Gebelikte Görülen Makat Hastalıkları

           GEBELİKTE GÖRÜLEN MAKAT HASTALIKLARI

Gebelik döneminde annenin vücudunda birçok değişiklik olmaktadır. Bunlardan makat hastalıklarında önemi olanlar; barsak hareketlerinin azalması sonucunda kabızlık ve karın içinde  büyüyen bebek nedeniyle karın içi basıncının artmasıdır.

Hamilelerde bu etkilerin sonucu olarak hemoroid ve anal fissür(makat çatlağı) önemli miktarda artış gösterir.Makattan kanama ve makatta şiddetli ağrı gibi belirtilerle gebeye zor günler yaşatır. 

         Gebelikte   Hemoroid (Basur)  

Hemoroid makat bölgesindeki toplar damarlarının genişlemesi yani bir çeşit varisidir.

      Gebelikte basur neden çok görülür?

  • Makat ve rektum (kalın bağırsağın son kısmının) toplardamarları kirli kanı kalbe doğru taşırken önünde bir engel olması nedeniyle damarda genişleme, göllenme olur. Bebeğin ana damarlarda yaptığı bası ve bağırsaklarda fazla dışkı olması kanın ana toplardamara (vena cava inferior) ulaşmasına engel oluşturur. Kabızlık ve ıkınma sonucunda da karın içi basıncı artarak kanın dönüşünü engeller.
  • Gebelikte anal bölgenin kanlanmasının artması da hemoroid oluşmasında etkendir.
  • Hamilelik döneminde tüm vücutta olduğu gibi bağ dokularının gevşemesi anal bölgede de olur ve damarların etrafındaki bağ dokusu desteği kaybolduğu için genişlemesi kolaylaşır.
  • Gebelikte artan progesteron hormonu  damar duvarındaki adeleyi de gevşeterek damarın genişlemesine sebep olur

Tüm bu sebepler gebelikte görülen bacaklarda ve genital bölgede oluşan varislerin de sebebidir.

Hamilelikte Basura Bağlı Şikayetler

adet-duzensizligi-gebelik-belirtisi-640x360   * Makattan taze, kırmızı kanama: Damar duvarının dayanıksızlığı, o bölgede kanın artması nedeniyle ıkınma ve sert dışkılama nedeniyle bu damarlar kolaylıkla kanar. Genellikle dışkılamadan sonra durur, her dışkılamada tekrarlar. Bu kanama bazen önemli miktarda olabilir ve zaten gebelikte görülen kansızlığı daha da ağırlaştırabilir.

 

* Makatta ağrı: Hemoroid normalde ağrı yapmaz. Hemoroidler ıkınmayla makat dışına çıkarlar ve şişerler. Normalde bu memeler tekrar kendiliğinden içeri girerler. Giremeyip dışarıda kalırsa ve içindeki kan pıhtılaşırsa boğulmuş basurdan (tromboze hemoroid) bahsedilir ve makatta şiddetli ağrı yapar. Ağrı dışkılamayla başlar ve uzun süre devam eder.

*Makatta devamlı bir dolgunluk hissi vardır.

      Basur şikayetini azaltmak için alınacak önlemler:

* Kabızlığın giderilmesi: Kabızlığın önlenmesi  gebede hemoroid tedavisinde olmazsa olmaz koşuldur. Aksi takdirde hiçbir tedavi başarılı olmaz. Beslenme şekli düzenlenir. Lifli ve posalı gıdaların (sebze, salata, lifli meyveler, kuru bakliyatlar, kepekli un mamulleri) tüketimi artırılır. Bol su içilmesi gereklidir. Egzersiz ve yürüyüşlerle barsak hareketinin artırılması sağlanır.Tuvalet alışkanlığı edinilmelidir. Dışkılama ihtiyacı geldiğinde ertelenmemeli. Mecbur kalınırsa ishal yapmayacak şekilde kabızlık ilaçları kullanılabilir.

*Dışkılamadan sonra dışarı çıkan memeler kendiliğinden içeri girmiyorsa krem sürerek parmakla içeriye itilmeye çalışılmalı. Basur memeleri dışarıda kalırsa boğulmuş basur halini alır ve şiddetli ağrı yapar, üzeri kuruyarak kolaylıkla kanar.

*Oturma banyoları ağrının azalmasına yardımcı olur.12436310_1702383849997965_540630386_o

Gebelikte Basur Nasıl Tedavi Edilir?

Hemoroidlerde 3 tip tedavi  vardır.

*İlaç tedavisi: Hemoroidler tedavi gerektirecek seviyedeki hemoroidlerde  lokal tedavi önerilir. Ödem çözücü ve ağrı kesici kremler lokal olarak kullanılır.

***Ağızdan hemoroid tedavisi gebelerde önerilmez.

*Cerrahi yöntemler: Gebelerdeki basurda kan dolaşımı ve ödem artmış, akut durumdadır. Doğumdan sonra giderek azalacak bir hastalık olduğundan cerrahi tedavi önerilmez.

