Kıl dönmesi hastalığı cilt altında, içi kıl yumağı ve etrafı zarla (kapsül) kaplı bir oluşumdur. Bu hastalık (KD) en sık kuyruk sokumunda görülür. Koltuk altı, kasık, göbek çevresi ve parmak aralarında da bulunabilir. Önceleri doğuştan olan bir hastalık olduğu düşünülüyordu. Şu anda sonradan oluşan bir hastalık olduğu kabul edilmektedir.
Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs -PS) Neden Olur?
Kılların cilt altına girerek reaksiyon oluşturması: En önemli etken o bölgedeki kılların, saçtan ve sırttan dökülen kılların uygun ortam bularak deri altına girmesi ve orada etrafında zar oluşturarak birikmesidir. Buraya düşen kıllar ciltteki pit denilen deliklerden bir takım sürtünme ve hareketler sonucunda girerek minik apse ve iltihaplar oluşturur.Burada biriken kıllar içeride yabancı cisim olarak algılanır. Aynı zamanda devamlı yaptığı tahriş ile sıvı salgılar ve içeriye giren kılları dışarıya atmaya çalışır. Eğer giriş deliği tıkanırsa apse oluşur. Apse dışarıya boşalacağı bir yol bularak çıkış deliklerini oluşturur.
Yetersiz temizlik: Önemli bir faktördür. Buraya dökülen kıllar iyi temizlenirse örneğin her gün duş alınırsa ve o bölge nemli tutulmazsa, sık sık kurulanırsa kılların girişi azaltılabilir.
Hormonal faktörler: Genç, kıllı yapıda olan erkeklerde daha fazla olması hormonal faktörlerin rol oynadığını düşündürür. Kılsız genç kızlarda da görülebilmektedir.
Mikro travmalar: Daha çok kuyruk sokumunda olması ve diğer bulunduğu yerler dolayısıyla hastalık oluşumunda minik travmaların etkili olduğu teorisini destekler. Uzun süreli oturan kişilerde kuyruk sokumundaki kıvrım (intergluteal sulkus) terleyerek nemli ve havasız kalır. Üzerine şoförlerde olduğu gibi küçük darbeler, öğrencilerde olduğu gibi oturmada ani değişiklikler (ileri geri devamlı hareket ederek oturma) kılın derinin altına girişini kolaylaştırır.
İnter gluteal sulcus derinliği: Bazı kişilerde yapısal olarak, bazılarında kiloya bağlı olarak iki kalça yanakları arasındaki çukurluk derindir. Bu durum hem oraya gelen kılların uzun kalmasına, terlemesine, iyi temizlenememesine ve kılların girişinin daha kolay olmasına sebep olur.
Obesite: İnter gluteal sulcus kilolularda daha derindir. Yine kilolu kişilerde bu bölge çok terler ve hijyeni tam sağlayamazlar.
Genetik faktörlerin olduğu ileri sürülmüştür. Bir ailede birden fazla kişide olması ve ailede kılsız kız çocuklarında da olması bu teoriyi destekler.
Kıl Dönmesi Kimlerde Görülür?
- Toplumda görülme sıklığı 100 000 de 26 dır.
- 40 yaş altında sıktır.
- Çoğunlukla erkeklerde görülür, kadınlarda daha nadirdir. Her iki erkeğe karşılık bir kadında görülür.
- Şoför, asker, öğrenci gibi daha çok oturan meslek guruplarında görülür. Uzun süre masa başında oturulan mesleklerde yanlış oturma, adeta kuyruk sokumunun üzerine doğru oturma kılların girişini kolaylaştırır.
- Zayıf veya şişman her kiloda görülebilir. Normalin biraz üstünde kilosu olanlarda biraz daha sıktır.
- Kıllı insanlarda daha fazla görülmekle birlikte kılsız kadınlarda da görülmesi sırttan düşen küçük tüylerin ve saçın da rolü olduğunu gösterir.
- Aynı aileden birkaç kişide rastlanabilir.
Kıl Dönmesi Hastalığında Ne Gibi Şikayetler Olur?
- Bazen hiç bir şikayeti yoktur, teşhis sadece giriş delikleri görülerek yapılır.
- Ağrı, çoğunlukla müphem, otururken şiddetli olmayan ağrıdır. Zonklayan, şiddetli ağrı varsa apseleşmiş olma ihtimali yüksektir.
- Şişlik, çoğunlukla iltihaplanmamış olanlarda hasta farketmez, doktor muayenede hisseder. Apse ve enfeksiyon geliştiğinde ağrılı, ciddi şişlik oluşur.
- Akıntı, sıklıkla vardır. Bazen kanlı şekilde olabilir.
- Kaşıntı ve deri lezyonları, akıntının yaptığı tahrişe bağlıdır.
