 312 22 22 arayabilir ya da aşağıda yer alan WhatsApp butonuna tıklayarak yazabilirsiniz.
Hocam ben 22gun oldu amilayat olalı balava dilimi kesildi oraya parca kaydirmışlar ve amliyat sırasında kılcar damarı yatlatmışlar günde 2defa amaliyat ediler 22 şişlik var heyla
Merhabalar. Öncelikle Antalya’ya taşınma nedeniyle sorularınıza bir süre cevap veremedim kusura bakmayın. Baklava dilimi şeklinde kesilen ameliyatta yani flep ameliyatlarında kanama, iltihap gibi yan etkiler daha sık görülür. Kılcal damarı patlatma değildir. Ama içeride kan birikmesi yaşanabilir ve o durumda yeniden ameliyatla kan pıhtılarının boşaltılması gerekir. Size de doğru olarak öyle yapmışlar. Kanama sonrasında da ödem oluşur, şişlik devam edebilir. Bana yazılı epeyce olmuş, giderek azalmıştır.Azalmadıysa zaten mutlaka kontrole gitmeniz şart
Hocam merhabalar dün arihte ameliyat oldum 5 dikişli var doktor üstten 1 dikişli alan boş bıraktım eğer cerrahat kaldıysa buradan aksin dedi antibiyotik ile eve gönderdi sırtüstü yatma yüzüstü yat dikişli az zorla dedi haftaya kontrol var 1 hafta sonra dikişler alınacak size sorum 1 dikişli alanı boş bırakması mantıklımi ve benim ameliyat çeşidim nedir nuks edermi ve nezaman lazer epilasyona gidebilirim giders nerleri epile ettirelim 20 yaşındayım teşekkurler
Sorduğunuz sorular hiçbirisi görmeden cevaplanabilecek sorular değil. Bazen içerde akma ihtimali olan enfeksiyon, hafif kanama, sızıntı gibi sıvıları dışarı almak için açık bırakılabilir. Çoğunlukla dren dediğimiz hortumla bu sıvıyı almaya çalışırız. Ama bazen bir dikişlik açıklık bırakıp oradan akıntı olması sağlanabilir. Hangi yöntem uyguladığını bilme şansım yok. Yüzükoyun yat dediğine göre flep olma ihtimali yüksek, o zaman da diren koyardı diye düşünüyorum. Yara tamamen iyileştikten sonra epilasyon yaptırabilirsiniz. Tekrarlama ihtimali yönteme de bağlı ama sizin hijyen ve o bölgeyi temiz tutmanıza da bağlı. o bölgeyi sık sık kurulayın, sırtınızdan düşen kılları günde 5-6 defa o bölgeden uzaklaştırın. kiloluysanız kilo verin. Çok uzun sürelerde oturmayın.
merhaba hocam duşa girdikten sonra aynaya baktım ve kalça üstünde bir morarma gördüm doktora gittim kıl dönmesi olduğunu söyledi ve uzun bir süre olduğunu söyledi hangi yöntemle yapacağını sordum doktoruma primer kapama olduğunu söyledi şimdi şöyle bir durum olduğu için saygı duyuyorum kararına yaklaşık 7-10 cm uzunluğunda bir mesafe var sinüsle arasında bakımını iyi yaparsam bir sorun çıkarır mı. bel bölgesindeki kılları iyice temizliyorum yani temizliğe özen gösterirsem nüksü gerçekten ciddi oranlarda düşürebilirmiyim.birde doktorun önerdiği yöntem hakkında öneriniz nedir(yöntemlere baktığımda kendim için en uygun olanın karydakis yöntemi olduğunu düşünüyordum doktor buna karar verdi) önerilerini alabilirmiyim mümkünse
ayrıca ben hiç bir sıkıntı çekmedim şu ana kadar
Daha önce sıkıntı çekmemiş olsanız da kıl dönmesi varsa ameliyat gerekiyor maalesef.
Pilonidal sinüs teşhisi aldıysanız mutlaka ameliyat olmanız gerekir. 7-10 santimetre uzunluğundaki mesafede lazer yöntemi de uygun olabilir. Karydakis yöntemi de uygun olabilir. Karydakis yöntemini laser kullanmadan önce daha fazla kullanıyordum. Şimdi hastalığın durumu uygunsa lazeri daha fazla tercih ediyorum. Görmeden kesin yöntem önermek doğru değildir. Ayrıca her doktor kendisinin en uygun gördüğü yöntemi uygulamalıdır. Bir doktora başka birinden öneri alıp da şunu istiyorum demek doğru değildir, bana da yapılmasını istemem. Primer kapama karykis den biraz farklı olmakla birlikte benzer yöntemlerdir. En azından flap önermemiş. Morluk dediğiniz yer muhtemelen enfeksiyondur. Enfeksiyon tedavi edildikten sonra ameliyat olmanızı öneririm