* Tromboze hemoroide de ağrı çok fazla ise ve gerileme olmuyorsa 3. aydan sonra lokal  müdahale ile tromboz  boşaltılabilir.

*Cerrahi dışı yöntemler: Infra red koagülasyon gebelikte önerilmez. Lastik bantla boğma yöntemi (LBB, RBL) çok kanayan iç hemoroidlere uygulanabilir fakat gebelerde görülen hemoroid genellikle dış hemoroid olduğundan RBL pratikte uygulanmamaktadır.

Hemoroidli gebe normal doğurabilir mi?

Doğurabilir. Hemoroid normal doğuma engel değildir. Normal doğum sırasındaki ıkınma hemoroidi daha kötüye götürebilir. Fakat sezeryan sonrasında düzenli beslenememe, hareketsizlik gibi faktörlerle kabız kalan annede yine hemoroid kötüleşecektir.

    Gebelikte Makat Çatlağı (Fissür) 

   Gebelikte fissür hemoroidden sonra sık görülen bir hastalıktır. Ana sebep kabızlık ve sert dışkılamadır.

Gebelikte progesteronu hormonunun barsak kaslarını gevşetmesinin  ve bebeğin bağırsaklara basısı sonucu olarak oluşan kabızlık vardır. Ağrı, üşenme, tuvalet beğenmeme gibi nedenlerle dışkılamanın ertelenmesi bağırsağın son kısmında tutulan dışkının suyunun çekilerek sertleşmesine neden olur. Sert dışkı zaten gebelik sonucu ödemli olan anal mukozayı yırtarak fissür oluşturur.

Gebede Fissür Tedavisi:

 *Tedavide ana prensip kabızlığın önlenmesi  ve sert dışkılamamadır. Bunun için beslenmenin düzene sokulması, bol sıvı alınması ve dışkılama alışkanlığının edinilmesi şarttır.

*Sıcak suya oturma anal sfinkteri  gevşeteceğinden ağrıyı büyük oranda azaltır. Dışkılamadan önce sıcak suya oturarak ağrının azalması sağlanır. Böylece dışkılamanın ertelenmesi engellenir.

* Lokal ağrı kesici kremler ve ödem çözücü kremler kullanılabilir. Anal sfinkteri gevşeten ilaçların tansiyon düşürücü etkisi olabileceğinden kullanılmaz.

*Botilium enjeksiyonu  tedavisi önerilmez.Cerrahi tedavi mecbur kalınırsa gebeliğin uygun dönemlerinde yapılabilir.Yine de cerrahi tedaviden de kaçınmak gerekir.

Peri Anal Apse – Kıl Dönmesi Apsesi

Apsenin gebelikle pek ilgisi yoktur. Daha önceden fistülü ya da kıl dönmesi hastalığı varsa herkesde olabileceği gibi gebelik süresinde de apseleşme yapabilir. Eğer gebelikte kan şekerinde yükselme olursa enfeksiyon ve apse gelişimi kolaylaşır.

**Apse geliştiğinde mutlaka cerrahi olarak boşaltmak gerekir.

55 Yorum

  1. Merhaba hocam 2 yıl önce anal fistül ameliyatı oldum 2 kez seton uygulandı ve iyileştim makat bölgesinde herhangi bir rahatsızlığım yok normal doğum yapmam sakıncalı mıdır sizce ?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Hayır, normal doğum yapmanızda hiç bir mahsur yok. Çünkü fistül oluşumunda ıkınmak gibi faktörler etkili değil. Fistül tekrarlayacaksa sezeryan olunca da tekrarlayanilir, ya da normal süreçte gebe olmasanız da tekrarlayabilir. Bunu yaşamışsınız zaten. Sağlıkla bebeğinizi kucağınıza alın inşallah.

  2. Hocam 29 haftalık hamileyim makat da böyle boncuk gibi bı şişlik War dokununca açıyor sadece ağrı ateş vs birseyim yok 2 hafta oldu bu boncuk gibi şişlik

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Büyük ihtimalle kabızlık ve ıkınmaya bağlı anal hematom oldu. Gebelikte kabızlık maalesef sık görülüyor. Karın içi basıncının artması da sebep tabii. Bu sitede gebeler için önerileri de bulabilirsiniz. Bol sebze, su tüketin, mümkün olduğunca, kadın doğum uzmanının önerisi doğrultusunda yürüyüş yapın, dışkılamanızı ertelemeyin. Şu anki durumunuzun kesin teşhisi için muayene olun. Kendiliğinizden ilaç kullanmayın. Doktor bile olsa tedaviyle ilgili uzaktan öneri almayın.Bebek zarar görmesin. Sağlıkla bebeğinizi kucağınıza almanızı diliyorum

