Hemoroid Nedir? Sebepleri Nelerdir?

Hemoroid hastalığı yüzlerce yıldan beri bilinmektedir ve eski yıllarda pirinç lapası gibi tedaviler uygulanmıştır. Bugün bu tedavilerin tabii ki geçerliliği yoktur.

250px-Hemorrhoid (1)Tüm makattaki şişlikler ya da makattaki kanama hemoroidden diye düşünülür. Çoğunlukla hastalar komşu tavsiyesi ya da internetten alınan önerilerle tedavi olmaya çalışırlar. Halk arasında mayasıl ya da basur olarak bilinir.

Hastalar çoğunlukla makattaki bütün şikayetleri basur zannettiklerinden dolayı toplumda yaygınlığı tam olarak değerlendirilemez. Kesin kriterler olmamakla birlikte en çok görülen makat hastalığıdır. Erişkinlerin yaklaşık % 45 inin hayatının bir döneminde hemoroid olduğu tesbit edilmiştir. Belirtiler en çok 45-65 yaşları arasında görülür. Kadın-erkek görülme oranı eşittir. Ancak kadınlarda hamilelik döneminde artış görülür, çoğu zaman ilk şikayetler gebelikle ortaya çıkar.

Bu kadar sık  görülen hastalığın bir kısmının ilaç tedavisi, bir kısmının ameliyat, bir kısmının  cerrahi dışı yöntemlerle tedavi olduğu düşünülürse  toplumlarda sosyal güvenlik açısından yük getirmektedir. Bu nedenle tedaviden çok korunmaya yönelik önlemler alınmalıdır.

          Basur nedir?

Makat bölgesindeki toplardamarların genişleyerek kanla dolmasıdır. Normalde atardamarlarla gelen kan  toplardamarlardan sorunsuz şekilde geri döner. Birtakım faktörlerin etkisiyle (kabızlık, gebelik, ıkınma vs) geri dönüşüm engellenirse damarlarda kan toplanarak genişleme oluşur. Bu durum uzun süre devam ettiğinde damar etrafındaki destek dokuları bozulduğundan damarlar eski haline dönemez. Böylece damar devamlı şiş, gergin ve kanla dolu görülür. Yani hemoroidal hastalıkta damar genişlemesinin yanı sıra damarların etrafındaki bağ ve destek dokusunda da bozulma vardır.

Hemoroidal damarlar bağırsağın son kısmında katı dışkı bekletilmesiyle yada dışkılarken makatı sıkan adalelerin (sfinkterlerin) gevşeyememesi,ıkınma  nedeniyle şişer. Bu durumum da hastalığın oluşmasına yol açar. Hemoroidlerin 3-4. evrelerinde anüsün dışına da çıkan genişlemiş toplardamarlar vardır. Bu hastaların büyük kısmında kalın bağırsağın son kısmının (rektum) mukoza dediğimiz  iç yüzey örtüsü de beraberinde dışarıya çıkarlar. Bu duruma mukoza prolapsusu denir. Hemoroidlere çoğu zaman mukoza prolapsusu da eşlik eder.

iç Hemoroidin Evreleri (Basurun dereceleri)

1.derecede: Anal kanal çizgisinin üzerinde damar genişlemesidir. Damar yer değiştirmemiştir. Genellikle kanamayla belli eder. Kanama yapmazsa farkına varılmaz. Ağrı yapmaz.  Çoğu zaman parmakla muayenede (rektal tuşe ) tespit edilemez. Anoskop muayenesinde görülebilir. Bazı sebeplerin ortadan kaldırılmasıyla ilgili basit önlemlerle ve bazı ilaçlarla  geçer. Örneğin lifli gıdalar tüketerek, bol su içerek ve hareket artırılarak  kabızlığın ve ıkınmanın önlenmesi hemoroidin düzelmesini sağlayabilir.