- Ara sıra ağrılı şişlikler, sonrasında şişliğin boşalmasıyla hasta fark edebilir. Bazen basit bir sivilce zannedilebilir. Fakat bu bölgede sivilce olmaz.
TEDAVİ
Bu hastalığın gerçek tek tedavisi cerrahidir. İlaçla veya bazı yöntemlerle tedavi edildiğinde geçici bir iyileşme görülebilir. Ancak hastalık tedavi edilmemiştir. Bazen hastalar akıntı olmadığında hastalığın geçtiğini düşünerek yanılırlar. Oysa akıntının olmaması hastalığın olmadığını göstermez.
Değişik ameliyat teknikleri vardır: Sekonder iyileşme (açık bırakma), primer kapama, intrafleksiyon, limbeg veya Z plasti gibi flep yöntemleri, Bascom ameliyatı, bizim bascomdan değiştirerek uyguladığımız mikrosinüsektomi, yine bizim mikrosinüsektomi yapamadığımız ilerlemiş hastalara yapmayı tercih ettiğimiz karydakis yöntemleri sayılabilir.
Tüm bu ameliyat yöntemleri cerrahi olarak kabul edilmiş yöntemlerdir. Bazı avantaj ve dezavantajına göre doktor hastayla konuşarak uygulayacağı yöntemi belirler.
Ameliyatsız yöntemler (fenol yöntemi, gümüş nitratla yakma yöntemi ) kesin çözüm olmaktan uzak diye düşünsem de bazı tercih eden meslektaşlarım vardır.
Apse olursa her apse de olduğu gibi tedavisi acilen iltihabın boşaltılması yani drenajdır. Apsenin boşaltılması pilonidal sinüs hastalığının tedavisi değildir. Apse tedavisinden 1 ay sonra hastalığın ameliyatı yapılabilir. Apseliyken, iltihaplıyken bu hastalığın ameliyatının yapılması durumu daha da kötüleştirebilir..
Kıl Dönmesi Ameliyat Edilmezse Ne olur?
Bu hastalıkta zaman geçtikçe hastalık içeride, cilt altında kısa sürede ilerleyebilir veya uzun süre aynı boyutlarda ilerlemeden kalabilir. Bu durum kişilere göre değişiklik gösterir. Ameliyat yapılmadığı zaman ara sıra apse oluşarak ciddi ağrılar ve şişlik oluşabilir. Bu apseler insana ciddi sıkıntılar yaratabildiği gibi her apse de hastalık biraz daha ilerler, böylece daha sonra yapılacak ameliyatın boyutları daha da büyük olur.
Ameliyat olmadığı sürece akıntı, koku, cilt tahrişi nedeniyle ciddi kaşıntılar yaparak hastayı zor durumda bırakır.
Hastalık Ameliyattan Sonra Tekrarlar mı?
Evet tekrarlar. Hangi yöntemle ameliyat yapılırsa yapılsın belli bir oranda tekrarlama görülmektedir. Bu oran % 3-4 ile % 50 ler arasındadır. En az tekrarlama oranları açık bırakma tekniğinde, Bascom ameliyatında ve kliniğimizde uygulanan Mikrosinüsektomidedir. Açık bırakma tekniğinde yaranın kapanması bir kaç ayı bulabileceğinden günümüzde fazla uygulanmamaktadır.
Tekrarlamasını ve ya hastalığın oluşmasını önlemek için temizliğe ve bakıma dikkat etmek gerekir. Hasta her gün duş almalı, mutlaka o bölgeyi iyice kurulamalıdır. Ayrıca günde bir kaç kez o bölgedeki düşmüş olan kılları temiz bir kağıt havluyla uzaklaştırmalıdır.
Merhabalar ben genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Seher Şirin, Antalya’da bulunan kliniğimde hasta kabul ediyorum. Bana ulaşmak için 0242 312 22 22 arayabilir ya da aşağıda yer alan WhatsApp butonuna tıklayarak yazabilirsiniz.
Merhaba hocam oğlum 13 yaşında kıl dönmesi şikayeti var . Ne yapmalıyız ? Yaşından dolayı korkuyor ?
Kıl dönmesi varsa mutlaka ameliyat olmalıdır. Uzun süre beklemesi sık sık apse yapmasına, ağrı çekmesine sebep olabilir. Her apse de hastalığını büyütebilir. Çocuğunuzu ameliyata ikna etmenizi önerebilirim. Ameliyat yöntemi belirlemek için de görmek gerekir. Hastalığın durumu uygunsa hastaneye yatmasına gerek olmayacak yöntemler tercih edilebilir.