  3. Fatma küçük

    Hicam meraba 34 haftalik hamileyim daha önce hemoroit sorunum vardı hamilelikde daha daha artmaya başladı dışta oluşan bir meme be iç tarafta büyüyen kocaman ağrılı dokununca acı veren bir kitle var oturamiyorum yürümekte zorlanıyorum yapamıyorum hocam kanama hiç olmadı terleme üşume ateş basması oluyo acaba sebebi nedir

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Daha önceki hemoroid teşhisiniz doktor tarafından mı konuldu belirtmemişsiniz. Dışarıdaki fissür memeleri de bazen hemoroid olarak biliniyor. Şu anki acı veren eski meme ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Devamlı, zonklayan tarzda ise ve üşüme, terleme, ateş Var ise apse olabilir. Ve acilen muayene ve apse ise müdahale gerekir. Eğer böyle bir apse ve enfeksiyon varsa tedavisiz kalmak bebeğe daha çok zarar verir. Ağrılı anal hematom olabilir. Ağrıyı azaltmak için de hematom küçük bir cerrahi müdahale ile boşaltılabilir

  4. Hocam merhaba 39 haftalık hamileyim. 4 yıl önce makat çatlağı nedeniyle ameliyat oldum ve sonradında devamlı apse sorunu yaşadım. Gebelikle beraber bu durum daha da şiddetlendi ve artık dayanamayacak durumdayım. Parol dışında hiçbir ilaç kullanamıyorum. Makatımda şuan da sertlik var asla dokunamıyorum, oturamıyorum ve yürüyemiyorum. Sadece Yan pozisyonda yata yatabiliyorum. Apseyi ancak çömelerek ve ıkınarak akıtabiliyorum fakat gebeliğimin son haftaları olduğu için tedirginim. Hastaneye gitsem kesi uygulanarak apse boşaltılır mı yada lokal anestezi uygulanır mı hocam. Ne yapmamı önerirsiniz. Şimdiden cevabınız için çok teşekkürler.

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Tabii ki hastaneye gitmenizi ve bir kesi yapılarak iyice temizlenmesini, boşaltılmasını öneriyorum. Lokal anestezi uygulanır muhtemelen, apse çok büyükse hafif genel anestezi de verilebilir. Duruma göre değişir. Fakat bunlardan çekinirken enfeksiyon bebeğe çok daha fazla zarar verebilir, enfeksiyonun ve apsenin bu yönü de düşünülmeli. İlaç zaten çok fazla burada işe yaramaz, en etkili tedavi drenajdır. Siz de maalesef ki yaşamış olduğunuz üzere makat çatlağı ameliyatından sonra sıkça gördüğümüz bir komplikasyon enfeksiyondur. Bu tip komplikasyonlardan kaçınmak için botoks öneriyoruz, Ama tabii ki gebeyken değil

  5. Merhaba hocam 11 haftalık hamileyim geçenleerde baharatlı bişeey yedim ve bidefalık bi ishalim oldu.. O anda sadece bi acıma ve yannma hissettim sonrasın yaklasık bir hafta sonra elime küçük nohut kadar bi şişlik geldi.. Hiçbir acı sancı yokdışkılama sırasıındada yok.. Korkuyorum basurmu oldum diyeyad olurmmuyum ge.çmezse diye.. Geçermi kendiliğinden:(

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Şikayetiniz anal hematom dediğimiz makat bölgesinin cildinin altında kan pıhtılaşması olabileceğini gösteriyor. Ağrısız ve küçükse kendiliğinden geçecektir. Bazen de ufak bir kanama yaparak yani patlayarak geçebilir. Düzelmesi için tuvalette uzun oturmayın, ıkınmayın. 1 hafta içerisinde düzelme olmazsa küçülmezse kontrole gitmeniz gerekir.

  6. Merhaba hocam hamileyim 31.haftamdayim tuvalletten sonra makatimda sislik oluşuyor dokunduğumda gidiyor herhangi bir kanama mevcut değil fakat ağrı ve baskı yapıyor bunun sebebi ne olabilir?

    • Op. Dr. Seher Şirin

      Dışkıladıktan hemen sonra olan şişlik siz dokunmadan içeri giriyorsa anal göllenme olabilir, sıkıntılı bir durum değildir. Siz iterek giriyorsa içerideki hemoroidler dışarıya doğru çıkıyor olabilir yani evre 3 hiç hemoroid olabilir. Kesin teşhis ve tedavi önerisi için mutlaka muayene gerekir. Gebelik hemoroid oluşumunu arttıran bir durumdur. Bu süreci en rahat geçirebilmek için beslenme düzeninizi değiştirmelisiniz. Mümkün olduğu kadar sebze ve su tüketmelisiniz, hareketinizi kadın doğum uzmanının izin verdiği ölçüde arttırmalısınız. Dışkınızı bekletmeyin, ertelemeyin, tuvalette uzun oturmayın, ıkınmayın. Yatarken sırt üstü yatmayın. Genel cerrahi uzmanına muayene olun, verilebilecek ilaç tedavisi varsa muayene olduktan sonra ilaçları kullanın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp Destek
İletişim Bilgileri