2.derecede: Anal kanalın üzerinde damar dahada genişlemiştir. Dışkılamayla anüs kanalının içine doğru sarkar ve kendiliğinden içeri girer. Anüs çizgisinin altına inmez, tam dışarı sarkmaz. Ikınmakla çıkmaya meyleder. Ağrı yapmaz. Anoskopla görülebilir. Çoğunlukla ilaç tedavisi ile geçer. Kanama gibi şikayetleri varsa ve tedaviye cevap vermeyen durumlarda lastik bantla boğma ve infrared koagülasyon tedavisine iyi cevap verir.

hemoroit

3.derecede: Ikınmakla, tuvaletten sonra dışarı çıkan basur memelerini elle içeri itmek gerekir. Biraz ilerlediğinde öksürmekle, ıkınmakla da basur memeleri dışarı çıkabilir. İlaç tedavisine cevap vermez. Kanama, şişlik gibi semptomlar hafif gerileyebilir, ancak hemoroidal damarlar tam olarak tedavi olmaz. Cerrahi veya cerrahi dışı yöntemlerle tedavi edilir.

4.derecede: Dışarı çıkmış basur memeleri artık elle de içeri itilemez. Dışarıdaki memelerin içinde kolaylıkla pıhtı oluşur (tromboz) ve şiddetli ağrı görülür. Üzerinde erezyon ve aşınmalar olursa ciddi kanamalar olur. Genellikle cerrahi tedavi gerekir.  Cerrahi tedaviden önce bir süre ilaç tedavisi ile ödem ve tromboz geriletilmelidir.

Basur neden olur?  Hemoroide  kimler yatkındır?

*Gebelik: İki mekanizmayla hemoroid gelişmesine yol açar. Karın içi basıncı giderek artar, toplar damardaki  kanın kalbe dönüşü zorlaşır. Anüs etrafındaki damarlar hemoroid halinde ortaya çıkar.

Gebelerde çoğu zaman psikolojik nedenlerle beslenme düzeni değişir, hareket azalır. Bu da kabızlığa neden olur. Kabızlık hemoroid ve diğer makat hastalıklarının artmasını sağlayan bir faktördür.

*Karın içi basınçta artış: Gebelik, zorlanma, ıkınma, karın içinde sıvı veya kitle olması toplar damarda kan birikmesine neden olur. Karın içindeki tümörler (yumurtalık, periton, karaciğer kanserleri gibi) bağırsak üzerine yaptıkları bası ile dışkının bağırsaktaki geçişin yavaşlatır. Ayrıca ileri evre kanserlerinde karın içinde biriken sıvı da hemoroidin oluşmasına sebep olur.

*Kabızlık: Kabızlığın çok fazla sebebi olsa da çoğunlukla sebep yanlış beslenme ve dışkılama alışkanlığı, hareketin az olmasına dayanan yanlış yaşam tarzıdır. Ani gelişmiş kabızlıklarda hastalık, fiziksel bir sebep aranmalıdır. Kronik kabızlık bitkisel liflerden fakir beslenenler ve az su içenlerde, hareketi az olanlarda kabızlık sık görülür. Beraberinde ıkınma da fazla olur. Kabızlık hemoroidin oluşmasında en önemli faktörlerden biridir.

* İshal: kabızlık kadar ishal de hemoroid oluşmasında etkilidir. Sık sık dışkılamak, tuvalette uzun süre kalmak, ıkınarak dışkılamak basura sebep olabildiği gibi fissür, anal hematom, anal dermatit gibi başka hastalıklara da sebebiyet verir.

*Genetik yatkınlığı olanlarda risk fazladır. Aynı ailede birden fazla hemoroid hastasının olduğu sıklıkla görülür.

*Pozisyon: Uzun süre ayakta kalanlarda ve oturarak çalışanlarda sıktır. Örneğin şöförlerde  sık görülür.

*Tuvalet alışkanlığı doğru olmayanlarda  ve tuvalette uzun süre kalanlarda ve tuvalette ıkınanlarda sıktır.

*Diğer nedenler: Obesite, sigara kullanımı, sıcak banyo, sedanter yaşam, ağır ishal, kronik öksürük ve akciğer hastalıkları, ağır spor yapanlar, ağır kaldıranlar risk altındadır.    *Obezitede damar basıncı normal kişilere göre daha fazladır. Ayrıca obez kişilerde beslenme liften fakir hamur işine dayalıdır. Hareket çok daha azdır dolayısıyla kabızlık fazladır. Karın içindeki yağların fazlalığına bağlı olarak karın içi basıncı yüksektir. Yani obesitede birden çok faktör rol oynar.