Merhaba kil donmem var daha once ameliyat oldum ameliyati nerede yapiyorsunuz rapor veriyormusunuz
Kıl dönmesi hastalığınızın durumuna göre yapılacak ameliyat belirlenir. Lokal anestezi ya da genel anestezi gerekip gerekmediğine bakılır.Genel anestezi gerekiyorsa ona göre bana yakın özel bir hastanede yapıyorum. Lokal anestezi ile müdahale poliklinik koşullarında yapılabilir. Ameliyat olduğunuza dair belge veriyorum. Fakat sgk anlaşmamız olmadığından (SGK lılara bizim insiyatifimizle yaptığımız bir indirim var) resmi istirahat veremiyoruz. Zaten istirahat çoğunlukla gerekmiyor.
hocam çok önceden bi ameliyat geçirdim şimdi o yerimde akıntılar var acaba yeniden olmuş olabilir mi?
Akıntı yeni başlamışsa iyi bir pansuman ve içerinin temizlenip yıkanmasıyla kurtulabilir. Bunun için muayene ile değerlendirmek gerekir. 1 ayı aşkındır akıntı varsa tekrarlamış olduğu söylenebilir. Tekrarlamış kıl dönmesinde de uygunsa mikrosinüsektomi ameliyatı yapılabilir. Hastalığın uygun olduğu durumlarda hastanın sosyal yaşamını en az etkileyen yöntem mikrosinüsektomidir.
Merhaba hocam bu zamana kadar böyle birseyle daha önce karsilasmadim ama bugün oturamiyorum zorla oturduğum zamanda ağrı oluyor kuyruk sokumumun orda kıl dönmesi olabilirmi hocam 2 ncisi kasintim var makat bölgesinde değil ama kasintim ne yapmam gerekiyor sizden ricam yardımcı olabilirmisin iz şimdiden teşekkür ederim
Ağrıyan bölgeniz kuyruk sokumundaysa,şişlik varsa kıl dönmesi apsesi olabilir. Kıl dönmesinde akıntı varsa kaşıntı ilave olabilir.Apse varsa apse acil tedavi edilmesi,cerrahi müdahale ile boşaltılması gereken bir hastalık olduğundan ve kesin teşhis ancak muayene ile konabileceğinden muayeneye gitmelisiniz. Beklemeniz hastalığın büyümesine sebep olacaktır.
hocam merhaba ben öğrenciyim liseye gidiyorum 1 hafta önce makattan hafif akıntı oldu dr gittim ve bana kıl dönmesi olduğunu söyledi ama ben tedavi olamam yani ancak yazın size gelsem haziranın sonunda tedavimi gerçekleştirirmisiniz.
Kıl dönmesinde tedavi zamanında enfeksiyon olup olmama durumuna dikkat ediyoruz. Geldiğinizde enfeksiyon yoksa ve hastalığınızın evresi uygunsa aynı gün ameliyatınızı da yapabiliyoruz. Gelmeden önce randevu almanız yeterli olur.
Hocam 3 hafta önce sizin tarafınızdan mikrosinüsektomi operasyonu geçirdim. Kuyruk sokumumda delikli görüntü halen mevcut ara sıra da ağrı oluyor. Tekrarlamış olabilir mi
Cilt altında kullanılan dikişler 2-3 ay gibi sürede emilip kaybolurlar. Mikrosinüsektomiden sonra kullanılan bu dikişler (rengi koyu renk olduğundan) bakınca görülebilir ve delik zannedilebilir. Yine de içeriye kıl girişi var mı diye kontrol edip varsa temizlemek gerekir.
(NOT: Hastamıza benim cevap yazacağım gün kontrole geldi. Ve dikiş gölgesi olduğu teyid edildi. Çok şükür bir sorun görülmedi)
hocam merhaba ben iki kere kıl dönmesi ameliyatı geçirdim . yine tekrarladı. bena miksosinusektomi olur mu
Mikrosinüsektomi planlamada kıl giriş,apse çıkış delikleri ve alttaki kistin büyüklüğü önemlidir.Nüks de olsa uygun hastalarda yapıyoruz. 0542 6210888 numaralı telefona WhatsApp dan görüntü atarsanız yaklaşık fikir verebiliriz.
hocam merhaba ben 1 hafta önce popumun üstüne düştüm çok ağrı ve bi akıntı oluştu ertesi gün dr gittim kıl dönmesi olduğunu söyledi ama emin değilim size de göstermek istiyorum öğreciyim muayene ücretsiz mi ?
Kıl dönmesinin düşmeyle ilgisi yok. Akıntı tesadüfen o zamana denk gelmiş olabilir. Akıntı varsa da büyük olasılıkla kıl dönmesidir. Sorularda ücret bilgisi vermek yasal olmadığı için bilgi veremiyorum. 0212 5727265,0212 5727266,0542 6210888 numaralı telefonlardan öğrenebilirsiniz.