*Ağır spor yapanlar: Halter kaldıranlar, uzun ve ağır spor yapanlarda karın içi basıncının artmasına bağlı olarak hemoroide sık rastlanır.

*Tümörler: Karın içi tümörleri ve rektum (bağırsağın son kısmı) tümörleri, karaciğer sirozu hemoroide sebep olabilir. Sirozda karın içindeki basıncın yanı sıra karın ön duvarında, makatta ve yemek borusu içindeki toplar damarlarda genişlemeler görülür.

*İltihabi Bağırsak hastalıkları: Daha nadir görülen sebeplerdendir. Ülseratif kolit ya da crohn hastalığında ishal nedeniyle sık ve ıkınarak dışkılama vardır. Tedavi esas hastalığı tedaviye yönelik olmalıdır.

*Anal ilişki: Travmatik etkiyle anüste toplardamarların etrafındaki destek dokuyu zayıflatır.

*Yaşlılık: Yaş ilerlemesiyle tüm vücuttaki bağ ve destek dokusunun zayıflaması gibi hemoroidal damarların etrafında ve anüsteki destek dokusunda zayıflama olduğundan hemoroidin oluşması kolaylaşır.

   Hemoroid Tedavisi Nasıl Olur?

  1. ve 2. evre hemoroidlerde kanama yoksa bazı önlemlerle ve bazı ilaçlarla tedavi edilebilirler. Kanama yapan 2. derecede hemoroidler ve 3. derecede iç hemoroidlerde lastik bantla boğma (RBL) ve infrared koagülasyon (IRC)  gibi ameliyatsız, poliklinik koşullarında yani hastaneye yatmadan yapılabilen tedaviler yapılması ideal tedavidir. İleri evre yani 4. derecede hemoroidlerde THD, Longo, klasik cerrahi ameliyatlar uygulanabilir. THD diğerlerine göre daha çok tercih edilen bir yöntemdir.

26 Yorum

  1. Hocam merhabalar yaklaşık 10-15 gündür ishal benzeri bir rahatsızlığım var fakat ishal ile ilgisi yok siyah kötü kokulu dışkının yanı sıra sümsüksü dışkıya yapışmış bir sıvı ve genellikle dışkı öncesi akar sarımsı bazen cıvık bazen sperm yoğunluğunda bir sıvı akmakta makatta herhangi bir ağrı sızı kaşıntı v.b yok karın ağrısı var dahiliye ye gittim dışkı testi ve ultrason çekildi fakat birşey çıkmadı genel cerrahiye yönlendirildim randevu aldım bekliyorum sizce bu durum nedir?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Merhabalar. Öncelikle Antalya’ya taşınma nedeniyle sorularınıza bir süre cevap veremedim kusura bakmayın. Siyah ve kötü kokulu dışkı mide ve bağırsağın ilk bölümlerinin kanamasının belirtisi olabilir. Dışkı testi derken dışkıda gizli kan bakıldı mı bilemiyoruz. Eğer bunlar negatifse mutlaka bir kolonoskopi ve gastroskopi yine de gerekir. Dahiliye gastroenterolojiye de yönlendirebilirdi. Önce genel cerrahi görsün, muayene ve dışkı kan testleri ile birlikte cerrahi olarak herhangi bir hastalık bulamazsa gastroenterolojiye yönlendirir.Bağırsak iltihaplarına bağlı kanama da olabilir çünkü.

  2. Hocam iyi günler, 3 gün önce yaşadığım kabızlık ve uzun süre ıkınma sonucunda, makatın sağ tarafında elle dokunduğumda ele gelen mercimek büyüklüğünde şişlik oluştu. Dış hemoroid pakesinde şişme gibi hissettim. İlk günler ağrı kaşıntı ve batma hissi fazlaydı, şimdi kısmen azaldı. Sıcak duş uygulaması, diyet ve ıkınmadan tuvalete çıkmayı başardım. Kabızlığım da düzeldi. Bu şişlik ve ara sıra olan kaşıntı, çok hafif ağrı ve batma hissi de kendiliğinden geçer mi? Daflona başladım. Teşekkürler.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Mercimek büyüklüğünde olduğu için muhtemelen dış hemoroid trombozu değil anal hematom oluştu. Çünkü dış hemoroid trombozu çok daha ağrılı ve büyüktür ve daha fazla ağrılıdır. Ağrının rahatlaması için cerrahi müdahaleyle boşaltılır. Kabızlık ve ıkınma düzeldiği için kendiliğinden geçecektir. Doktora danışmadan kullandığınız her ilaç size zarar verebilir. Eğer bir doktor vermediyse daflon veya herhangi bir ilaç kullanmanızı önermem

  3. Merhabalar hocam benim makatta kanama oluyor dışkılama sırasında yaklaşık 1 senedir devam ediyor kolonoskopi yaptırdım herhangi birşey olmadığını söyledi ler ama kanama devam ediyor

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Kolonoskopide kanama yapan lezyon yoksa anal kanalda fissürden ya da içerideki hemoroidlerden olma ihtimali yüksek. Bazen kolonoskopide bu durumlar göz ardı edilebiliyor. Hemoroid varsa ıkındığınız zaman olan bir kanama şeklinde görülebilir. Kabız kalmayın, sert dışkılamayın. Tuvalette fazla uzun kalmayın, ıkınmayın. aspirin gibi kan sulandırıcı kullanıyorsanız o da kanama yapabiir. kanama devam ederse tekrar muayene olun. Muayene sırasında imkan varsa, anoskopla bakılabilirse daha iyi olur.

  4. Anüsümde çıkıntı var. Ağrı yok. Hemoroid mi çatlak mıdır hocam

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Anüsteki meme ağrısız olduğunda hemoroid olma ihtimali yüksek. Ya da geçmişte fissür geçirildiyse ona bağlı bekçi meme ya da doğumdan sonra oluşan cilt pilileri olabilir.Muayene etmeden kesin teşhis konulamaz.

  5. Makattan kanama gelio. Ne yapmalıym. Utanyorum

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Makattan kanama önemli bir belirtidir. Tehlikesi olmayan hemoroid, fissür gibi hastalıklardan olabileceği gibi bağırsak kanseri gibi hayatınıza mal olacak hastalıklardan da olabilir.Bu nedenle utanma duygusunu bırakıp muayene olmalısınız.

  6. hocam merhaba tuvalete çıktıktan sonra hafif kanama ve bi tane de meme çıkıyor dışarı beni çok rahatsız ediyor size muayene olmak istiyorum aynı gün de tedavi olabiliyormuyum ?

    • Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Seher Şirin

      Kanama iç-dış hemoroidden,fissürden,anal hematomun boşalmasından olabilir fakat kanamanın kaynağının muayene ile özellikle anoskop muayenesi ile kesin belirlenmesi gerekir. Muayene sonrasında gerekiyorsa aynı gün müdahale yapabiliyoruz.

  7. hocam kızım 14 yaşında dışarda bir tane memesı çıktı kabızlık sorunu çok yaşıyor çok üzülüyor resmen psikolojisini bozdu bu hastalık tedavi için sizinle görüşmek istiyorum.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Öncelikle kabızlık probleminin çözülmesi gerekir,kabız olmazsa belki hastalığı gerileyecektir. Bunun için beslenme düzenini değiştirmeli,bol su içmeli ve hareketini artırmalı( bu yaşta çocuklar bu konuda hatalar yapıyorlar). Bu arada makatındaki memenin teşhisi için muayene gerekir. Çocuk yaşta önceliğim müdahaleden çok sebebe engel olmak,gerekiyorsa ilaç tedavisi yapmak. Gerekirse müdahale son çaredir. Dilerseniz sitedeki iletişim telefonlarından randevu alabilirsiniz.

  8. hocam iyi günler 1 hafta önce tuvaletimi yaparken farkettim dışarı meme çıkıyor ağrım faln yok ama görünüş olarak rahatsız oldum lazerle tedavi olmak istiyorum.