Hocam yaklasik 5 yıl once kil donmesinden ameliyat oldum simdi orda sanki sivilce cikarmis gibi hafif aci ve kizariklik var tekrarlamis olabilirmi arada oluyor akinti bir şey yok kasintida pek nadir sizce tekrar kıl dönmesimi oldum acaba?
Tekrar nüks etmiş olma ihtimali var. Hekim kontrolüne giderseniz yeni girmiş bir kılın yaptığı enfeksiyonsa kıl temizlendiğinde kistleşmeden ,yani tam nüks yapmadan kurtulabilir. Vakit geçirmeden muayeneye gitmelisiniz.
Hocam ben bugun genel cerraha gittim kuyruk sokumumda bir şişlik vardı. Cerrah bana kıl dönmesi olduğunu söyledi ve ilaç yazdı. Bunları kullan geçmezse 3 gün sonra yine gel içini açıcaz dedi. Geçerse, şişlik inerse kurtulmuş mu oluyorum dedim evet dedi. Böyle birşey mümkün mü hocam?
İnternetten biraz araşırdığımda ameliyatsız kurtulmak mümkün değil yazıyordu. Bende delik falan da yok sadece apse var
Bence kurtulmuş olmuyorsunuz. kuyruk sokumunda durup dururken apse olmaz. Mevcut bir kist var o apse oluyor. Apse antibiyotiğe cevap verip gerileyebilir ama kist geçmiş olmaz.Apse geçince bile altında minik de olsa bir kist ele gelecektir,dikkatli bakınca da milimetrik olan kıl giriş delikleri görülebilir. Apse ilaca cevap vermeyip büyürse,ağrı zonklama tarzında devam ederse apsenin boşaltılması gerekecektir. Bunun için vakit kaybetmeyin.
Hocam kil donmesi ameliyatsiz gecmezmi?
Kıl dönmesi hastalığı ameliyatsız geçmez. akıntının kesilmesi gibi durumlar hastalığın geçtiğini göstermez. Hastalık uygunsa mikrosinüsektomi ameliyatıyla sosyal yaşantınız etkilenmeden kurtulabilirsiniz. hastanede yatmanız,genel anestezi almanız gerekmez.
Cok sayida ancak birbirine cok yakin girislerin olmasi mikrosinusektomiye uygunmudur acaba
Mikrosinüsektomide kıl giriş deliği sayısı değil,1,5 – cm. lik kesi alanına hepsinin girmesi önemli.Uz
Merhaba hocam. Benim kalcamda çizginin yukarda bittiği yerde 2 3 cm çapında bir şişlik var. Elimle hissedebiliyorum. Yerden birşey almak için egilince ağrı oluyor. Otururken dikkatli oturmam gerekiyor yoksa yine ağırıyor. Kıl dönmesi midir? Pazartesi gunu icin dr randevusu aldim ama cok endiseliyim. Şikayetlerim 2 haftadır var ama arasıra ağrım oluyordu. Dünden beri yine var. Annem hareketsizliktendir deyince pek onemsemedim. Ama çok kilolu biri olmadığım için tereddüt ettim doğrusu. Yorumunuzu heyecanla beklemekteyim. Teşekkürler. Sağlıklı günler dinlerim.
2 hafta çok geç midir tedavi şekli için? ?
2 hafta kıl dönmesinde önemli bir zaman kaybı değildir.
Kuyruk sokumunda şişlik büyük olasılıkla kıl dönmesidir. Ağrıyıp kızarırsa ve şişlikte artma varsa iltihaplanmış demektir. İltihaplıyken apsenin boşaltılması dışında ameliyat yapılmaz.İltihap geçtikten 1 ay sonra ameliyat yapılır. iltihap yoksa fazla geç kalmamak gerekir. Ameliyattan önce mikrosinüsektomi yöntemini araştırmanızı öneririm.
Hocam merhaba kizim 16 yasinda sarisin ve tuysuz nerdeyse ancak kuyruk sokumu agrisiyla doktora gittik ve kildonmesi apsesi oldugunu solediler apse bosaltildi ancak hala saskiniz nasil olur diye ameliyati icin mikrosinusektomiyi arastirdik ne zamana gelebiliriz nasil bir yol izlemeliyiz
Kıl dönmesi tüysüz olan kişilerde bile olabilmektedir. Bu durumdan düşen saç telleri ya da sırttan düşen küçük tüyler ve genetik faktörler sorumlu tutulur. Ameliyat apse tedavisinden en az 1 ay sonra yapılmalıdır. 0212 5727265, 05727266 , 0542 6210888 numaralardan randevu alabilirsiniz.