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Dışarıda olan meme cilde ait bir meme ise (eski çatlağın bekçi memesi gibi),içeriden çıkmış bir hemoroid memesi değilse tıbben alınması şart değil. Kaşınma yapması,iyi temizlenememesi ya da estetik amaçlı çıkarılabilir. Bu durumda laser tedavisi yapılmaz. Cerrahi olarak lokal anestezi ile küçük bir müdahale çıkarılır. Sonrasında darlık ve ağrı yapmaması için dikiş atmamayı tercih ediyorum. Sosyal yaşamınız etkilenmez. Eğer dışarıya çıkan meme hemoroidse derecesine göre ameliyatsız,laserli yöntemler uygulanabilir.

  9. kanamalı basur sorunum var hocam nasıl müdahale edebiliriz acaba ?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      öncelikle kanayan durumun basur olup olmadığını tespit etmek için muayene etmek gerekir. Makat çatlağı,barsak iltihapları hatta barsak tümörlerinden olan kanamalar da basur zannedilmektedir. Eğer hemoroidden kaynaklanan kanama varsa evre 2-3 re lastik bantla boğma ve infrared koagülasyon dediğimiz yöntemlerle muayenehane koşullarında ve genel anestezi almadan yapılabilir. Evre 4 ise THD yöntemiyle daha ağrısız ve eziyetsiz tedavi edilebilir.

  10. hocam 2 tane meme var dışarda birisi mercimek kadar diğeri ondan daha büyük bazen üşüdüğüm zaman bir sızı hissediyorum o bölgede artık tedavi olmaya karar verdim ama iyileşme süreci kaç gün ?

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Memeler anal hematom,dış basur,anal fissürün bekçi memesi olabilir.Bu memelerin ne olduğu, ağrı ve sızı yapan hastalığın bu memeler mi yoksa altında fissür gibi başka hastalıkların olup olmadığı muayene ile belirlenmelidir. Hastalık belirlendikten sonra tedavide ne yapacağına karar verilir. Ona göre iyileşme süresi tahmini verilebilir.

  11. Merhabalar tuvalete gittiğimde ilk önce gaitamda kan gelmişti halada devam ediyor sonra makatta acı hissetmeye başladım. Wc ye girmeye korkar oldum. Buyuk abdestimi yaptigimda yanma.ve kanama oluyor bilgi verirmisiniz yasim.19

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      19 yaşında kanama acımayla birlikte olduğundan,muhtemelen fissür,hemoroid gibi hastalıkları düşündürüyor.Dışkılamadan korkup ertelerseniz dışkınız sertleşecektir, hastalığınızı daha fazla artıracaktır. Kabız kalmayın,sert dışkılamayın. Bunun için beslenme alışkanlıklarınızı düzenleyin. Dışkılamadan önce ve sonra 5 dakika sıcak suya oturabilirsiniz. Yine devam ederse muayene olmalısınız.

  12. Hocam meb 30 haftalık hamileyim.doktorumun verdiği kan ilaç o yüzünden kabız oldum v3 ikinmaktan makat bölgemde küçük bir inci büyüklüğünde et cıktı.kanama ağrı şancı sizi yok .sizce napmaliyim.size gelmeyi düşünüyorum. Ama

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Kabızlığa ve gebeliğe bağlı makatta bazı hastalıklar olabilir. Ağrı,kanamanız olmadığından mukoza sarkması,anal göllenme ya da cilt pilisi olabilir.Muayene sonrasında değerlendirilip kesin tanı konur. Hastanın fazla rahatsızlığı yoksa ve acil bir durum değilse gebelikte müdahaleden kaçınırız. Beslenmenizi ayarlayarak ve mümkünse hareketinizi artırarak,gerekirse bazı ilaçlarla kabızlığı,özellikle tuvalette ıkınmayı önlemelisiniz.

  13. Gunluk tuvaletime cikiyorm kabiz kalmam pek ancak hocam tuvalette uzun kaliyorm bitene kadar cikmiyorm bu bi hemoroid nedenimidir

    • Op. Dr. Seher Şirin (Genel Cerrahi Uzmanı)

      Tuvalette uzun kalma hemoroid oluşmasının önemli bir nedenidir.Uzun kalmak yerine,kalkıp daha sonra 1-2 lokma bir şey yemek,1-2 bardak su içmek ve 10-15 dakika hızlı hareket etmek bağırsakların hareketini artırır.Dışkılama ihtiyacı yeniden hissedersiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri